Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Stratfor: Τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Stratfor: Τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις επιθέσεις στο ΠαρίσιΗ νέα τάξη πραγμάτων μετά τις σοκαριστικές επιθέσεις στο Παρίσι. Το αιματοκύλισμα και γιατί δεν θα έπρεπε να αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Το ερώτημα είναι αν οι τρομοκρατικές ενέργειες έγιναν κατόπιν οδηγιών ή με βοήθεια από το εξωτερικό. Ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές και πολιτικές επιπτώσεις. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν (οι 83 σε κρίσιμη κατάσταση) χθες το βράδυ από τρομοκρατικές επιθέσεις σε έξι σημεία του Παρισιού, που πραγματοποιήθηκαν από οκτώ ενόπλους –πιθανότατα τζιχαντιστές σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Το χρονικό των επιθέσεων

Οι επιθέσεις, που ήταν ξεκάθαρα συντονισμένες, έγιναν σε διάφορες περιοχές και με διάφορες μεθόδους. Στο πρώτο κύμα, δυο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους σε περιοχές κοντά στο Stade de France, όπου διεξάγονταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας. Στο στάδιο βρίσκονταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, την ώρα της επίθεσης. Φυγαδεύτηκε από το στάδιο και συναντήθηκε αμέσως με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά και είναι πιθανό να εμπλέκεται βομβιστής αυτοκτονίας.
Εν τω μεταξύ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ –όπως αναφέρεται με Καλάσνικοφ- μέσα από αυτοκίνητο, σε γεμάτο καμποτζιανό εστιατόριο, ενώ την ίδια ώρα άλλοι ένοπλοι κρατούσαν ομήρους και άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Bataclan. Περίπου 25 λεπτά αργότερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο Rue de Charonne και περίπου μια ώρα μετά την πρώτη επίθεση, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις από άλλους τρομοκρατικούς πυρήνες στο Λούβρο και στο Les Halles.
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, περιλαμβανομένης της μονάδας RAID, κινητοποιήθηκαν άμεσα για να αποκλείσουν την περιοχή γύρω από το στάδιο, τα μπαρ και τα εστιατόρια της περιοχής του 10ου και 11ου διαμερίσματος, ένα κομμάτι του Παρισιού ιδιαίτερα δημοφιλές σε νεαρούς και τουρίστες, καθώς και τον συναυλιακό χώρο Bataclan, όπου τελικά οι ένοπλοι σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Αν και σοκαριστικές, οι επιθέσεις δεν ήταν μια παντελής έκπληξη. Πολλά άτομα από τη Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες εκεί. Όπως έδειξαν και οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo, υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εντός της Ευρώπης. Ένα σημαντικό ερώτημα για τη συνέχεια είναι αν η φύση των επιθέσεων ήταν λαϊκή ή αν οι επιτιθέμενοι έλαβαν οδηγίες ή βοήθεια από το εξωτερικό, από ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάϊντα. Επιπλέον, η πρόσφατη εισροή προσφύγων στην Ευρώπη από περιοχές όπως η Συρία τονίζει τον κίνδυνο τζιχαντιστικές ομάδες να έχουν στείλει μέλη τους μέσα στις μεγάλες προσφυγικές ροές προκειμένου να διενεργήσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.
Σε διάγγελμά του προς τον λαό, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως η χώρα θα κλείσει τα σύνορά της. Η γαλλική κυβέρνηση θα θέσει σε άμεση προτεραιότητα το κλείσιμο του Παρισιού, την προστασία των πολιτών και την σύλληψη των δραστών. Επόμενο βήμα θα είναι να κλείσουν οι συγκοινωνίες και τα σύνορα για να αποτραπεί η διαφυγή των δραστών. Τέλος, θα αρχίσει έρευνα για να ξεριζωθούν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων. Ο Ολάντ έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πολιτικές επιπτώσεις

Οι επιθέσεις είναι βέβαιο πως θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις. Έρχονται πέντε ημέρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Γαλλίας, του Charles de Gaulle, προς τον Περσικό Κόλπο όπου θα αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία από το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν οι επιθέσεις «οδηγήσουν» στην βασική περιοχή επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Γαλλία πιθανότατα θα εμβαθύνει την εμπλοκή της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, σε μια περίοδο που το πεδίο μάχης ιδιαίτερα στη Συρία έχει γίνει περίπλοκο.
Από πολιτικής απόψεως, οι επιθέσεις συνιστούν μια υπενθύμιση των μακροχρόνιων εθνοτικών τριβών στη Γαλλία, μετά από αρκετούς μήνες στους οποίους η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην γειτονική Γερμανία. Μεγάλος αριθμός μεταναστών εισέρχεται στη Γερμανία από τα ανατολικά και τα νότια, ενώ πολύ λίγοι από αυτούς προχωρούν προς τη Γαλλία. Ως αποτέλεσμα η Γαλλία είχε διατηρήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ στις προσπάθειες να αποσοβήσει τη ροή των μεταναστών, αν και έχει παραστεί σε αρκετές συνόδους για το θέμα και έχει στηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, τα χθεσινά γεγονότα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία των ομάδων εκείνων που ζητούν να σταματήσει η ροή των μεταναστών και να κλείσουν τα σύνορα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Λόγω των επιθέσεων αυτών, η Μαρίν Λε Πεν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ίσως δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται. Η Λε Πεν κράτησε χαμηλό προφίλ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και πάλι όμως είδε τη δημοτικότητα του κόμματός της να αυξάνεται, λόγω του αντιμεταναστευτικού μηνύματός του. Σύντομη άνοδο είδε και η δημοτικότητα του Ολάντ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, λόγω της αντίδρασής του, όμως δεν αναμένεται επανάληψη αυτής της τάσης διότι ο κόσμος θα αρχίσει να διερωτάται τώρα αν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που εγκρίθηκαν φέτος είναι αποτελεσματικά. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νικολά Σαρκοζί έχει επίσης ιστορικό τήρησης σκληρής στάσης σε θέματα ασφάλειας, θέμα για το οποίο έκανε εκστρατεία μόλις πριν από μια εβδομάδα. Αναμένεται να δώσει «μάχη» με τον πιο ήπιο Αλέν Ζουπέ για το χρίσμα του κόμματός του στις εκλογές του 2017, και οι ψηφοφόροι μπορεί να στραφούν προς το μέρος του λόγω των επιθέσεων.

euro2day
http://greeknation.blogspot.gr/2015/11/stratfor.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters