Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Καταγγέλλονται μεδοθεύσεις για δοτή διοίκηση με εμπλοκή της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης καταγγέλλει πως με πραξικοπηματική ενέργεια, 9 από τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρνούνται τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με την ανοχή αν όχι ευθεία στήριξη του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι να οριστεί από το δικαστήριο δοτή διοίκηση, ώστε να «πάρουν» το προεδρείο, με πρόσχημα την κατάσταση πανδημίας του κορονοϊού.
Το προεδρείο και έξι μέλη του ΔΣ κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολυετή ιστορία της Ένωσης, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας».

Ο πρόεδρος της της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και μέλη του ΔΣ καταγγέλλουν σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης, μια νέα ευκαιριακή πλειοψηφία με δικαστικούς που έχουν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα και άποψη αποφάσισε με κάθε τρόπο να ανατρέψει το εκλεγμένο προεδρείο και να εμποδίσει τις επερχόμενες αρχαιρεσίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», σε ανακοίνωση τους το προεδρείο και η μειοψηφία των μελών του ΔΣ καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ. «Η περιφρόνηση της θεμελιώδους δημοκρατικής αρχής των ελεύθερων εκλογών σε ένα συλλογικό όργανο, η βάναυση και απροκάλυπτη καταστρατήγηση του Καταστατικού αποτελούν πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολυετή ιστορία της Ένωσης, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ, ενημέρωσε πως, σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης, οι εκλογές πρέπει να γίνουν Μάιο ή Ιούνιο . Παρουσίασε έγγραφο του ΕΟΔΥ από το οποίο προκύπτει ότι οι αρχαιρεσίες μπορούν να γίνουν κανονικά με την τήρηση μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, συνάντησε την αντίδραση των 9 μελών του ΔΣ σε αυτό το ενδεχόμενο, τα οποία επέμεναν ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές λόγω κορονοϊού. Γι’ αυτόν το λόγο ο πρόεδρος πρότεινε την εναλλακτική λύση οι εκλογές να γίνουν Ιούλη ή έστω αρχές Σεπτέμβρη. Όμως, και πάλι υπήρξε άρνηση. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωσης εξήγησε στη συνεδρίαση του ΔΣ ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν με «σπαστά» εκλογικά τμήματα που σημαίνει πρακτικά πως για 900 ψηφοφόρους σε 4 εκλογικά τμήματα, προκύπτουν 225 σε κάθε τμήμα, δηλαδή, 15 ψηφοφόροι την ώρα!
Το ότι η επίκληση της προστασίας από τον κορονοϊό από τα 9 μέλη του ΔΣ είναι προσχηματική αποδεικνύεται και από το εξής γεγονός: Μέσα στο Μάιο θα συνέλθουν οι Ολομέλειες των δικαστηρίων της χώρας για να καταρτίσουν τα Τμήματα Διακοπών. Που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν σε έναν χώρο 150 δικαστές προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε η μεθόδευση, όταν οι 9 δικαστές είπαν πως θα προσφύγουν στο δικαστήριο την 1η Ιούνη προκειμένου να οριστεί δοτή διοίκηση. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μετά τη χούντα! Στόχος είναι να διοριστεί ΔΣ με τέτοια σύνθεση ώστε να «πάρει» και το προεδρείο! Η εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα ώστε να πάρει τέτοια τροπή το θέμα εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την κυβέρνηση.
Ο υπουργός αρνείται επίμονα την πρόταση τριών Ενώσεων Δικαστών (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) να παρατείνει τη θητεία τους, την ίδια στιγμή που το έχει κάνει για μια σειρά από σωματεία, εργοδοτικές ενώσεις, ομοσπονδίες κ.λπ.
«Είναι η τρίτη φορά που το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εισάγει στο ΔΣ το θέμα του καθορισμού της ημερομηνίας διεξαγωγής αρχαιρεσιών. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Καταστατικό οι αρχαιρεσίες γίνονται κάθε δεύτερο Μάιο ή Ιούνιο. Τις προηγούμενες δύο φορές δηλαδή στις 6 Φεβρουαρίου και στις 27 Φεβρουαρίου (πριν την εμφάνιση της πανδημίας) η πλειοψηφία των 9 μελών αρνήθηκε με το πρόσχημα της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου. Σήμερα αρνήθηκε με το πρόσχημα του κορονοϊού» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της Ένωσης προσθέτοντας ότι «η πραγματική αιτία, τα κίνητρα και οι στοχεύσεις αποτελούν την ουσία του ζητήματος. Πρώτη παρατήρηση συνεπώς είναι ότι τα 9 μέλη του ΔΣ δεν θέλουν με κανέναν τρόπο την διενέργεια εκλογών προκειμένου να μην τεθούν στην κρίση των συναδέλφων τους. Οι διαφορετικές δικαιολογίες που κάθε φορά εφευρίσκονται είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς τους».
«Η περιφρόνηση της θεμελιώδους δημοκρατικής αρχής των ελεύθερων εκλογών σε ένα συλλογικό όργανο, η βάναυση και απροκάλυπτη καταστρατήγηση του Καταστατικού αποτελούν πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολυετή ιστορία της Ένωσης, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας» επισημαίνουν υπογραμμίζοντας ότι «ομολόγησαν δημόσια και χωρίς καμία αιδώ ότι στόχος τους είναι να παρέλθει η 31η Μαΐου χωρίς μέχρι τότε να προκηρυχθούν εκλογές και στη συνέχεια να προσφύγουν στα Δικαστήρια για διορισμό προσωρινής διοίκησης, ελπίζοντας στην ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου και με ευρύτατη αποδοχή σημερινού Προεδρείου και στη συγκρότηση ενός εντελώς διαφορετικού που θα απαρτίζεται από τους ίδιους. Στοχεύουν με άλλα λόγια στην πραξικοπηματική κατάληψη της διοίκησης της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης. Τα ονόματά τους θα γραφούν με τα μελανότερα γράμματα στην Ιστορία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».
Αναφορά κάνουν και στη θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι η Ένωσή μαζί με τα ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του ΝΣΚ, των οποίων οι θητείες έληξαν ή λήγουν άμεσα, υπέβαλε δύο φορές αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (στις 9 Απριλίου και στις 4 Μαΐου) για παράταση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων μέχρι να αποφασιστεί η διενέργεια αρχαιρεσιών σημειώνοντας πως «το Υπουργείο, το οποίο παρέτεινε με διάφορες ΠΝΠ και Νόμους τη θητεία συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, αθλητικών σωματείων και ενώσεων, αγροτικών συνεταιρισμών, προμηθευτικών και φαρμακευτικών συνεταιρισμών κ.α., απέστειλε σήμερα (τέτοια σύμπτωση!) έγγραφο στην Ένωση με το οποίο αρνείται να παρατείνει τις θητείες των ΔΣ μέχρι την ημέρα που θα διενεργηθούν εκλογές. Στρώνει δηλαδή το χαλί στους σχεδιασμούς των 9 μελών του ΔΣ προκειμένου να ανατρέψουν τη νόμιμη διοίκηση της Ένωσής μας».

Η απάντηση των 9

Το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά πλειοψηφία, αποτελούμενη από τους Χρήστο Νάστα, Πρόεδρο Εφετών, Νίκο Σαλάτα, Εφέτη, Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Εφέτη, Γρηγόρη Κομπολίτη, Ειρηνοδίκη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών,  Δημήτρη Φούκα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Στάθη Βεργώνη, Αντεισαγγελέα Εφετών και Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη, υποστηρίζουν πως λόγω των εξαιρετικών και απροβλέπτων συνθηκών, που έχει προκαλέσει στην Ελληνική Κοινωνία και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης η πανδημία, κρίνεται αναγκαίο, να αναβληθούν για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες, σύμφωνα με το καταστατικό, διεξάγονται, ανά διετία, κατά τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:
Στη σημερινή συνεδρίαση του, το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά πλειοψηφία, αποτελούμενη από τους Χρήστο Νάστα, Πρόεδρο Εφετών, Νίκο Σαλάτα, Εφέτη, Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Εφέτη, Γρηγόρη Κομπολίτη, Ειρηνοδίκη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών,  Δημήτρη Φούκα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Στάθη Βεργώνη, Αντεισαγγελέα Εφετών και Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη,  έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Η Δημόσια Υγεία συνιστά ύψιστο αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμα, η προστασία του οποίου, κατά ρητή επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 21 παρ.3 Σ), συνιστά πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και η διαφύλαξη της αποτελεί ευθύνη των Οργάνων του Κράτους και κάθε Πολίτη.
Εξαιτίας των εξαιρετικών και απροβλέπτων συνθηκών, που έχει προκαλέσει στην Ελληνική Κοινωνία και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης η πανδημία, κρίνεται αναγκαίο, να αναβληθούν για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι οποίες, σύμφωνα με το καταστατικό, διεξάγονται, ανά διετία, κατά τους μήνες Μάιο ή Ιούνιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, κατέληξε στην απόφαση αυτή αφού συνυπολόγισε: α) το γεγονός ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται μέτρα κατά του συγχρωτισμού και ισχύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωναϊού COVID-19, ενώ για λόγους αποφυγής των συναθροίσεων είναι αμφίβολο εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, ίσως με κάποιες επιπλέον εξαιρέσεις, β) το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι απροσδιόριστος ο τρόπος της μερικής ή πλήρους λειτουργίας τους στις επόμενες εβδομάδες, γ) την προστασία του υπέρμετρου αγαθού της ζωής, που δεν επιτρέπει να τεθεί σε κίνδυνο  η υγεία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των γραμματέων που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές, καθώς και των οικείων τους,  δεδομένου ότι κατά την ψηφοφορία στα μεγάλα δικαστήρια της Χώρας συμμετέχει μεγάλος αριθμός συναδέλφων, όπου, στη μεν Αθήνα ανέρχεται σε χίλιους περίπου και στην Θεσσαλονίκη σχεδόν σε τετρακόσιους και δ) την στάση ευθύνης που επιδεικνύει το Δικαστικό Σώμα στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται για μία διετία. Ενόψει του ότι το εκλεγέν κατά τις αρχαιρεσίες της 13ης και 20ης Μαΐου 2018 Διοικητικό Συμβούλιο , συγκροτήθηκε την 1η Ιουνίου 2018 και η διετής θητεία του συμπληρώνεται την 1η Ιουνίου 2020, το ΔΣ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την κατάθεση αίτησης ορισμού προσωρινής διοίκησης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, από όλα τα μέλη του, σύμφωνα με το Νόμο εξ αιτίας της αναβολής των εκλογών. Το αρμόδιο δικαστήριο, αποφαινόμενο επί της αιτήσεως, θα ορίσει νέο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την διενέργεια των εκλογών κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα και την αντιμετώπιση μόνον των επειγόντων θεμάτων και το οποίο θα συνέλθει κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του Καταστατικού.
Εκφράζουμε την ευχή η προσωρινή διοίκηση να διενεργήσει τις εκλογές εντός εξαμήνου και ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες ημερομηνίες: την 11η Οκτωβρίου 2020 για όλες τις δικαστικές περιφέρειες εκτός Αθηνών και Πειραιώς και την 18η Οκτωβρίου 2020 για τις τελευταίες.
3. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος προσκόμισε έγγραφο του Τμήματος Μικροβιακής Αντοχής και Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ με προτεινόμενη διαδικασία ψηφοφορίας κατά την διεξαγωγή αρχαιρεσιών της ΕνΔΕ. Την τήρηση των οδηγιών που περιλαμβάνονται στο εν λόγω έγγραφο θεωρούμε ότι δεν μπορεί η Ένωση να εγγυηθεί στα Δικαστήρια της Χώρας και πολύ περισσότερο στα μεγάλα (πχ απολύμανση και σφράγιση αιθουσών, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και μη χρήση τους επί επταημέρου πριν τις εκλογές, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για όλη την Επικράτεια, που θα υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων με COVID-19 κλπ). Επιπλέον δεν περιλαμβάνονται οδηγίες για την τήρηση μέτρων προστασίας κατά την διαδικασία καταμέτρησης.
Η αδυναμία, άλλωστε, της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών εντός του μηνός Ιουνίου αποδεικνύεται και συνομολογείται και από τα με αρ. πρωτ. 175/9.4.2020 και 203/4.5.2020 έγγραφα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με τα οποία, ο Πρόεδρος της Ένωσης, διαπιστώνοντας την αδυναμία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών εντός του καταστατικού χρόνου ζητεί με νομοθετική ρύθμιση την παράταση της θητείας του νυν Διοικητικού Συμβουλίου.  Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό το απαράδεκτο της πρωτοβουλίας του Προέδρου να επιδιώξει με παρέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας την παράταση της θητείας του διοικητικού συμβουλίου Δικαστικής Ένωσης σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών.
4. Ενόψει της διενέργειας των εκλογών από το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, που θα προκύψει από την απόφαση του Δικαστηρίου, το ΔΣ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, αποφάσισε να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
Α)  Δίνει εντολή στη Γραμματεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να εξασφαλίσει το μητρώο των μελών, τις λογιστικές εγγραφές και τα παραστατικά δαπανών, το αρχείο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων και τους κωδικούς διαχείρισης της ιστοσελίδας της Ένωσης μας και της Ηλιαίας, προκειμένου να παραδοθούν από το απερχόμενο προεδρείο  σε αυτό που θα προκύψει μετά τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης.
Β) Ενημερώνει τους Προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης και τους Διευθύνοντες τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες για την απόφαση αναβολής της διενέργειας των εκλογών και την ολοκλήρωση της θητείας του παρόντος ΔΣ την 1η Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Γ) Ενημερώνει τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την υποχρέωση τους να εκτελέσουν τους απαιτούμενους ελέγχους και να συντάξουν την προβλεπόμενη κατά το άρθρο 17 του Καταστατικού έκθεση,  ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
Δ) Ενημερώνει την Γραμματεία της Ένωσης μας και την Lawnet που υποστηρίζει τις ιστοσελίδες αυτής για τις ανωτέρω αποφάσεις και ζητεί την πιστή εφαρμογή τους.
Όλα τα ανωτέρω αποφασίζεται να αποτελέσουν περιεχόμενο δελτίου τύπου το οποίο εντέλλονται τα μέλη του Γραφείου Τύπου να εκδώσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ και αποστείλουν αυτό σε όλα τα Δικαστήρια της Χώρας και στους ανωτέρω αποδέκτες. Επίσης το δελτίο τύπου εντός 24 ωρών πρέπει να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, να αποσταλεί με News Letter στα μέλη της και να προωθηθεί στους δημοσιογράφους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home


Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters