Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

O Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Την υπερηφάνεια του για το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση, τους 11 μήνες από την εκλογή της, εξέφρασε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου...

Τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και ιστορικό της χρέος ήταν να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να σωθεί η χώρα και κατηγόρησε την ΝΔ «για την κληρονομιά που μας άφησαν», προσθέτοντας ότι η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα μιας ταπεινωτικής χρεοκοπίας, ενώ το μεγαλύτερο έλλειμμα ήταν εκείνο της αξιοπιστίας.

«Για να αντιστρέψουμε την κατάσταση που βρήκαμε, αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικό κόστος», είπε. Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε «εκείνους που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν εύκολη κριτική» στις αποφάσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «[κανείς], δεν μίλησε ευθέως στους Έλληνες πολίτες για το τι θα συνέβαινε αν δεν τις παίρναμε».

«Η φτώχεια θα ήταν τεράστια με πρώτα θύματα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η ύφεση διαρκής. Η δυνατότητα του Κράτους να πληρώνει μισθούς και συντάξεις ανύπαρκτη. Η Ελλάδα δεν θα γυρνούσε απλώς λίγο πίσω. Θα έμπαινε στη μαύρη τρύπα της εξαθλίωσης για πολλά χρόνια μπροστά. Αυτό ήταν που ανατρέψαμε», επεσήμανε.

Εξαίροντας «την επιμονή, αντοχή και αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού που αναγνωρίζεται πια και διεθνώς», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά την ανάκαμψη της οικονομίας είναι δέσμευση της κυβέρνησης η στήριξη, με καλύτερες συντάξεις, των χαμηλοσυνταξιούχων που με την θυσία τους συνέβαλαν στο να σωθεί η πατρίδα.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά τις απίστευτες δυσκολίες «και τα όποια στραβοπατήματα», ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση και μια κοινοβουλευτική ομάδα δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ προχώρησε και σε απολογισμό του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου, αλλά και στις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, για την προσέλκυση επενδύσεων και την αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι παρούσα και παντού και υπογράμμισε ότι και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει καταθέσει προτάσεις για τον «εξανθρωπισμό της παγκόσμιας οικονομίας», ενάντια στο απαράδεκτο των φορολογικών παραδείσων, ενώ έχει προτείνει και τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας στο πιστωτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φόρο Tobin επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ευρώπη και διεθνώς, ενώ πρόσθεσε ότι «στην ΕΕ όπου κυριαρχεί μια αντίληψη λιτότητας, έχουμε προτείνει αντί για πολιτική λιτότητας, μια πολιτική υπευθυνότητας και ευθύνης, για την «πράσινη ανάπτυξη», την παιδεία, την καινοτομία, την επένδυση για εργασία και τις απαραίτητες υποδομές για μια ανταγωνιστική Ευρώπη, που θα χρηματοδοτείται μέσα από πράσινους φόρους πράσινα ομόλογα και μέρος των φόρων συναλλαγών».

Επισημαίνοντας ότι η έκβαση αυτών των προτάσεων δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορούμε «να καθορίσουμε εμείς τα του οίκου μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε παρά τις διεθνείς εξελίξεις - θετικές ή αρνητικές - να μπορούμε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε», καλώντας ταυτόχρονα σε μια «επανάσταση στη χώρα».

«Δεν είμαι εδώ ούτε για να ανακοινώσω αποσπασματικές παροχές ούτε ψεύτικες υποσχέσεις, είμαι εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι όπως είχαμε το θάρρος να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις να σωθεί η Ελλάδα έχουμε την βούληση και το θάρρος να αλλάξει η Ελλάδα»,υπογράμμισε και σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι πρακτικές και αντιλήψεις που οδήγησαν την χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

«Το πρώτο βήμα ήταν και εξακολουθεί να είναι, να αφήσουμε πίσω μας όσα πλήγωσαν τη χώρα μας και την έφτασαν σε όλα όσα ζήσαμε» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ήμασταν εμείς, το ΠΑΣΟΚ, που δείξαμε την τόλμη και την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με νοοτροπίες κι αντιλήψεις που κράτησαν την Ελλάδα καθηλωμένη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται δουλειά για να πάμε «από μια χώρα που καταναλώνει σε μια χώρα που παράγει και δημιουργεί» και τόνισε ότι ο πήχυς είναι «ο τουρισμός μας, η γεωργία μας, η ναυτιλία μας, η καθαρή ενέργεια να αποτελέσουν πρότυπα παγκοσμίως».

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα θα επενδύσει όχι απλά σε υποδομές, αλλά πρώτα απ' όλα στο ανθρώπινο δυναμικό, με την αλλαγή στην Παιδεία να αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια μαζί με το κράτος πρόνοιας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε προσωπικά τον παρόντα στο Εθνικό Συμβούλιο Γιοακίμ Πάλμε, που θα βοηθήσει στο επόμενο διάστημα την κυβέρνηση σε θέματα κοινωνικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως βασικό καθοριστικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα και υ πογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» δεν είναι μια εκλογική διαδικασία, αλλά μια διαδικασία αναμόρφωσης της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτές θα συγκρουστεί το χθές με το αύριο.

«Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τις εκλογές δήθεν σε «ψήφο κατά του μνημονίου», όπως λένε. Οι δυνάμεις τη συντήρησης πολύ εύκολα, όπως και να βαφτίζονται δεξιοί ή αριστεροί, μας λένε ότι για όλα φταίει η Τρόικα» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι κυρίως εκείνοι που κατέστρεψαν την Ελλάδα και μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, είναι εκείνοι που σήμερα ομολογούν ότι ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ, αλλά ψήφισαν κατά λόγω πολιτικού κόστους». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιφυλάσσεται να μιλήσει περισσότερο «όταν θα βγούμε από την κρίση».

Αναφέροντας πως το επόμενο διάστημα, οι επόμενοι μήνες, δεν θα είναι εύκολο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «απαιτώ να είναι πραγματικά δύσκολοι για όσους πλουτίζουν αθέμιτα σε βάρος της χώρας», ενώ επέκρινε τα ΜΜΕ ότι κυνηγώντας την τηλεθέαση αγγίζουν τα ένστικτα του φόβου και της αυτοσυντήρησης του κόσμου.

«Δεν σας ζητώ να σπάσετε τις τηλεοράσεις. Ζητώ όμως από όλους σας να σπάσετε την εικόνα της μιζέριας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «μπροστά στα δύσκολα δεν παραιτούμαστε», υπογράμμισε ότι «η ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους είναι όρος επιβίωσης» και επισήμανε ότι «36 χρόνια μετά την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον ιδρυτή μας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ιστορικό μας χρέος απέναντι στη χώρα, τους πολίτες και τα παιδιά μας είναι τεράστιο».

«Ακόμη κι αυτοί που ποτέ δεν μας ψήφισαν, αναγνωρίζουν ότι αν αποτύχουμε εμείς, θα αποτύχει η Ελλάδα και απαιτούν να τα καταφέρουμε», είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του με όσα επαινετικά έγραψε για την Ελλάδα ο δημοσιογράφος Πιέρ Μπριανσόν στο πρακτορείο Reuters για την Ελλάδα και προσθέτοντας ότι «αποδεικνύουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε και να τα καταφέρουμε».

Υποψηφιότητες και διαφωνίες

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου θα «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, εν όψει των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση, τον Νοέμβριο.

Μέχρι την Κυριακή, οπότε αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις των υπουργών και υφυπουργών που αρνούνται την πρόταση της Ιπποκράτους να είναι υποψήφιοι.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι διαφωνούντες υπουργοί έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε πριν λίγες ημέρες ότι «οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους, όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή» και πως «είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί», ενώ χθες -στη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου- ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «πείσει» τα μέλη της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο «για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς».

Οι διαφωνίες, ωστόσο, δεν έχουν ξεπεραστεί. Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή (ακούγεται για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα (ακούγεται και για τον δήμο Πατρέων και για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) και τον υφυπουργό Δικτύων και Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη (συζητείται για την Κεντρική Μακεδονία, μαζί με το όνομα του Χάρη Καστανίδη, που επίσης διαφωνεί).

Σύμφωνα με τα Νέα, αρνητική απάντηση εισέπραξε ο κ. Παπανδρέου και από τους Πάρι Κουκουλόπουλο (για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και Άντζελα Γκερέκου (για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων).

«Ναι» στην πρόταση Παπανδρέου είπαν ο βουλευτής Καβάλας Μιχάλης Τιμοσίδης (για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) και ο νυν νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας για τον Δήμο Πειραιά. Ο κ. Μίχας φέρεται, ωστόσο, να έθεσε ως όρο για τη δική του αποδοχή να μην είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής ο νυν νομάρχης Γιάννης Σγουρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters