Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Υπάρχει ο τάφος του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο τάφος του Λεωνίδα δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. 

Κάποιος το μακρινό 1896 υποστήριξε το αντίθετο.
Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Εφημερίς στο 3ο φύλλο στις 26/05/1896.
– Κάποιος γέρων εκ Λεβαδείας ελθών επί τούτω εις Αθήνας ανήγγειλεν εις τον γεωπόνον κ. Καλογερόπουλον ότι ανεκάλυψε τον τάφον του μεγάλου Λεωνίδα, εν Θερμοπύλαις.


– Ο γέρων αυτός ζητεί αμοιβήν παρά της αρχαιολογικής εταιρίας όπως υποδείξη το μέρος όπου έκαμε την ανακάλυψιν και φέρη ούτως εις φως πολυτιμότατα αρχαιολογικά και ιστορικά αντικείμενα. – Εάν δεν πρόκηται περί παράφρονος βεβαίως το πράγμα είνε άξιον μελέτης, διότι τις οίδε τίνα τάφον αρχαίον ανεκάλυψε παρά τας Θερμοπύλας ο Λεβαδείτης γέρων.





Υπάρχει τελικά ο τάφος του Λεωνίδα;
Έμβλημα και σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Σπάρτης αποτελεί ο τάφος του Λεωνίδα βόρεια της πόλης. Γνωστός και σαν Λεωνίδαιον, ανεσκάφη το 1892 από τον Βαλντστάιν και είναι το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς που σώζεται ως τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, με σχήμα και μορφή ναού, που χρονολογείται πιθανότατα τον 5ο αι. π.Χ. και μεταγενέστερα. 


Το κτίριο, που είναι διαστάσεων 12,5×8,30 μέτρα, κατασκευάστηκε από ογκώδεις πωρόλιθους, και το εσωτερικό του ήταν χωρισμένο σε δύο θαλάμους που συγκοινωνούσαν μεταξύ τους. Ο ανατολικός, μήκους 3.15 μέτρων, είχε τη μορφή πρόναου και ήταν διακοσμημένος με κίονες.

Η χρήση του κτηρίου δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα. Πιθανολογείται ότι ήταν κενοτάφιο, ενώ πολλοί μελετητές συμμερίζονται την άποψη ότι πρόκειται για τον ναό του Απόλλωνος Καρνείου.


Τάφος Λεωνίδα – Το Λεωνίδαιον, έμβλημα της Σπάρτης
Τάφος Λεωνίδα – Το Λεωνίδαιον, έμβλημα της Σπάρτης

Τάφος Λεωνίδα – Το Λεωνίδαιον, έμβλημα της Σπάρτης
Παρότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το συσχετισμό του ναού με το θρυλικό βασιλιά της Σπάρτης, τόσο η τοπική παράδοση όσο και ο περιηγητής Παυσανίας, εκφράζουν την άποψη ότι εκεί μεταφέρθηκαν και ετάφησαν τα οστά του Λεωνίδα από τις Θερμοπύλες.
Έτσι το μνημείο ταυτίστηκε στη λαϊκή συνείδηση με τον τάφο του Λεωνίδα. 


Ο Παυσανίας αναφέρει επίσης, ότι ο τάφος βρισκόταν δυτικά της αγοράς, απέναντι από το θέατρο, και ότι εδώ τελούταν κάθε χρόνο αγώνες.


Αρχαία ταφικά μνημεία στις Θερμοπύλες το 1816
Αρχαία ταφικά μνημεία στις Θερμοπύλες το 1816


πηγές: Εφημερίς – 3ο φύλλο 26/05/1896, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, mythicalpeloponnese.gr



Πηγή: kaliterilamia.gr

http://www.anopaia-atrapos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters