Οπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, η συγκεκριμένη τρισέλιδη συμφωνία-δέσμευση για τη χώρα μας δεν έχει λάβει όπως θα έπρεπε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αντίθετα το σχετικό κείμενο θα παραδοθεί τυπικά προς έγκριση στον προαναφερόμενο γνωμοδοτικό θεσμό.
«Δεσμεύουν εκ τω προτέρων την υπογραφή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προβλέπει
Στο 11ο εδάφιο του κειμένου ορίζεται ότι «ούτε το Δικαιούχο Κράτος Μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης -συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης».
Με άλλα λόγια δηλαδή καθίσταται σαφές -λέει ο βουλευτής- ότι ο δημόσιος πλούτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε κατάσχεση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών μας.
Στο ίδιο κείμενο ορίζεται εξάλλου ότι οι τυχόν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα εξεταστούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά από δικαστήριο του Λουξεμβούργου.
Συγκεκριμένα, στο 10ο εδάφιο αναφέρεται ότι «το Δικαιούχο Κράτος Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν υπαχθεί νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου σε σχέση με τη Σύμβαση Τροποποίησης και κάθε απόφαση των δικαστηρίων αυτών θα είναι αμετάκλητη και εκτελεστή στην Ελληνική Δημοκρατία».
Ο Μανιτάκης
Βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης αντιτείνουν πάντως πως πρόκειται απλώς για μια τυπική νομική διαδικασία και υπενθυμίζουν ότι ο έγκριτος συνταγματολόγος και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας προσφάτως στη Βουλή σε ανάλογες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, δήλωνε μεταξύ άλλων ότι όλοι αυτοί που επικαλούνται αστήριχτα την εκποίηση και προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας πρέπει να γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με διάταξη του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου, η αναγκαστική εκτέλεση εκτελείται στη χώρα που έχει συναφθεί η σύμβαση και συντελείται πάντα με το εθνικό δίκαιο, στη συγκεκριμένη περίπτωση με το ελληνικό.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και εισηγήτρια του κόμματος στο νομοσχέδιο κινούμενη στο ίδιο πλαίσιο επιχειρημάτων με τον υπουργό επιμένει ότι ο Ελληνας δικαστής θα αποφασίσει τι είναι κατασχετέο και τι όχι και πάντως δεν θα μπορέσει να κινηθεί εκτός Συντάγματος.
Η ίδια δίνει και την πολιτική διάσταση του θέματος σημειώνοντας με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (διότι η συμφωνία έχει συναφθεί με το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Ταμείο Σταθερότητας και όχι με το ΔΝΤ) να κινηθούν κατά χώρας εταίρου διότι την επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη.
http://greeknation.blogspot.gr/2013/01/blog-post_609.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου