Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

Μπίζνες με ρεύμα ΙΧ και αέριο
πίσω από το μαύρο στην ΕΡΤ

του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη

Σε αντιπερισπασμό, ενόψει εξελίξεων που επιβάλλονται στο κυβερνητικό προσωπικό του μνημονίου, και σε ταυτόχρονη εξυπηρέτηση συμφερόντων στα θέματα της ενέργειας, θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση στο αίνιγμα του ξαφνικού «θανάτου» της ΕΡΤ.   

Οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν την επομένη κιόλας από το προδιαγεγραμμένο «φιάσκο» στην εκποίηση της ΔΕΠΑ και με το ενδεχόμενο των εκλογών να παίζει, παρόλο που δύο εκδότες «μουδιασμένοι», κυρίως λόγω της συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση, της Εθνικής αλλά και της Πειραιώς κάνουν νερά στο Σαμαρά.   
Χωρίς να παραγνωρίζεται βέβαια και η κόντρα μεταξύ των τριών του Mega που πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω της ΕΡΤ ή ενδεχομένως η κυβέρνηση να επιχείρησε να την διαχειριστεί βάζοντας και για αυτό το θέμα στο κάδρο την ΕΡΤ. Προηγήθηκε βέβαια, η πώληση του μεριδίου που είχε το δημόσιο στον ΟΠΑΠ, αφού προηγουμένως είχε ρυθμιστεί η εξασφάλιση της τεχνολογίας με σύμβαση σε άλλο όμιλο.

Οι διαδικασίες αυτές, που – ιστορικά- συγκρίνονται σε ταχύτητα με την πώληση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής στον «όμιλο» Παντζαβόλτα στην «καρδιά» την διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι το στοιχείο που και αυτή την φορά εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, όπως τότε στη περίοδο της χαμένης τιμής του τσιμέντου.
Άνθρωπος κλειδί σε όλα αυτά φαίνεται να είναι ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Γ. Στουρνάρα και πρόσωπο της άλλοτε Δράσης αλλά και των πολιτικών αντιλήψεων του Στ. Μάνου, Γκουρού των ιδιωτικοποιήσεων, όπως θέλει να τον βλέπουν, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Σταυρίδης.

Την επομένη κιόλας της μοιραίας εξέλιξης με την εταιρία φυσικού αερίου, σε συνέντευξη του στο Μega έδωσε τις «απαντήσεις» του για το θέμα στην πρωινή ζώνη.
Ωστόσο η μετοχική σύνθεση της ιδιοκτησίας του καναλιού με τα παράλληλα ενεργειακά της ενδιαφέροντα, κυρίως στο τομέα του αερίου, αποδίδεται σε σύμπτωση. Πάντως η …αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, θα πρέπει κυρίως να αναζητηθεί στη τελική γεωστρατηγική επιλογή της ρωσικής πλευράς.
Έτσι ανάμεσα στην ρήτρα «πρόσβασης τρίτων» στο δίκτυο του αγωγού και τις προοπτικές κοιτασμάτων αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα αλλά και την διακίνηση υγροποιημένου αερίου, αποκτούν βαρύτητα άλλες επιλογές και συμφωνίες απέναντι στη αρχική επιδίωξη της Μόσχας να «κλειδώσει» απλώς τις δεδομένες ποσότητες που συμβατικά διαθέτει στη χώρα μας.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και η υπουργική απόφαση για το μαύρο στην ΕΡΤ, ανεξάρτητα από τρέχουσες κυβερνητικές υποχρεώσεις ολοκληρώνει την διαδικασία παράδοσης της ψηφιακής τηλεοπτικής αγοράς στη Digea (καναλάρχες), ώστε ό,τι έγινε με την αναλογική τηλεόραση το 1989 οικουμενικά να επαναληφθεί τώρα τρικοματικά.

Μόνο που μέχρι στιγμής ένοχος βγαίνει μόνο ο Σαμαράς.

Το μαύρο στην ΕΡΤ

Πίσω όμως από το όποιο πολιτικό παζάρι μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και την βιασύνη η πράξη να εκδοθεί πρίν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι η 1η Ιουλίου συμπίπτει και με την οριστική είσοδο ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά.
Ήδη έχει αναγγελθεί ο πολυτεμαχισμός της ΔΕΗ σε προοπτική βέβαια τρετίας αλλά με την υποχρεωτική απομάκρυνση του Αθανασόπουλου, από το ΤΑΙΠΕΔ και την ανάλυψη καθηκόντων από τον διάδοχο του η ταχύτητα μειώνει τον χρόνο.  

Εξ άλλου η εκτίναξη των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ δίνει περιθώρια στους ιδιώτες να την ανταγωνιστούν με …εκπτώσεις, αφού έχουν έτοιμα και διαθέσιμα τα δίκτυα της. Στην απόφαση που υπογράφουν Στουρνάρας και Κεδίκογλου για το λουκέτο στην ΕΡΤ, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«..Άρθρο 5 - Ανταποδοτικό τέλος Η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους (εισφορά) υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ βάσει τού Ν.1730/1987 αναστέλλεται από την δημοσίευση της παρούσης αποφάσεως και έως τη σύσταση του νέου φορέα παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας..»

Μόνο που το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ εισπράττεται και από τους ιδιώτες παρόχους και το υπουργικό δίδυμο δεν αναστέλλει την είσπραξη από αυτούς.

Με δεδομένη λοιπόν την προίκα των 150 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση και αφού η αρχική πρόβλεψη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ για το Σεπτέμβριο ενισχύεται εν ψυχρώ το ιδιωτικό ηλεκτρικό ρεύμα.
Εντελώς συμπτωματικά μαζί με τις 22 αδειοδοτημένες εταιρίες παραγωγής υπάρχουν και οι τρείς μεγάλες
# Τέρνα
# Ομιλος Μυτηλιναίου
# ΕΛ-ΠΕ

Ακόμη και αν το μαύρο στην ΕΡΤ οδηγεί σε εκλογές στα τυφλά, οι συμφωνίες έγιναν πριν από τις κάλπες


ΥΓ: Και ταυτόχρονα στις εκλογές για την ΕΣΗΕΑ, που γίνονται 18 και 19 Ιουνίου Καναλάρχες και Εκδότες έχουν λυσσάξει με τα δικά τους ψηφοδέλτια και τους κηπουρούς τους. Με τον Τρίμη και την Μαρία του Κεδίκογλου στην υπηρεσία τους

http://deltio11.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7020.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters