500.000.000 κάμερες στον κόσμο. Η «αγορά του φόβου», εκτιμάται σε 40 δις$ ετησίως.
”Η ψηφιακή επανάσταση τείνει να μετατρέψει τον κόσμο μας σ΄έναν πλανήτη κατοικημένο από 7 δις υπόπτους” .Ένα ψηφιακό gοulag: αυτό είναι το όραμα του μέλλοντος...
Σήμερα περισσότερες από 500.000.000 κάμερες στον κόσμο προσφέρουν στις αρχές την ικανότητα να μας επιτηρούν σχεδόν παντού κι ανά πάσα στιγμή.Υπό την κάλυψη της μάχης κατά της τρομοκρατίας ή της εγκληματικότητας (σσ.και τώρα της Υγειινής έννομης Τάξης) οι μεγάλες δυνάμεις επιδόθηκαν σε μια επικίνδυνη κούρσα στις τεχνολογίες επιτήρησης.Έκτοτε, η απίστευτη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης επικυρώνει την ιδέα ενός παντεπόπτη.
Πρέπει για να σταματήσουμε μαι επιδημία ή ν΄αποφύγουμε μια επίθεση να δεχθούμε ν΄απαρνηθούμε τις ατομικές μας ελευθερίες;
To ARTE στις 21 Απριλίου στις 20h50 θα παρουσιάσει το 90′ ντοκιμαντέρ ”όλοι επιτηρούμενοι 7δις ύποπτοι” του Sylvain Louvet μια συμπαραγωγή των ARTE France, Capa Presse που ξεσκεπάζει την αθέμιτη σχέση βιομηχανιών ασφάλειας και μεγάλων δυνάμεων μ΄έναν απολογισμό που σε παγώνει: ο ψηφιακός ολοκληρωτισμός είναι για αύριο !
Από το περιεχόμενο του μια προδημοσίευση στο ARTE:
Στις ΗΠΑ,οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου προς ταυτοποίηση των υπόπτων… Στην Κίνα οι κάμερες δύνανται να εντοπίζουν τους εγκληματίες από πίσω καθώς αυτοί απλά περπατούν.Στη Γαλλία η αστυνομία χρησιμοποιεί ”έξυπνες”κάμερες που αναλύουν τις αισθήσεις και τις συμπεριφορές των περαστικών.. Σημαδεμένη από την επίθεση με καμιόνι την 14η Ιουλίου 2016 που έκανε 86 θανάτους και πραγματοποιήθηκε παρά τις 2.000 κάμερες που σκανάρουν την πόλη, η Νίκαια έκτοτε βρίσκεται στην πρωτοπορία του πειραματισμού.Το κέντρο επιτήρησης και οι ζώνες αφιερωμένες στην φυσιογνωμική αναγνώριση είναι τ΄άλογα της μάχης του Δημάρχου Christian Estrosi, που θέλει να κάνει την πόλη του μια ασφαλή πόλη-safe city.
Όπως ένας ιός ,η ιδεολογία της υπερ-επιτήρησης διαδίδεται κατά το μέτρο από μια ψηφιακή επανάσταση σε μια δύναμη έκθεσης. Θα μεταμορφώσει τον κόσμο μας σ’ έναν πλανήτη κατοικημένο από 7δις υπόπτους; Ποιο επίπεδο επιτήρησης μπορούν ν΄αντέξουν οι ατομικές μας ελευθερίες;;
H επονομαζόμενη «αγορά του φόβου», εκτιμάται σε 40 δις dollars ετησίως.Κολοσσιαίες
, οι προκλήσεις της έξυπνης επιτήρησης ανοίγουν την όρεξη των εταιριών που είναι έτοιμες να προωθήσουν το «μοντέλο Big Brother» για ν΄αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη.
, οι προκλήσεις της έξυπνης επιτήρησης ανοίγουν την όρεξη των εταιριών που είναι έτοιμες να προωθήσουν το «μοντέλο Big Brother» για ν΄αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη.
Η διεθνής έρευνα του Sylvain Louvet αποδομεί τα γρανάζια αυτής της μηχανής σ΄αναρίθμητες εκφάνσεις και ξεσκεπάζει την αιμομικτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ βιομηχανιών και δημόσιων εξουσιών. Στο Ισραήλ υπογραμμίζει τη σχέση ανάμεσα σε στρατό, Mossad και τα τεχνολογικά start-up που είναι ύποπτα για φυσιογνωμική αναγνώριση στα checkpoints. Στη Γαλλία ρίχνει φως στην επίδραση των πολυεθνικών της Άμυνας στους επιλεγμένους προσανατολισμούς από το Δήμαρχο της Νίκαιας Christian Estrosi.Στις ΗΠΑ δίνει το λόγο σε αυτούς που καταγγέλουν το αλάθητο του λογισμικού της φυσιογνωμικής αναγνώρισης της Amazon σε συνδυασμό με μια γενικευμένη βιομετρική αρχειοθέτηση.
Ο ντοκυμαντερίστας πέτυχε να ερευνήσει και στην Κίνα όπου εφαρμόζονται σύστημα αξιολόγησης πολιτών,αρχειοθέτηση DNA, και σε στοχοποιημένες περιοχές ως και η απόθεση QR code στις πόρτες των διαμερισμάτων.
Το οπλοστάσιο της καταπίεσης γνωρίζει ένα βαθμό τελειοποίησης χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα ψηφιακό gοulag: αυτό είναι το όραμα του μέλλοντος....
Sylvain Louvet : “Παντού το σχέδιο είναι το ίδιο. Οι ΗΠΑ δικαιολογούν πρωτίστως την ανάπτυξη αυτών των εργαλείων από την έγνοια τους για την καινοτομία και την υποστήριξη των εταιριών τη χώρας. Αλλά από τότε που επέρχεται ένα γεγονός κατ΄εξαίρεσην όπως μια επίθεση ή μια πανδημία αυτοί τα γενικεύουν επικαλούμενοι το επιχείρημα της ασφάλειας. Το είδαμε στις ΗΠΑ με τον Patriot Act ή πιο πρόσφατα με την κρίση του coronavirus.Για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και στην απόπειρα τους ν΄αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19, κάποιες χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, ή η Σιγκαπούρη (σσ. Ισραήλ) ανέπτυξαν μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες τέτοιες όπως η géolocalisation των ασθενών ή η φυσιογνωμική αναγνώριση. Αρχικά, η προστασία του πληθυσμού ήταν προφανώς αξιέπαινη φιλοδοξία, αλλά άπαξ και υπάρξουν αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς καταπίεσης.Το θέμα είναι να ξέρουμε μέχρι που είμαστε έτοιμοι ν θυσιάσουμε τις ατομικές μας ελευθερίες προς όφελος της ασφάλειας. “
Το FΒΙ έχει τη δυνατότητα να ταυτοποιήσει το 50% του πληθυσμού μόνο από μια φωτογραφία λέει στο ντοκιμαντέρ μια ειδήμονας…
Παρακολούθηση, εντοπισμός,ανίχνευση είναι το τρίπτυχο που εφαρμόζουν οι τεχνολογίες επιτήρησης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου