Πού πας, ρε Παπανδρέου με τον Πετροπουλάκη; Αυτό λένε πολλοί υπουργοί με δικά τους λόγια στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση.
Δεκατρείς μήνες μετά την εκλογική νίκη και μετά τη σχετική επικράτηση στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι συζητήσεις για τους ρυθμούς, τις επιδόσεις και τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεχίζονται.
Κοινή πια είναι η διαπίστωση ότι η Επιτροπή Επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό τον Ραγκούση όχι μόνο δεν «αγκαλιάστηκε» από την υπόλοιπη κυβέρνηση, αλλά υπονομεύτηκε όσο τίποτα.
Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επανέφερε δίπλα του όσους τον οδήγησαν στην πολιτική νίκη του 2009, φέρεται κλονισμένος από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που προκαλεί η συγκεκριμένη επιτροπή και πολλοί εκτιμούν ότι ξανασκέφτεται τη λειτουργία της. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στελέχη του Μαξίμου, έχει αρχίσει να… ωριμάζει η ιδέα επαναλειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής προκειμένου να χαράσσεται η πολιτική σ’ ένα όργανο όπου υπάρχει εμπειρία, σχέση με την πολιτική κατάσταση και κυρίως ευθύνη για το παραγόμενο πολιτικό αποτέλεσμα.
Κι αυτό γιατί η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να κλείσει ακόμα περισσότερο τον χώρο των πολιτικών διαβουλεύσεων και της λήψης αποφάσεων για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνησης θεωρήθηκε αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος.
Το ΠΑΣΟΚ από τον Σεπτέμβριο και μετά έχασε την πολιτική πρωτοπορία, απέδειξε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει την ατζέντα του, οι αντιμνημονιακές δυνάμεις συσπειρώθηκαν και του επέβαλαν ένα ανελέητο σφυροκόπημα που οδήγησε το πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με την ερμηνεία πολλών κυβερνητικών, σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Ποιο το αποτέλεσμα; Πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην το καταψηφίσουν, του γύρισαν την πλάτη.
«Κοντέψαμε να ξεχάσουμε ποιος δημιούργησε την κρίση και το ΠΑΣΟΚ παρά λίγο να φορτωθεί πλήρως την τρόικα και το μνημόνιο εξαιτίας της παράλυσης της κυβέρνησης» επισημαίνει πρωτοκλασάτος υπουργός στο «Π», κρίνοντας τη δράση της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και η αναβαθμισμένη Ρεγγίνα Βάρτζελη έχει επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι «η Επιτροπή δεν περπάτησε και δεν απέδωσε στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αφού δεν έχει πολιτικό βάρος».
Στελέχοι του «σωλήνα»
Πολλοί υπουργοί επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνάται η χώρα από μια ομάδα ανθρώπων όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Νίκος Αθανασάκης, ο Κ. Θέος, ο Δ. Στεφάνου, ο Γ. Πετροπουλάκης και η Ρεγγίνα Βάρτζελη που δεν έχουν επιχειρήσει να κερδίσουν ούτε μια ψήφο από τους πολίτες, δεν έχουν ζυμωθεί με την ελληνική κοινωνία και η πολιτική τους αναφορά είναι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Από την κριτική αυτή εξαιρείται ο Γιάννης Ραγκούσης, επειδή έχει εκτεθεί στην κοινή γνώμη ως δήμαρχος Πάρου, αν και αυτός ο δήμος σε σχέση με τη διοίκηση όλου του ελληνικού λαού φαντάζει αμελητέα ποσότητα, όσο και ο Νίκος Αθανασάκης, που θεωρείται – λόγω κομματικού παρελθόντος – μπαρουτοκαπνισμένος.
«Πολλά από τα στελέχη που τώρα φαντάζουν ως μικροί θεοί ελέω Παπανδρέου θα εξαφανιστούν από το κάδρο αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού από το προσκήνιο» επισημαίνουν έμπειρα κομματικά στελέχη, θυμίζοντας ότι το ίδιο συνέβη και με τον Κώστα Σημίτη, αλλά και στην αρχή αρχή του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπου άντεξαν μόνο όσοι είχαν πολιτική αναφορά στους ψηφοφόρους και όχι στον αρχηγό.
Η απάντηση του Μαξίμου
Από την άλλη πλευρά, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι ίδιοι δεν κυβερνούν, το Υπουργικό Συμβούλιο παίρνει τις αποφάσεις και οι ίδιοι βρίσκονται στην Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού ή στο Μέγαρο Μαξίμου για να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό, που τους επέλεξε, στα καθήκοντά τους. Επισημαίνουν ότι αδίκως συγκεντρώνουν τα πυρά, απλώς είναι τα συνήθη θύματα, αφού όσοι δεν μπορούν να χτυπήσουν τον… γάιδαρο, χτυπάνε το σαμάρι.
Και αποδίδουν όλο αυτόν τον θόρυβο γύρω από την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στην τάση συγκυβέρνησης με τον Γιώργο Παπανδρέου που επιχειρούν πολλοί υπουργοί που νιώθουν τουλάχιστον «πρωθυπουργίσιμοι».
Το βέβαιο είναι ότι μετά την Κυριακή του πρώτου γύρου και αφού απομακρύνθηκε η «απειλή» των εκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών και το γραφείο του Γιάννη Ραγκούση, άρχισε να βγαίνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η Επιτροπή δικαιώθηκε που εισηγήθηκε το δίλημμα των εκλογών στον Παπανδρέου, παρά τις εσωτερικές βολές που δέχτηκε από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη.
Το άγχος και η αγωνία ήταν τόσο έκδηλα από τα πανομοιότυπα παραπολιτικά που είδαν το φως της δημοσιότητας από διαφορετικά έντυπα, που έδειχναν και την πίεση που είχαν υποστεί από τις πολλαπλές αρνητικές αναγνώσεις του αποτελέσματος των εκλογών. Κι αυτό γιατί όσο απομακρυνόμαστε από τις εκλογές όλο και πιο καθαρά αποτυπώνεται ότι λόγω και του εκβιαστικού διλήμματος το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, έπεσε από 5 ώς 8 μονάδες από το 2009 και ότι οι χειρισμοί, ακόμα κι αν είχαν μια σωστή αφετηρία, ήταν τελικά άκομψοι και χωρίς αναλυτική πολιτική επεξεργασία και εμβάθυνση.
Μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε και η αντεπίθεση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεώρησε ότι το μέτωπο με τον Γιάννη Ραγκούση είναι παρελθόν μετά την ομοβροντία δημοσιευμάτων ότι θα «πληρώσει» για τους χειρισμούς του με την περαίωση που στοίχισε εκλογικά στο ΠΑΣΟΚ. Πέρα από υπουργούς όπως η Λούκα Κατσέλη που άσκησε δημόσια κριτική τη Δευτέρα του πρώτου γύρου, ο υπουργός Οικονομικών θεώρησε ότι υπήρχε άλλη σοβαρή κυβερνητική πηγή, που εξέθρεψε τα σενάρια αντικατάστασής του από τον Λουκά Παπαδήμο και η προσπάθεια να του χρεωθεί η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δραματική συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, ο δεύτερος εισηγήθηκε την διυπουργική συνάντηση το Σάββατο πριν από τον δεύτερο γύρο που θα εξέταζε την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα πρότεινε να παρευρίσκεται ο Λουκάς Παπαδήμος, αλλά στον κατάλογο των παρευρισκόμενων δεν μπήκε ποτέ ο Γιάννης Ραγκούσης. Η εκ των υστέρων επίσημη δικαιολογία από την πλευρά του ήταν ότι δεν παρέστη προκειμένου να μη δοθούν δικαιώματα να εκληφθεί ότι συζητήθηκε οποιαδήποτε αναφορά σε απολύσεις στο Δημόσιο.
Η συνάντηση τελικά έγινε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για όλα τα οικονομικά δεδομένα, άκουσε προτάσεις, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, ούτε καν αναφέρθηκε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί σήμερα.
Η εθνική αφήγηση…
Τις μέρες της έντασης μεταξύ των δύο γύρων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να λέει σε φίλους του ότι ο Ραγκούσης είναι τελειωμένος, αν και η κατάληξη του δεύτερου γύρου μάλλον δικαίωσε τον υπουργό Εσωτερικών, που δεν έχει λόγο να νιώθει αποσταθεροποιημένος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι μετά το σπάσιμο του διδύμου Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Οικονομικών άρχισε να ρίχνει γέφυρες στον Χάρη Παμπούκη, που διατηρεί ψυχρές σχέσεις πολιτικής αξιοπρέπειας με τον υπουργό Εσωτερικών και πολύ - πολύ θερμές σχέσεις με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, με τον οποίο ανταλλάσσουν απόψεις πολύ συχνά. Ο Παμπούκης φροντίζει να μεταφέρει τις απόψεις Βενιζέλου στον πρωθυπουργό, παρ’ ότι και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχει συχνά και εκτός πρωτοκόλλου συναντήσεις εφ’ όλης της ύλης με τον υπουργό Άμυνας και πολύ συχνά υιοθετεί τις απόψεις του.
Μια απ’ αυτές είναι και η ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει στον ελληνικό λαό μια πλήρη εθνική αφήγηση, ένα σχέδιο για την πορεία της χώρας και τις διαδικασίες εξόδου από την κρίση.
Από το γραφείο του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι μπορεί ο Παπανδρέου να δέχτηκε ασμένως την πρόταση αυτή, αλλά δεν είναι ακόμα ο καιρός να διατυπωθεί η πρόταση αφού προηγείται η διάσωση της χώρας από την κρίση, προηγείται δηλαδή η συστηματική πορεία εντός του μνημονίου, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για μελανά σημεία που δεν περπατάνε σ’ αυτό και η βεβαιότητα ότι η χώρα δεν κινδυνεύει με παραίτηση.
Δεν αποκλείεται πάντως, αν οι συνθήκες – που αυτήν τη στιγμή είναι πολεμικές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το επιτρέψουν μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, και πάντα με την προϋπόθεση ότι έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης με τη Γερμανία, να επιχειρηθεί ο πρωθυπουργός με το νέο έτος να καταθέσει έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Να πει δηλαδή τι θα συμβεί μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, που αναμένεται να έχουν μπει τα «νούμερα» σ’ έναν ρυθμό.
Όσο, λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, «η δαμόκλειος σπάθη» της κρίσης είναι πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορεί να περπατήσει η εθνική αφήγηση, γιατί μπορεί και να γίνει εθνικό ανέκδοτο.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, οδεύουμε πλήρως προς τη συγκρότηση της κυβερνητικής επιτροπής με τον βασικό πρωθυπουργικό δισταγμό τού ποιους θα αφήσει και ποιους θα βγάλει απ’ αυτήν, ώστε να τηρούνται ισορροπίες, να μην είναι ένα δυσκίνητο σώμα, όπως το υπουργικό και το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που ουσιαστικά επικυρώνουν νομοσχέδια. Κυρίως η κυβερνητική επιτροπή να παράγει πολιτική σε καθημερινή σχεδόν βάση. Με τη λογική αυτή συμφωνούν μια σειρά υπουργών που θέλουν και μια θέση σ’ αυτήν, όπως οι: Ανδρ. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης και Χ. Καστανίδης. Τώρα το αν θα μετέχουν και όλοι είναι μάλλον χλομό…
Στο ΠΑΣΟΚ τα… όργανα αργούν, μπας και εκτονωθούν τα στελέχη
Παρότι έχουν περάσει αρκετές μέρες από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, όλοι καλύπτονται πίσω από τις διεθνείς υποχρεώσεις του πρωθυπουργού, που μετά το Παρίσι επισκέπτεται τη Λισσαβώνα προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να μην ανακοινώσουν τη σύγκληση οργάνων που θα εξετάσει τα αποτελέσματα των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών.
Το σίγουρο είναι ότι εκκρεμεί η αναπλήρωση κενών θέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, όπως προέκυψαν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο και την προώθηση στη θέση του γραμματέα τού Μιχάλη Καρχιμάκη. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Πολιτικό Συμβούλιο ως σώμα ήταν ανύπαρκτο σ’ όλη την εκλογική διαδικασία, ελάχιστα στελέχη του δούλεψαν πραγματικά για το κόμμα, αφού οι βουλευτές ασχολήθηκαν για την πάρτη τους, ενώ όσα στελέχη δεν ήταν τα ίδια υποψήφια έσπευσαν να εξαφανιστούν.
Τελικά τα βάρη έπεσαν όλα στους βουλευτές, που ενοχοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις για το αποτέλεσμα. Δικαίως, λένε πολλά κομματικά στελέχη, αφού τόσα χρόνια επιχειρώντας να ελέγξουν πλήρως τον κατά τόπους κομματικό μηχανισμό προσεταιρίστηκαν τα μικρομεσαία στελέχη αφυδατώνοντας εντελώς το κόμμα, καθιστώντας το ουσιαστικά ένα… πουκάμισο αδειανό. Η «βουλευτοκρατία» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρχικά οργανώθηκε στα πρότυπα του ΚΚΕ, καλά κρατεί, αφού παρά τις συνεχείς απόπειρες που γίνονται, οι μόνοι που έχουν έστω και υποτυπώδεις μηχανισμούς να κινητοποιήσουν είναι οι πατέρες και οι μητέρες του έθνους.
Οι βουλευτές όμως περνάνε στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι χωρίς μηχανισμό δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν πολιτικά, αφού το κόμμα (όπου υπάρχει) επιχειρεί να δουλέψει μόνο για τον αρχηγό, ενώ ο Καλλικράτης δημιουργεί ισχυρά περιφερειακά στελέχη - σφήνα στην όποια πολιτική εξουσία των ίδιων.
Παρά τα θετικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, πάντως, πρόβλημα υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις, όπου η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων είτε υπέκυψε σε πιέσεις, είτε έκανε λάθος επιλογών, αδυνατίζοντας το τελικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο. Πολλοί δήμοι αλλά και τουλάχιστον δύο περιφέρειες χάθηκαν λόγω τραγικής καθυστέρησης ανάδειξης των υποψηφίων, αλλά και από λάθος επιλογές. Μάλιστα πολλά ακούγονται για επιλογές που επιβλήθηκαν από «εξωτερικούς» στο όνομα του πρωθυπουργού, ακόμα και για λόγους ιδιοτέλειας.
Πολλά λοιπόν στελέχη περιμένουν με αγωνία τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να εκφράσουν «δυνατά» τις απόψεις τους, ενώ και οι βουλευτές αναμένουν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κατά πάγια τακτική η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα δώσει χρόνο, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις, πριν ανακοινώσει τη σύγκληση οργάνων…
Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz15rqKM5cG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου