Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η αποκάλυψη του αρχαίου γυμνασίου στην περιοχή της Ολυμπίας, η ανάδειξη του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και δεκάδες ανασκαφές στην Ηλεία. Το πλούσιο έργο της εφορείας αρχαιοτήτων

olympia-gymnasium
Το αρχαιολογικό έργο της τριετίας 2012 – 2014 της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας, παρουσίασε προχθές σε μια σεμνή εκδήλωση στο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, η προϊσταμένη της, Γεωργία Χατζή. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην μεγάλη ληστεία του μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών αλλά πολύ περισσότερο της επιστροφής των κλαπέντων αρχαιοτήτων στην Ολυμπία. Για το σκοπό αυτό παραβρέθηκε για να μιλήσει με λεπτομέρειες για την υπόθεση ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών Θανάσης Παπανικολάου.
olimpia 1
Έγινε αναφορά στα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην περιοχή της Ολυμπίας όπως της αποκάλυψης του αρχαίου γυμνασίου και της ανάδειξης του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης. Την προετοιμασία του σχετικού φακέλου είχε ο αρχαιολόγος Χρήστος Λιάγκουρας και τα δύο έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Παρουσιάστηκαν δεκάδες ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο νομό, όπως στον Κλαδέο και στο Μάγειρα Ολυμπίας, στο Ιερό του Κρόνιου Λόφου, στα Περιβόλια Φιγαλείας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας, στο φάρο της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη, στην Κάτω Παναγιά, στο Κατσαρού Πύργου, στο Παλούκι Αμαλιάδας, στο Γούμερο, στη Δάφνη Πηνείας, στην Άνω Φιγαλεία, στη Βροχίτσα, στα Λεχαινά, στο Σώστι Αμαλιάδας, στο Βαρθολομιό, στην Οινόη. Κεντρικό θέμα στην παρουσίαση αποτέλεσε η ολοκλήρωση του αρχαιολογικού μουσείου Πύργου, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 17 Απριλίου 2017.
Αναφορά έγινε επίσης σε επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στην Ολυμπία, στη Θεισόα, στην Πλατιάνα, στην Αρχαία Ήλιδα,  στις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις της.
Οι περιοδικές εκθέσεις “Mythos Olympia” και “Olympics Past and Present”ήταν δύο πολιτιστικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας όπου η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, είχε πρωταγωνιστικό στην οργάνωση τους, με συμμετοχή αρχαιολόγων και επιστημονικού προσωπικού σε αυτές.
olimpia 3
Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας Γεωργιά Χατζή, τίμησε τον διευθυντή του ιστορικού ξενοδοχείου ΣΠΑΠ και αργότερα του Ξενία, Σπύρο Μούντανο, οποίος ξεχώρισε ανάμεσα στους σημαντικούς πελάτες – επισκέπτες τον μεγάλο έλληνα ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και τον σπουδαίο ποιητή και λογοτέχνη Γιώργο Σεφέρη.
Τέλος η προϊσταμένη της Εφορίας κυρία Χατζή  μίλησε και για την μετάβαση από την Εβδόμη Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σύμφωνα με το νέο νόμο, όπου η Ζ’ ΕΠΚΑ απορροφά το τμήμα της 6ης ΕΒΑ που αφορά στις βυζαντινές αρχαιότητες της Ηλείας.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το ilialive.gr

http://www.mixanitouxronou.gr/apokalipsi-tou-archeou-gimnasiou-stin-periochi-tis-olimpias-anadixi-tou-ierou-tis-dimitras-chaminis-ke-dekades-anaskafes-stin-ilia-plousio-ergo-tis-eforias-archeotiton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters