Το λέγαμε ότι οι μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας πάνε για φούντο της χώρα και κανείς δεν μας πίστευε. Αναγκασμένοι, όμως, στο υπουργείο Οικονομικών να βγάζουν τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος, δείχνουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, Ιούλιο και Αύγουστο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 13,7%! Δηλαδή πάνω από μονάδες είναι διαφορά μεταξύ στόχου και πραγματικής κατάστασης.
Αυτό σημαίνει ότι η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό δεν θα είναι 800 εκατ. όπως υποστήριζε η κυβέρνηση αλλά 3,2 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Επομένως, τα μέτρα που γράφαμε ότι έρχονται και δηλώνονται στο Μνημόνιο ως “μη καθορισμένα μέτρα” είναι πλέον αναπόφευκτα.
Αφού γονάτισαν τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, αφού η ανεργία εκτοξεύτηκε πάνω από 12% κι αφού τα πάντα δείχνουν διάλυση της οικονομίας, η ίδια η κυβέρνηση (με βάση τα στοιχεία) ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής της. Τι άλλο χρειάζονται δηλαδή για να καταλάβουν ότι έσοδα δεν έχει, αν δεν υπάρχει πραγματική οικονομία; Ξετίναξαν τον κόσμο στους φόρους, μειώθηκε η κατανάλωση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν διαλυμένοι και θέλουν να εισπράξουν και έσοδα; Να ξυπνήσουν από το λήθαργο μπορούν;
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,7%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,0%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.- Με λίγα λόγια κόβουν από παντού αλλά δε φτάνει, χρειάζεται και ανάπτυξη.
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 32,8% και τα έσοδά του κατά 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.- Με λίγα λόγια κόβουν από παντού αλλά δε φτάνει, χρειάζεται και ανάπτυξη.
Επίσης, η μείωση στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, ήταν 32,2% και διαμορφώθηκε στα 14.493 εκατ. ευρώ από 21.382 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου