Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.



«Οι βασικοί όροι του μνημονίου δεν είναι διαπραγματεύσιμοι από την πλευρά πολλών χωρών της Ε.Ε. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προσαρμογής», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη Realnews, ο Λαρς Φελντ, οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Ο καθηγητής Οικονομικών και μέλος της «επιτροπής σοφών» της Γερμανίας επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και ιδίως αυτά που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, υπήρξε μια πρώτη ανακούφιση στις αγορές και στους ηγέτες της Ευρώπης. Ωστόσο, αμέσως μετά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην κρίση της Ισπανίας και στη νέα «εστία» της Ιταλίας. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση και τι πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να την αντιμετωπίσουν;

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί πολιτικά προς το παρόν και οι χρηματαγορές το έχουν αναγνωρίσει με ανακούφιση. Ομως, παρότι υπάρχει αυτή η ανακούφιση, θα είναι δύσκολο για την Ε.Ε. να μη γίνει αδύναμη, γιατί δεν είναι αρκετά σαφές από την πλευρά των χρηματαγορών πώς η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί σε οικονομικούς όρους. Αυτό που έχουμε είναι ένα απλό πρόβλημα σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι χρηματαγορές στην ευρωζώνη και την προσπάθεια εξυγίανσης, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν χρόνο. Και οι χρηματαγορές δεν έχουν χρόνο. Θέλουν να διασφαλίσουν αυτή τη στιγμή ότι η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον της ευρωζώνης θα έρθει γρήγορα.

Αντιμετωπίζουν την πιθανότητα του κινδύνου της χρεωκοπίας. Ο κίνδυνος αυτός είναι σχετικά προβληματικός για τις χρηματαγορές, ιδίως γιατί πολλές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τη μία, δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την οικονομική κατάρρευση του 2008 και, από την άλλη, έχουν πράγματι βιώσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αρα, ο κίνδυνος χρεωκοπίας είναι πραγματικός, όχι μόνο εικονικός.

Ετσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν την πιθανότητα υποτίμησης του ενεργητικού τους σε άλλες χώρες. Αυτό οδηγεί σε αποσταθεροποίηση. Και, ως εκ τούτου, κάτι πρέπει να γίνει. Ως μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στη Γερμανία, μπορώ να πω ότι αυτό το συμβούλιο έχει κάνει μία πρόταση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης μέσω ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Εξαγοράς Χρέους (European Redemption Pact). Η στρατηγική εξυγίανσης είναι μόνο ένα μέρος αυτού. Το είχαμε ονομάσει «σύμφωνο οικονομικής ενοποίησης», αλλά στην πραγματικότητα είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο, με το οποίο η πρότασή μας είναι πολύ κοντά. Αυτό το σύμφωνο θα ανακούφιζε την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία.

Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ένα σύμφωνο ανάπτυξης, όπως προτείνει ο Φρανσουά Ολάντ;

Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Μπορεί να υπάρξουν ομόλογα έργου ή επιπρόσθετες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και μια αναδιάταξη των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. Αλλά, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να πούμε ότι χωρίς καλά έργα τα ομόλογα έργου δεν είναι πολύ χρήσιμα. Επίσης, δεν αναμένω να υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στον τομέα της ανάπτυξης από τις παρεμβάσεις των διαρθρωτικών ταμείων.

Αναμένεται ότι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα τεθεί εκ νέου το επόμενο χρονικό διάστημα;

Πιστεύω ότι είναι απλώς μια απόφαση των Ελλήνων. Μετά τις εκλογές φαίνεται ότι η στήριξη των κομμάτων που επιθυμούν να μείνουν βασικά προσηλωμένοι στο μνημόνιο δείχνει ότι οι Ελληνες πολίτες υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ομως, αυτό πρέπει αποδειχθεί στην πράξη, όταν τα μέτρα του μνημονίου πράγματι τεθούν σε εφαρμογή. Ελπίζω ότι οι αντιδράσεις στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας θα επιτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε απλά να συμβεί, επειδή η Ελλάδα εθελοντικά το δηλώνει. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει στην πραγματικότητα κανένα συμφέρον να το κάνει αυτό.

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας και ζητά την επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου. Είναι βάσιμο αυτό το αίτημα;

Οι βασικοί όροι του προγράμματος προσαρμογής (σ.σ.: μνημονίου) δεν είναι διαπραγματεύσιμοι από την πλευρά πολλών χωρών της Ε.Ε. 

Αρα, το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των συστατικών του μνημονίου δεν έχει καμία βάση. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να είναι αξιόπιστο. Πιθανώς, το ΔΝΤ θα ωθήσει όλους προς μια πιο αξιόπιστη συμφωνία από αυτή που είχαμε στο παρελθόν.

Το μήνυμα από τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για τα διαφορετικά βήματα που πρέπει να αναληφθούν. Ομως, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο για ελιγμούς. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει μια αναβολή των μέτρων εξυγίανσης σε δημοσιονομικούς όρους, αλλά πρέπει επίσης να προσφέρει κάτι ως αντάλλαγμα, όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, για παράδειγμα. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα, γιατί είναι σημαντικό να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Ποια λάθη και ποιες παραλείψεις έχουν γίνει από την ευρωπαϊκή ηγεσία αλλά και από τις ελληνικές κυβερνήσεις που διαχειρίσθηκαν την κρίση;

Είναι πολύ δύσκολο να πω ποια είναι τα λάθη που έγιναν, γιατί δεν γνωρίζω ακριβώς κάθε μέτρο που υιοθετήθηκε και σε ποιον βαθμό έχει πράγματι εφαρμοστεί. Ισως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έγινε πολύ αργά. Αυτό που, βεβαίως, παρατηρούμε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια τυπική περίπτωση, στην οποία η αποτυχία εξυγίανσης των δημοσιονομικών εγκαίρως, όταν όλα ήταν ήρεμα, οδήγησε σε μια έκρηξη του δημόσιου χρέους. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να εφαρμόσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο μνημόνιο και ιδίως αυτά που στοχεύουν στην αύξηση την ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει»

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του ευρώ;

Τείνω να κάνω μια διάκριση μεταξύ των εξελίξεων του οικονομικού κύκλου (βραχυχρόνιες διακυμάνσεις) και της οικονομικής ανάπτυξης. Βραχυπρόθεσμα, η ενοποίηση θα επηρεάσει αρνητικά το ΑΕΠ. Αλλά, μεσοπρόθεσμα θα περίμενα η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα αρκετών χωρών-μελών που αμφισβητούνται.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν προσαρμογές στην αγορά προϊόντων και την αγορά εργασίας. Είμαι αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει, καθώς οι Αρχές θα κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.



http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=156331&catID=14 
 
http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2012/06/blog-post_1494.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters