Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ε.Βενιζέλος: "Ενιαίος χώρος η Ελλάδα και η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο" - Προάγγελος ανακήρυξης ΑΟΖ

ImageΗ φράση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή περί "ενιαίου χώρου Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο" από ελάχιστους έγινε αντιληπτή, αλλά έχει ιδιαίτερη, κρίσιμη θα λέγαμε, στρατηγική σημασία και όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του υπουργού "μόνο τυχαία δεν λέχθηκε". Ο "Ενιαίος χώρος Ελλάδας και Κύπρυ στην Α.Μεσόγειο" σηματοδοτείται από την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική, η οποία τυπικά δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, αλλά όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών "Σύντομα η περιοχή όπου σήμερα αφορά το FIR Αθηνών στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελεί την ελληνική ΑΟΖ".
Eνοποιώντας κατ'αυτό τον τρόπο Ελλάδα και Κύπρο και θέτοντας τις βάσεις για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που κρύβεται στην περιοχή. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που ο Ε.Βενιζέλος κάνει αναφορά στα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν αυτών που αφορούν την Κύπρο.
Επιβεβαιώντας και πάλι το δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί για τον απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που είναι βέβαιο πλέον ότι κρύβεται στις περιοχές αυτές, στο "Ελ Ντοράντο" της Αν. Μεσογείου.
Στο μεταξύ η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την οποία θα οριοθετούνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών λεκανών στην ευρύτερη περιοχή που αποκαλείται «Πέτρα του Ρωμιού».
Δορυφορικές φωτογραφίες και αποτελέσματα σεισμογραφικών ερευνών του γαλλικού συμβουλευτικού οίκου Beicip-Franlah που έχει συγκεντρώσει από τις θαλάσσιες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και στοιχεία που έχει η νορβηγική εταιρεία Petroleum Ceo-Services καταδεικνύουν ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πάφου και της Λεμεσού είναι άλλη μία πολύ πιθανή δεξαμενή πετρελαίου και φυσικού αερίου. 
Ομως, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, κλειδί των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή θεωρείται η επικείμενη συμφωνία Λευκωσίας- Τελ-Αβίβ, καθώς στην πράξη θα ακυρώνει στη θάλασσα τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει το Τελ-Αβίβ για τα δικά του κοιτάσματα, αλλά και την Κύπρο, που δεν θα έχει πια καμία διεθνή αμφισβήτηση για τις κινήσεις της.

Η έρευνα και η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων και λεκανών φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή, που εκτείνεται προς το Ισραήλ,
έχουν ανατεθεί στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy τόσο από την Κύπρο, όσο και από το Ισραήλ. Κάποιες πληροφορίες φέρουν την ετειρεία φαβορί να αναλάβει και την ελληνική ΑΟΖ μόλις οριοθετηθεί.
Η Κύπρος παραχώρησε στην ίδια εταιρεία τα δικαιώματα στο «Οικόπεδο 12» ακριβώς στο όριο της κυπριακής ΑΟΖ. 
Πρόσφατα η αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (U.S. Geological Survey) υπολόγισε ότι η Λεκάνη Λεβάντ- Ανατ. Μεσογείου (Levant Basin) κρύβει περισσότερα από 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ίσως το μεγαλύτερο απόθεμα ενεργειακών πόρων στον κόσμο. Σύμφωνα με ερευνητές της Noble Energy, ο χάρτης των κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου τώρα σχηματίζεται και ίσως κρύβει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υδρογονανθράκων απ' ό,τι αρχικά είχε διαφανεί.

Φυσικά η Άγκυρα δεν κάθεται "με σταυρωμένα χέρια". Προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της Turkiye Petroleri Anonim, της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων. Για την περίφημη ΤΡΑΟ, του κρατικών συμφερόντων όμιλο εδώ και 51 χρόνια, με ισχυρό μέτοχο το Τουρκικό Ταμείο Στρατού, προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η στρατηγική συνεργασία με ιδιωτικούς ομίλους και συμφέροντα. 

Όλα όμως θα κριθούν από τον παράγοντα της ένοπλης ισχύος που θα μπορέσουν να προβάλουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Ο ισχυρότερος κερδίζει...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters