Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αποτέλεσμα τουρκικών εκλογών: Ρευστό σκηνικό που φέρνει φασαρίες στο Αιγαίο...

Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τη σταθερότητα και ασφάλεια στο Αιγαίο έδωσαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

Το μοναδικό κόμμα, εκτός από το κουρδικό, που
βγήκε κερδισμένο είναι το εθνικιστικό κόμμα (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης - MHP). Ένα ακόμα απόλυτα εχθρικό προς την Ελλάδα κόμμα οι βουλευτές του οποίου διακρίνονται για την κατάθεση ερωτήσεων στο τουρκικό Κοινοβούλιο του τύπου "Η Ελλάδα κατέχει παράνομα 50 νησιά στο Αιγαίο και έχει μεταφέρει και Στρατό σε αυτά. Η Τουρκία τί θα κάνει για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και τα νησιά αυτά να επανέλθουν στην τουρκική επικράτεια"!

Αυτό το κόμμα λοιπόν είναι ο πιθανότερος εταίρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρ.Τ.Ερντογάν, το οποίο βέβαια εξακολουθεί και κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική ζωή, παρά την οριακή απώλεια της αυτοδυναμίας.

Αν και ο ηγέτης του MHP δηλώνει πως θέλει την παραίτηση του Ερντογάν ή ξανά εκλογές, αυτά τα δύο κόμματα σε περίπτωση συνεργασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια "εκρηκτική" πολιτική πλατφόρμα που θα δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο που ήδη εδώ και έξι μήνες θυμίζει έντονα το 2009, έτος κατά το οποίο Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη, με την Τουρκία να προβαίνει σε προβοκατόρικες ενέργειες σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία του Αρχιπελάγους, πολλά από τα οποία επεισόδια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Στην άλλη περίπτωση, που σχηματιστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας και η χώρα οδεύσει προς επαναληπτικές εκλογές εντός τριμήνου, πάλι τα νέα δεν είναι καλά: Οι παρατεταμένες εκλογικές περίοδοι σημαίνουν κατά κανόνα εξαγωγή έντασης στο εξωτερικό και ειδικά προς την Ελλάδα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του AKP παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολο να κατακτήσει την αυτοδυναμία και ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επεσήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί τόσο στο ποιος είναι ο νικητής των εκλογών, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το ζητούμενο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ήταν το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Στην περίπτωση που εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, θα εκλέξει περισσότερους από 60 βουλευτές τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Για να συμβεί αυτό, το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Περίπου 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.
 
http://www.ksipnistere.com/2015/06/blog-post_488.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters