- «Αν εφαρμόζονταν τέτοια σκληρά μέτρα σταθεροποίησης στη Γερμανία όπως στην Ελλάδα, πιθανόν να υπήρχε εξέγερση», δηλώνει ανενδοίαστα ο επικεφαλής του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Καγκελαρίας, γνωστού και ως «συμβουλίου των σοφών», Wolfgang Franz σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Andreas Schnauder, ο κ. Franz χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μπορεί να επιτευχθεί μέσω παράτασης της αποπληρωμής των δανείων και μέσω αναστολής, αν χρειαστεί, της καταβολής τόκων.
Ο Γερμανός οικονομολόγος, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013, είναι σωστό μέτρο, εφόσον πρόκειται να βοηθήσει στη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, αλλά χρειάζεται κατά τη γνώμη του να τεθούν κανόνες και για τους πιστωτές και όχι να εξετάζεται η συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης μόνο στην περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους.
Ο κ. Franz, τέλος, στηρίζει απόλυτα τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ και δεν συμμερίζεται καθόλου την κριτική που ασκείται στη Γερμανία για έλλειψη αλληλεγγύης προς τους εταίρους, αφού θα πρέπει, όπως αναφέρει, να εξακολουθήσει να ισχύει η ρήτρα του “no bail-out”.
- Δεν εμπιστεύεται το ευρώ το 58% των Γερμανών
- Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ, λέει ο Τρισέ
Σύμφωνα με τον Τρισέ, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει πετύχει το σκοπό του στα 12 χρόνια που κυκλοφορεί, διατηρώντας την αγοραστική του δύναμη και κρατώντας το μέσο όρο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κάτω από 2% ετησίως.
Κι ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «βλέπει» το ευρώ απόλυτα επιτυχημένο, το 58% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται το ευρώ - αύξηση κατά 4% από τον Δεκέμβριο – σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Emnid, η οποία δημοσιεύεται παράλληλα με το άρθρο του Τρισέ.
http://kostasxan.blogspot.com/2011/05/der-standard.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου