Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

Πωλείται «τεμαχισμένη» η ΔΕΗ


Στα σχέδια για το σπάσιμο της ΔΕΗ αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μικρή ΔΕΗ με το ένα τρίτο της περιουσίας της επιχείρησης, ώστε να πωληθεί σε ιδιώτες.


Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από την κυβέρνηση και σημειώνει ότι παράλληλα με την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα αναζητηθεί και ένας στρατηγικός εταίρος για την υπόλοιπη επιχείρηση. Τονίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο τελεί υπό εξέταση σήμερα, αλλά πρόκειται να παρουσιαστεί στην τρόικα και στο ΔΝΤ το προσεχές διάστημα, άρα δεν αποτελεί ευφάνταστο σενάριο.

Με βάση το τελευταίο σχέδιο, η κυβέρνηση εισηγείται μια πολύ πιο προωθημένη αναμόρφωση. Προβλέπεται η δημιουργία μιας «μινιατούρας» της ΔΕΗ, που θα πάρει υπό τον έλεγχό της assets τα οποία βρίσκονται στα βόρεια της χώρας, όπως εργοστάσια παραγωγής, αποθέματα καυσίμων, δίκτυο διανομής και πελάτες. Η νέα εταιρία θα επιτρέπεται να ανταγωνίζεται ευθέως τη ΔΕΗ σε όλη τη χώρα.

Προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για τη συγκεκριμένη κεφαλαιακή αξία της μικρής ΔΕΗ που θα προκύψει από το σπάσιμο, καθώς, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Θεωρητικά, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει ότι το νέο μικρότερο σχήμα θα έχει αξία αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Αλλωστε, όπως υποστηρίζει αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα, «σπάζοντας τη ΔΕΗ, δημιουργείς αυτόματα έναν παίκτη που θα μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως τη σημερινή εταιρία. Αυτό δεν θα λύσει μόνο το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και το πρόβλημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Ετσι, όπως σημειώνει η «WSJ», με τη λύση αυτή θα καλυφθούν και τα αιτήματα των Βρυξελλών για άνοιγμα της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της αγοράς και τα 2/3 της παραγωγής ενέργειας, παρά τις προσπάθειες να μπουν ιδιώτες επενδυτές στην αγορά ενέργειας.

Προηγούμενες προσπάθειες διάσπασης της ΔΕΗ, όπως ο διαχωρισμός, για παράδειγμα, των οργανικών δραστηριοτήτων, απέβησαν άκαρπες. Ενας από τους λόγους, γράφει η «WSJ», είναι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η μέθοδος που είχε ακολουθήσει πριν αολι περίπου 10 χρόνια η ιταλική Enel για την απελευθέρωση της αγοράς, και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που ξένοι και Ελληνες επενδυτές είχαν προτείνει τη λύση αυτή στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το άνοιγμα της αγοράς.
 
 
http://www.triklopodia.com/2013/02/blog-post_1661.html
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

50000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΙΘΕΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΠΥΡΗ ΓΝΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΝΑ ΕΝΘΥΜΗΘΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΥΜΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ!!!
ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ!!!
https://www.aitherikigrafi.gr/keimena

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΣ;;; ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 600 ΔΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ

ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ : ΕΓΩ ΣΕ ΧΕΛΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΩ

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters