Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα το διαχωρισμό των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ανοίγοντας έτσι τον «ασκό του Αιόλου» για το......
διαμελισμό του σε πρώτη φάση και το ξεπούλημά του στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το ΤΠκΔ θα συνεχίσει να παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης (δεν μπορούσε να κάνει βέβαια και αλλιώς διότι θα παραβίαζε το Σύνταγμα), ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία θυγατρικoύ πιστωτικού φορέα (!), στον οποίο θα ενσωματωθούν οι σημερινές δραστηριότητες που αφορούν σε τραπεζικές εργασίες. Δηλαδή, επιχειρείται ο διαμελισμός των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ταμείου (δάνεια, καταθέσεις), με απώτερο σκοπό να εκχωρηθούν στις εμπορικές Τράπεζες.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για τον «αποτελεσματικότερο» σχεδιασμό της «αναδιάρθρωσης» των υπηρεσιών του ΤΠκΔ θα πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη.
Η κίνηση αυτή του Υπουργείου είχε προαναγγελθεί βέβαια εδώ και μήνες, μέσω πληθώρας δημοσιευμάτων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, προωθεί σχέδιο για τη «διάσωση» της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), λαφυραγωγώντας τα περιουσιακά στοχεία του Τ.Π. & Δανείων, καθώς θα το υποχρεώσει, πιθανότατα, να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, προκειμένου η τελευταία να «ανταποκριθεί» στα stress test και στο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσής» της.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το σχέδιο για την Αγροτική Τράπεζα προβλέπει, όπως προαναφέραμε, την είσοδο αρχικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕ και σε δεύτερο χρόνο τη συγχώνευσή τους. Οι εξελίξεις αυτές θα συνοδεύονται από σκληρούς όρους που θέτει η τρόικα για την δήθεν «εξυγίανση» της Αγροτικής Τράπεζας. , οι οποίοι θα καταστήσουν άδηλο το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων τόσο της Αγροτικής όσο και του Τ.Π& Δανείων.
Ακόμα πρέπει να τονιστεί ότι τα χαμηλότοκα στεγαστικά προγράμματα, που παρέχει σήμερα το ΤΠκΔ στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και η, με ευνοϊκούς όρους, δανειοδότηση Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων. θα «διαμελιστούν» μαζί με το Ταμείο.
Η «αναδιάρθρωση» λοιπόν του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα μας ξεκινά από το 100% δημόσιο Ταμείο Παρακαταθηκών, το οποίο κυριολεκτικά διαλύεται, προκειμένου η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για μια χώρα χωρίς κράτος, όπου το μόνο που θα ισχύει θα είναι ο νόμος της καπιταλιστικής ζούγκλας: «προσφορά ή ζήτηση», δηλαδή δικτατορία των αγορών σε βάρος του λαού!
ΠΗΓΗ iskra
patrinaki.blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου