Πριν
από 250 εκατομμύρια χρόνια η Γη υπέστη ολοσχερή καταστροφή με την
εξαφάνιση του 96% της θαλάσσιας ζωής και του 70% της χερσαίας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοσυστημάτων και οι αναγκαστικές μετακινήσεις των ζώων οδηγούν πολλά είδη σε αφανισμό.
Η
Αμερικανίδα συγγραφέας-επιστήμων Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ επισημαίνει στο
τελευταίο της βιβλίο πως ο πλέον σημαντικός παράγοντας που οδηγεί με
μαθηματική ακρίβεια στη μαζική εξόντωση της πανίδας και χλωρίδας του
πλανήτη είναι η αλλαγή της χημείας των ωκεανών.Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των οικοσυστημάτων και οι αναγκαστικές μετακινήσεις των ζώων οδηγούν πολλά είδη σε αφανισμό.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το τέλος πολλών ειδών του ζωϊκού και φυτικού βασιλείου είναι πολύ κοντά μια και ο πλανήτης μας έχει μπει σε τροχιά εξολόθρευσης ,της έκτης στην ιστορία της Γης, η χειρότερη απ΄ τις οποίες συνέβη πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. Τώρα πιστεύουν πως ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της μαζικής μετακίνησης των ζώων σε νέες περιοχές οδηγεί στην εξαφάνιση πολλά είδη ζώων.
Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή [IPCC] δήλωσε το 2007 πως το 20 με 30 τοις εκατό της χλωρίδας και πανίδας της Γης αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο αφανισμού αν ο πλανήτης συνεχίσει να υπερθερμαίνεται.
Στο βιβλίο της [Sixth Extinction] η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ επισημαίνει τα ασυνήθιστα υψηλά για την εποχή μας ποσοστά εξαφάνισης ειδών που δεν συμβαίνουν συνήθως στην διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου μια κι η διαδικασία εξάλειψης είναι πολύ βραδεία, όμως στις μέρες μας οι επιστήμονες βλέπουν συνέχεια ζώα να εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό και συχνότητα, γεγονός που κατά την συγγραφέα οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην αλλοίωση των υδάτων των ωκεανών.
Το ένα τρίτο του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται και εκπέμπεται στον αέρα δεσμεύεται στους ωκεανούς και όταν διαλύεται μετατρέπεται σε οξύ με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση των υδάτων και την διαταραχή της θαλάσσιας πανίδας που ζει στους ωκεανούς.
-Αυτή η καταστροφή που συντελείται τώρα από τον άνθρωπο στους ωκεανούς δεν έχει το προηγούμενό της στα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια –επισημαίνει η συγγραφέας που προσθέτει πως οι αλλαγές στους ωκεανούς έχουν προκαλέσει τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία του πλανήτη μας .
Εξετάζοντας τα είδη που κατόρθωσαν να επιζήσουν από μαζικές οικολογικές καταστροφές οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαθέτουν και που θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν και μετά από την έκτη μαζική καταστροφή. Πολλά από αυτά τα είδη ενώνονται σε ομάδες για να επιζήσουν και μετακινούνται σε βουνά όπου ο κλιματολογικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές,γεγονός που αφορά όχι μόνο ζώα αλλά και φυτά.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το 20 με 30 τοις εκατό της χλωρίδας και πανίδας κινδυνεύει με εξαφάνιση αν η μέση θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 2 βαθμούς ,εκτίμηση που άλλοι δεν συμμερίζονται .
Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ανταλλαγή ειδών –όπως την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής απ΄τον Κολόμβο-οδηγεί στην εξαφάνιση πολλών ειδών λόγω της αλλοίωσης της διατροφικής αλυσίδας,φαινόμενο που έχει ενταθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω των φθηνών και πολλών ταξιδιών από χώρα σε χώρα.
Απόδοση Ε.Α.Sarah Griffiths/dailymail.co.uk
http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr/2014/02/blog-post_5606.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου