Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη

 
Κόντρα στην κρίση κινείται, από άποψη αριθμού εκθετών, η 75η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), καθώς οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν μέχρι στιγμής τις 1.041, έναντι 915 πέρυσι, ενώ αισθητά αυξημένος είναι και ο συνολικός εκθεσιακός χώρος. Στη ΔΕΘ αναμένονται 250.000 επισκέπτες, ενώ τρεις στους δέκα εκθέτες είναι...νεοεμφανιζόμενοι. Η δε συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου έχει περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 20%, αντανακλώντας -σύμφωνα με τον πρόεδρο της HELEXPO, Πάρι Μαυρίδη, «τις κυβερνητικές επιταγές για περικοπή των κρατικών δαπανών».

Η φετινή ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ουγγαρία και κεντρική θεματολογία την καινοτομία-πράσινη ανάπτυξη, συγκεντρώνει επίσης 16 επίσημες κρατικές συμμετοχές. Περιλαμβάνει 11 ειδικά αφιερώματα, συνέδρια, συναυλίες και αρκετές «πράσινες» δράσεις.

Μεταξύ αυτών, η πράσινη πύλη της ΔΕΘ, την οποία συνθέτουν 25.000 φυτά σε ειδική σκαλωσιά, το μοναδικό παγκοσμίως ηλιακό δέντρο, που θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με την «Artemide» και θα ξεκινήσει να παράγεται εμπορικά από τον Οκτώβριο, αλλά και το βιοκλιματικό σπίτι, τα ηλιακά περίπτερα και τα ηλεκτρικά-ενεργειακά ποδήλατα.

Σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη, λόγω κρίσης, η τιμολογιακή πολιτική της HELEXPO περιλάμβανε εκπτώσεις 25%-30% για τη συμμετοχή των εκθετών στη φετινή ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχα μεγάλη επίπτωση στα έσοδα. «Τα έσοδα ενδέχεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερα ή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», σημείωσε.

Σταθερή στα 6 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά παρέμεινε η τιμή του εισιτηρίου για το κοινό, ενώ εκπτώσεις προβλέπονται για ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ.,ΚΑΠΗ).

Ένα διαδραστικό "γλυπτό" και η πανευρωπαϊκή καινοτομία των Microsoft Tags

Αφιερωμένη στην καινοτομία είναι η πρωτότυπη εικαστική δημιουργία της φετινής ΔΕΘ, που θα στηθεί στην πύλη της ΧΑΝΘ, θα έχει ύψος 2,5 μέτρα και μήκος 20 και θα κατασκευαστεί από χιλιάδες ξύλινα κομμάτια, τα οποία θα τοποθετήσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες της έκθεσης (στόχος της διοίκησης της Helexpo είναι το πρώτο κομμάτι να το τοποθετήσει ο πρωθυπουργός).

Στις "πράσινες" καινοτομίες της ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση της τεχνολογίας "Microsoft Tags", στην 1η πανευρωπαϊκή χρήση της για εκθεσιακά γεγονότα: αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία δωρεάν, οι επισκέπτες θα μπορούν να φωτογραφίζουν με το κινητό τους συγκεκριμένα barcodes και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό.

Η Ουγγαρία στη ΔΕΘ: από το 1926 μέχρι σήμερα!

Η Ουγγαρία, τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ και γενέτειρα του διάσημου συνθέτη Λιστ και του εφευρέτη του κύβου του Pούμπικ, είναι ένα από τα δύο κράτη, που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση από την πρώτη διοργάνωσή της, το 1926 (μαζί με την πρ.ΕΣΣΔ)!

Όπως επεσήμανε ο Ούγγρος πρέσβης, Τζόσεφ Τοθ, οι συμμετοχές ουγγρικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ έχουν αυξηθεί 450% το 2007-2010 (φτάνοντας στο ρεκόρ των 44 φέτος) και ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνουν κατά 642%! Ο κ.Τοθ μετέφερε την επιθυμία της ουγγρικής κυβέρνησης για ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, που αν και βρίσκονταν σε καλή πορεία -έχοντας φτάσει το μισό δισ. ευρώ πριν το 2008- σημείωσαν την τελευταία διετία κάμψη, λόγω και της κρίσης.

Σημείωσε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουγγαρία ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ 300.000 Ούγγροι τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και 100.000 Ελληνες την Ουγγαρία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Ουγγαρίας στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καθώς και η ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Καινοτομική και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Β.Ελλάδα (13/9).

Μέγας χορηγός της φετινής ΔΕΘ είναι για δέκατη χρονιά ο ΟΠΑΠ. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα τυχερά παιχνίδια, που θα παιχτούν στη διάρκεια της έκθεσης (υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 50.000 ευρώ), θα διατεθούν από τον ΟΠΑΠ στο κέντρο Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία Ν.Καβάλας.

10+1 θεματικά αφιερώματα

Τα 11 θεματικά αφιερώματα της φετινής ΔΕΘ είναι τα εξής: "Ελλάδα των εθνών" (περίπτερο 12, με προβολή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων), «Nέος Eπιχειρηματίας και Hμέρες Franchise» (17-19 Σεπτεμβρίου, με χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά δικαιόχρησης, τους τρόπους χρηματοδότησης κτλ), «Bike Show & Outdoor Activities»(όλα για το ποδήλατο), «Domisis»(δομικά υλικά, πατώματα-κουφώματα, κατασκευές), «Energyland» (ενέργεια), «Modacasa» (έπιπλα-διακόσμηση), «Autoland»(αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη και τροχόσπιτα, με έμφαση στα μεταχειρισμένα), «Kid & Fun»(για την ψυχαγωγία των παιδιών), «Stateland» (υπηρεσίες κρατικών οργανισμών και φορέων) και «Globalexchange»(συγκεντρώνει όλες τις συμμετοχές από το εξωτερικό και συμβάλλει στις διεθνείς συνεργασίες).

Συναυλίες με μεγάλα ονόματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και φέτος το αφιέρωμα της ΔΕΘ στη μουσική, το Disc Festival, που περιλαμβάνει τις εξής συναυλίες: Φ.Πλιάτσικας και Μ.Στρατής (14/9), Γλυκερία, M.Aσλανίδου, Γ.Λιανός (15/9), Eλεονώρα Zουγανέλη και Δ.Aναστασιάδης (16/9), Λ.Mαχαιρίτσας και Γ.Kότσιρας (17/9), Χ.Αλεξίου, Μ.Φριντζήλα (18/9, στο "Παλαί ντε Σπορ", με εισιτήριο 15 ευρώ) και N.Θεοδωρίδου (19/9).

Επίσης, στη ΔΕΘ θα γίνονται προβολές και παρουσιάσεις ελληνικών και ξένων ταινιών, παρουσίαση της νέας τεχνολογίας των κινηματογράφων, promo trailers για νέες ταινίες, 3D shows κτλ.

To πρόγραμμα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός Γιωργος Παπανδρεου θα παραστεί στην τελετή αγιασμού της ΔΕΘ το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου. Θα κολουθήσει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ και επίσκεψη στους χώρους της έκθεσης. Στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ.Παπανδρέου θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου .

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γεώργιος Καρατζαφέρης, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 16 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας।
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters