"Αυτό που έγινε στην Ουκρανία ήταν ένααντισυνταγματικό πραξικόπημα και ένοπλη κατάληψη της εξουσίας", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την αποπομπή τουΒίκτορ Γιανουκόβιτς και την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα.

"Στις 21 Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδροςΓιανουκόβιτς συμφώνησε σε όλα όσα ζήτησε η αντιπολίτευση, παραδίδοντας την εξουσία" ανέφερε, τονίζοντας ότι "παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά δεν ασκεί εξουσία".
"Κατανοώ ότι ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου", τόνισε.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία αποτελεί την ύστατη επιλογή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος αποστολής ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ωστόσο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει "όλα τα μέσα" για να προστατεύσει τους ρώσους πολίτες στην Ουκρανία, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση "θα ήταν νόμιμη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου".

"Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Έχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο", είπε.

Διέψευσε δε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσειςστην Κριμαία και δήλωσε ότι το έχουν πράξει "τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας". 

Ερωτηθείς εάν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν στην Κριμαία
, απάντησε: "Όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας".
Εξάλλου είπε ότι η Μόσχα δεν έχει συμφέρον στην υποκίνηση των αποσχιστικών διαθέσεων στην Κριμαία.

alt
Και πρόσθεσε: "Νεοναζί και αντισημίτες οργιάζουν στην Ουκρανία και ιδιαιτέρως στο Κίεβο, ο λαός της ανατολικής Ρωσίας ανησυχεί και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να τους προστατεύσουμε αν μας το ζητήσουν, αλλά αυτό είναι ένα υπερβολικό μέτρο".

Προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσινγκτον θα είναι ένα μέτρο της "ύστατης προσφυγής" και δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

"Οι ενέργειές μας συχνά περιγράφοντα ως παράνομες από τη Δύση, αλλά δείτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι δικές μας ενέργειες είναι σύννομες με το διεθνές δίκαιο, διότι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας μας ζήτησε βοήθεια. Η υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων είναι προς το συμφέρον μας, είναι μία ανθρωπιστική αποστολή, δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε κανέναν", συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι "όσοι σκέφτονται στην επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες, γιατί η επιπτώσεις θα είναι κοινές".

Ο ρώσος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες "τρομοκρατίας", η Ρωσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ουκρανία αδυνατεί να ξεπληρώσει τις οφειλές της για τις προμήθειες αερίου του Φεβρουαρίου, τα χρέη της προς τη Ρωσία θα φτάσουν περίπου τα 2 δισ. δολάρια. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η κίνηση των ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία ήταν σωστή και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην κατάσχεση όπλων και εκρηκτικών, όπως μεταδίδει το Reuters.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΛΙΝΚ...
http://www.nooz.gr/world/entasi-sti-stratiotiki-vasi-tou-mpelmpek