Ενώ Αντίθετοι σε ξενη στρατιωτική επεμβαση την οποία θεωρούν "παρανονη" έχουν ταχθεί Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία , Βενεζουέλα αλλα και η λιβυκή αντιπολίτευση οι αρχηγοί της οποίας παρ’ όλο που δεν θέλουν να ανέχονται πια τον Καντάφι ως ηγέτη της χώρας, ταυτόχρονα δεν θέλουν να δουν και τους κατακτητές στο έδαφος της χώρας τους. Αυτό καταμαρτυρά οτι θεωρείται μια υποκινούμενη εξέγερση με δακτυλο τις ΗΠΑ η οποία είχε...
σχεδιάσει ενα άλλο ΙΡΑΚ για να βάλει στο χέρι τα πετρέλαια της Λιβύης, εκβιάζοντας να φτάσει το βαρέλι Πετρέλαιο στα $200. Θαμένο επίσης κρατούν το γεγονός οτι συλλαμβάνονται ολανδικές και Βρετανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες ενισχύουν και πυροδοτούν τις εξεγερθέντες μάζες.
Στη Λιβύη η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη, που ακόμα και η παραμικρή ώθηση θα είναι αρκετή για να πυρποληθεί όλη η περιοχή. Μάλιστα, η ουσία του ζητήματος δεν συνίσταται στο ότι ο Καντάφι είναι έτοιμος να βάλει φωτιά στις πετρελαϊκές πηγές, άλλα στο γιατί απειλεί να το κάνει αυτό. Ο Λίβυος ηγέτης υπόσχεται σε περίπτωση ένοπλης επέμβασης από τα έξω να ξεσηκώσει στον αγώνα όλη τη χώρα και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την αποτροπής της κατοχής.
Οι ένοπλες συγκρούσεις στη Λιβύη εγκυμωνούν κινδύνους μετεξέλιξής τους σε....
μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο. ΄Ετσι δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μάλιστα, η ξένη στρατιωτικο-πολιτική πίεση μπορεί μόνο να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας. Παρόμοια γνώμη έχουν επίσης η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Τουρκία. Ο πρόεδρος της μακρινής Βενεζουένας Ούγκο Τσάβες πρότεινε να ιδρυθεί διεθνής διαμεσολαβητική Επιτροπή για τη διευθέτηση της κατάστασης. Την πρωτοβουλία του την δέχτηκαν με σκεπτικισμό στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατηγορηματικά ο Καντάφι θα πρέπει να παραιτηθεί. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμα και αν καταλήξει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση. Εξάλλου, όλα αυτά είναι απλώς λόγια, μιά και η ενθαρρυμένη από τη θέση των ΗΠΑ αντιπολίτευση αρνιέται οποιεσδήποτε συνομιλίες με τις αρχές. Σε σχέση με αυτό ο αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού «Εθνική ΄Αμυνα» Ιγκόρ Κορότσενκο είπε: «Η αντιπολίτευση, απορρίπτωντας τα ειρηνικά σχέδια διευθέτησης, στηρίζεται στη Δύση. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία ακολουθούν τη θέση για την ένοπλη επέμβαση, η οποία από μέρα σε μέρα γίνεται όλο και πιο πιθανή. Μάλιστα, για να δεχθεί η διεθνής κοινότητα θετικά αυτό το σχέδιο, δαιμονοποιείται η μορφή του Καντάφι»,- σημείωσε ο Ιγκόρ Κορότσενκο.
Τα δυτικά ΜΜΕ γράφουν για χιλιάδες νεκρούς από τις συγκρούσεις της αντιπολίτευσης με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης. Γράφουν για την ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα και στα σύνορά της. 80 χιλιάδες, 140 χιλιάδες, 200 χιλιάδες - ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται με τέτοια ταχύτητα που, προκαλεί αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του.
Οι εμπειρογνώμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Δύση με τέτοιες πληροφορίες προετοιμάζει την κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει την σκοπιμότητα και την ανάγκη ακόμα της ξένης ένοπλης επέμβασης. Την συγκρατούν προς το παρόν -όσο παράξενα κι αν είναι,- οι δηλώσεις της λιβυκής αντιπολίτευσης οι αρχηγοί της οποίας παρ’ όλο που δεν θέλουν να ανέχονται πια τον Καντάφι ως ηγέτη της χώρας, ταυτόχρονα δεν θέλουν να δουν και τους κατακτητές στο έδαφος της χώρας τους.
Η τιμή του αργού πετρελαίου δεν είναι απίθανο να διπλασιασθεί και να φθάσει τα 200 δολάρια, πολύ παραπάνω από την τιμή ρεκόρ των 147 δολαρίων που είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2008, σε περίπτωση που συνεχισθεί η αναταραχή στον αραβικό κόσμο, προειδοποιεί βρετανός υπουργός, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Τάιμς.
Ο Άλαν Ντάνκαν, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και ειδικός σε θέματα πετρελαίου, τόνισε πως η τιμή του αργού μπορεί να φθάσει έως και τα 250 δολάρια, εάν οι εξτρεμιστές εκμεταλλευθούν την αστάθεια στον αραβικό κόσμο για να βομβαρδίσουν τις δεξαμενές πετρελαίου, τους πετρελαιαγωγούς και τα αποθέματα στη Σαουδική Αραβία.
«Εγώ στην κυβέρνηση το λέω επί δύο μήνες πως το πετρέλαιο θα φθάσει τα 200 δολάρια εάν τα πράγματα λάβουν άσχημη τροπή», τονίζει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.
Χθες, Παρασκευή, το πετρέλαιο έκλεισε πάνω από τα 104 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, τροφοδοτώντας περαιτέρω του φόβους για κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, γεγονός που θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη.
By Amynias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου