Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ολλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατάρρευση για το σκάνδαλο παροχών παιδιών

Η ολλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει την Παρασκευή εάν θα παραιτηθεί από ένα κλιμακούμενο σκάνδαλο στο οποίο οι φορολογικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν λανθασμένα χιλιάδες γονείς για απάτη, βάζοντας πολλές οικογένειες στο χρέος, διατάχοντας τους να επιστρέψουν τα επιδόματα παιδικής φροντίδας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος, Lodewijk Asscher, ο οποίος ήταν υπουργός κοινωνικών υποθέσεων στην

προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτήθηκε για την υπόθεση την Πέμπτη , αρνούμενος ότι ήξερε ότι η φορολογική αρχή «κυνηγούσε λανθασμένα χιλιάδες οικογένειες», αλλά παραδέχτηκε ότι ένα αποτυχημένο σύστημα «είχε κάνει κυβέρνηση εχθρός του λαού της ».

Ο πρωθυπουργός, Mark Rutte, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη διάλυση του τρέχοντος συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι οι Κάτω Χώρες χρειάζονται σταθερότητα εν μέσω πανδημίας κοροναϊού, αλλά δεν το απέκλεισε. Το υπουργικό συμβούλιο θα επανεξετάσει τη θέση του σε τακτική συνεδρίαση την Παρασκευή.

Τα τέσσερα κυβερνώντα κόμματα του συνασπισμού του Ρουτ διαιρούνται βαθιά στην απάντησή τους σε μια καταδικαστική έκθεση για το σκάνδαλο, αλλά πιστεύεται ότι προτιμούν να τερματίσουν τη συμμαχία τους παρά να διακινδυνεύσουν να χάσουν ψηφοφορία χωρίς εμπιστοσύνη την επόμενη Τρίτη, μετά από μια προγραμματισμένη κοινοβουλευτική συζήτηση για την έκθεση.

Η έκθεση των βουλευτών, με τίτλο «Χωρίς προηγούμενο αδικία», δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο παροχών παιδικής μέριμνας που περιελάμβανε δημόσιες ανακρίσεις αξιωματούχων έως και τον Rutte.

Κατέδειξε ότι «οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου παραβιάστηκαν» από την ολλανδική φορολογική αρχή, με έρευνες απάτης σε οικογένειες που πυροδοτήθηκαν από «κάτι τόσο απλό όσο ένα διοικητικό σφάλμα, χωρίς κακή πρόθεση»

Ο πρόεδρος της επιτροπής διερεύνησης, Chris van Dam, χαρακτήρισε το σύστημα «μια μαζική διαδικασία στην οποία δεν υπήρχε περιθώριο αποχρώσεων», με περίπου 20.000 εργαζόμενες οικογένειες να καταδιώκονται για απάτη ενώπιον των δικαστηρίων, διέταξαν να αποπληρώσουν τα επιδόματα υποστήριξης παιδιών και αρνήθηκαν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση για αρκετά χρόνια από το 2012.

Ορισμένοι πιέστηκαν κοντά στην πτώχευση ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σπίτι με άδικες αξιώσεις για δεκάδες χιλιάδες ευρώ, όταν η φερόμενη απάτη ισοδυναμούσε με λανθασμένα συμπληρωμένη φόρμα ή ελλείπουσα υπογραφή. Αρκετά ζευγάρια χωρίστηκαν υπό την πίεση.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί δικαστές φέρουν όλοι το μερίδιο ευθύνης τους, κατέληξε η έκθεση, συνιστώντας ότι «όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ρωτήσουν πώς μπορεί να αποτραπεί κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί».

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει συγγνώμη για τις μεθόδους της φορολογικής υπηρεσίας και τον Μάρτιο του περασμένου έτους διέθεσε αποζημίωση περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ) για κάθε οικογένεια.

Μετά από κατηγορίες για φυλετικό προφίλ, η φορολογική αρχή παραδέχτηκε επίσης ότι 11.000 οικογένειες διπλής εθνικότητας επιλέχθηκαν για ειδικό έλεγχο. Οι Ολλανδοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να ξεκινήσουν έρευνα για διακρίσεις, λέγοντας ότι δεν βρήκαν στοιχεία για εγκληματικές παραβάσεις.

«Η ευθύνη για υπεύθυνες πράξεις που αποδίδονται στο κράτος πρέπει να αναζητηθεί στον πολιτικό τομέα και όχι στο ποινικό δίκαιο», ανέφεραν οι εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα.

Είκοσι από τις οικογένειες που συμμετείχαν αυτήν την εβδομάδα ανέλαβαν νομική δράση εναντίον υπουργών από τρία κόμματα του τρέχοντος συνασπισμού του Ρουτ για το ρόλο τους στο σκάνδαλο, κατηγορώντας εγκληματική αμέλεια λόγω αποτυχίας χρηστής διακυβέρνησης, διακρίσεων και παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.

Ο υπουργός Υγείας, Tamara van Ark, υπουργός Οικονομικών, Wopke Hoekstra, υπουργός οικονομικών υποθέσεων, Eric Wiebes, πρώην υπουργός φορολογίας Menno Snel - καθώς και ο Asscher - αναφέρονται όλοι στα έγγραφα της υπόθεσης, που έχουν κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο της Ολλανδίας.

Η μοίρα της κυβέρνησης κρέμεται κυρίως στα χέρια των εταίρων του συνασπισμού του Ρούτ, με τουλάχιστον έναν ηγέτη - τον Σιγκρίντ Κάαγκ του σοσιαλφιλελεύθερου κόμματος D66 - να λέει αυτήν την εβδομάδα ότι οι πολιτικές συνέπειες από την κοινοβουλευτική έκθεση ήταν αναπόφευκτες.

Εάν καταρρεύσει, η κυβέρνηση θα παραμείνει υπό την ιδιότητα του επιμελητή έως ότου σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός, με τις γενικές εκλογές να διεξαχθούν τον Μάρτιο και ο Rutte και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία αποδίδουν έντονα στις δημοσκοπήσεις.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ GOOGLE TRANSLATE

ΠΗΓΗ: https://www.theguardian.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters