Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τα τρία ''δώρα'' της Μέρκελ




Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση της κυρίας Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα αποσκοπεί και στην ενίσχυση της κυβέρνησης Σαμαρά, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής λόγων των αντιδράσεων της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και νεοδημοκρατών βουλευτών για τα νέα επώδυνα μέτρα. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν όμως ότι για να μην εξελιχθεί σε επικοινωνιακή φούσκα, η κάθοδος της Γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα θα πρέπει να συνοδευτεί με συγκεκριμένες χειρονομίες που να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, και μετά την αποχώρηση της. 
'Ετσι,πέρα από την επανάληψη της γερμανικής θέσης ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και των επαίνων για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού, τα δώρα που ελπίζει να πάρει η κυβέρνηση είναι τρία ή τουλάχιστον κάποια από τα επόμενα: 
Πρώτον. η Γερμανίδα καγκελάριος πιθανότατα να αφήσει να εννοηθεί, ή και να δηλώσει ευθέως, ότι η Ελλάδα θα πάρει την δόση των 31.5 δις, με την προυπόθεση φυσικά ότι θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα και θα επιταχυνθούν οι αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, με τα μνημόνια. Να αποδεσμεύσει δηλαδή εμμέσως την δόση από την αναμενόμενη αξιολόγηση της τρόικας. 
Δεύτερον, να υποσχεθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ότι θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. 'Ομως στο Βερολίνο θεωρούν ότι η επιμήκυνση, με ότι πρόσθετες δαπάνες αυτή συνεπάγεται για τους δανειστές, θα χρειαστεί να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο, πράγμα που ο κυβερνητικός συνασπισμός και η κυρία Μέρκελ θέλουν να αποφύγουν, εν όψει και των εκλογών την επόμενη χρονιά. Εξετάζονται λοιπόν εναλλακτικές λύσεις ή και μια τρίτη φόρμουλα ικανοποίησης της ελληνικής πλευράς. 
Τρίτον, αυτή η φόρμουλα θα μπορούσε να είναι η εξαγγελία ενός πακέτου αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα, βασικά με την μορφή επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs ένα τέτοιο πακέτο είχε μπει πριν από το καλοκαίρι στο τραπέζι και ξανάγινε επίκαιρο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και την απόφαση της κυρίας Μέρκελ να στηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται αυτό το τρίτο "δώρο", αν τελικά βρεθεί στις βαλίτσες της σιδηράς κυρίας του Βερολίνου, να παρουσιαστεί ως μια χειρονομία για την επούλωση των ιστορικών τραυμάτων στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

tvxs.gr




Τι γυρεύει η Μέρκελ στην Αθήνα (ανάλυση)



Η αιφνίδια επίσκεψη της Μέρκελ μεθαύριο στην Αθήνα είναι εύλογο να προκαλεί αντιδράσεις, ερωτήματα, ίσως και... ανατριχίλα! Η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ετοιμόρροπη, αντιμέτωπη με τα επίχειρα της προσήλωσής της στο Μνημόνιο, την ανικανότητά της να αποφασίσει και να περάσει τα αντικοινωνικά μέτρα στη Βουλή, αλλά και με την ηθικοπολιτική κρίση, όπως αυτή κορυφώθηκε με την απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ.
Ο Σαμαράς τα δίνει όλα στη Μέρκελ για να κερδίσει εισαγόμενη "αξιοπιστία". Το γερμανικό κεφάλαιο ορέγεται τα "φιλέτα" της δημόσιας περιουσίας και έχει θέσει τις ιδιωτικοποιήσεις ως όρο για οποιαδήποτε κίνηση περαιτέρω δανεισμού, επιμήκυνσης ή "κουρέματος". Ο Σαμαράς εμφανίζεται κινητικός, με τον ΟΠΑΠ, τις τραπεζικές συγχωνεύσεις κ.ά., ενώ επισπεύδει την επιχείρηση "εσωτερική υποτίμηση", δηλαδή τη λεηλασία του βιοτικού επιπέδου.
Η επίσκεψη Μέρκελ πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία τρενάρει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα αναβάλλονται στην Ευρωζώνη για μετά τις αμερικανικές εκλογές. Ο Σαμαράς εκλιπαρεί για κάποιου είδους υπόσχεση τώρα περί επιμήκυνσης και, σταδιακά έστω, εκταμίευσης της δόσης προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις για τα μέτρα. Μια τέτοια εξαίρεση παραπέμπει, έστω κι αν δεν ομολογείται, σε "πολιτική λύση", η οποία όμως ξοδεύεται σε επιμέρους διευκολύνσεις, που θα χαθούν μέσα στο ογκούμενο αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να απαλλαγεί από το Μνημόνιο.
Στη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά θα τεθεί και το Μεσανατολικό, με τη νέα διάστασή του, καθώς οξύνεται η εμφύλια αναμέτρηση στη Συρία, η Τουρκία ανακοίνωσε στρατιωτική εμπλοκή και οι μεγάλες δυτικές χώρες προετοιμάζονται για κινήσεις, ίσως και στρατιωτικές, αναλόγως των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν γενικότερα τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται, λοιπόν, σε μια περίοδο που πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή.
Η Ελλάδα απομονώνεται από δυνάμει διεθνείς συμμαχίες της, παίζει εκτός ακόμη κι από την ευρωμεσογειακή συνεννόηση, μετατρέπεται σε μέρος της ζώνης γερμανικής επικυριαρχίας. Ήταν απούσα από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή στη Μάλτα, όπου Ολάντ, Μόντι, Ραχόι και Κοέλιο συζήτησαν για την ευρω-κρίση, τον μηχανισμό στήριξης και τη Συρία. Άλλη μια επιβεβαίωση του αναχρονισμού που συμβολίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επίσκεψη Μέρκελ για να ισχυροποιηθεί έναντι των κυβερνητικών κομπάρσων, οι οποίοι, αμήχανοι, έσπευσαν να πάρουν κάτι από τη "δόξα" της επίσκεψης Μέρκελ. Σε όλους τους, όμως, διαφεύγει ότι η Μέρκελ με τη στάση της προδιαγράφει γοργές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αναγκάζεται να αναγνωρίσει την επικείμενη πολιτική ανατροπή, με τον δικό της τρόπο: αρνούμενη να επιδιώξει συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.


ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters