«Λεφτά υπάρχουν»... Μόνο, όμως, για τις ΜΚΟ που ασχολούνται με λαθρομετανάστες Η αύξηση της ροής των λαθρομεταναστών στην Χώρα μας, εκτός από τα γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται για την κοινωνική ασφάλεια, οδηγεί και σ΄ άλλες παραμέτρους.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι την διαχείριση του κύματος των λαθρομεταναστών αναλαμβάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, με την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, λαμβάνοντας για τον σκοπό αυτό υψηλά χρηματικά κονδύλια από την κυβέρνηση και συνεχίζοντας μια πρακτική που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από την κεντρική εξουσία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, προχώρησε προ ημερών στην υπογραφή διαδοχικών αποφάσεων για τη χρηματοδότηση έξι ΜΚΟ για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, που αφορούν την υποδοχή, τη διαμονή και τη διατροφή ευαίσθητων ομάδων μεταναστών στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, επικυρώνοντας και επεκτείνοντας, ουσιαστικά, σχετικές αποφάσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η πρώτη απόφαση αφορά το έργο με τίτλο «Μέτοικος 2015», που ανατέθηκε στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «΄Αρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», συνολικού κόστους 957.000 ευρώ, που θα αντληθούν από εθνικούς πόρους, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από την 1η Ιουνίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Το σχέδιο αφορά τη συνέχιση λειτουργίας τεσσάρων δομών φιλοξενίας στο πλαίσιο της υποδοχής αιτούντων άσυλο, κατά κύριο λόγο ανηλίκων και μονογονεϊκών οικογενειών.
Πρόκειται για μια εστία προσφύγων στην Αθήνα, χωρητικότητας 48 ατόμων, και δύο κοινωνικών διαμερισμάτων στην περιοχή της Αθήνας, που προορίζονται για τη μεταβατική φιλοξενία ή την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών. Επίσης, για έναν ξενώνα φιλοξενίας στη Μακρινίτσα του Βόλου, έναν ξενώνα φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και έναν ξενώνα φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, εκτός από τη διαμονή, τη σίτιση και την κάλυψη αναγκών σε ένδυση, είδη υγιεινής και καθαριότητας, κάθε δομή, ανάλογα με τα άτομα που φιλοξενεί, προσφέρει και στοχευμένες υπηρεσίες, όπως ένταξη παιδιών νηπιακής και σχολικής ηλικίας σε δημόσια σχολεία της περιοχής, αλλά και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξή τους.
Η δεύτερη απόφαση αφορά το έργο με τίτλο «Στέγη 1», που ανατέθηκε στον φορέα με την επωνυμία «Praksis», εγκεκριμένου συνολικού κόστους 295.000 ευρώ από εθνικούς πόρους, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργου από την 1η Ιουνίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Το εν λόγω έργο, που ανήκει στο πρόγραμμα υποδοχής και φιλοξενίας δικαιούχων διεθνούς προστασίας, σχετίζεται με τη λειτουργία 25 διαμερισμάτων σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και της Λέσβου.
Εκτός, όμως, από τις δύο αυτές αποφάσεις η Φωτίου υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα και την επέκταση του έργου «Φιλόξενη γη» που έχει ανατεθεί στη μη κυβερνητική οργάνωση με την επωνυμία «Ηλιακτίδα», συνολικού κόστους 38.000 ευρώ από εθνικούς πόρους, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από την 1η Ιουνίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Βασικός σκοπός του σχεδίου είναι η φιλοξενία 10 ατόμων αιτούντων άσυλο στη Λέσβο μέσω μίσθωσης τριών διαμερισμάτων στην πόλη της Μυτιλήνης.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παράλληλα με τις υπηρεσίες διαμονής και την κάλυψη των βασικών αναγκών, θα παρέχονται υποστηρικτικές νομικές υπηρεσίες, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, συμβουλευτική στήριξη και κοινωνική μέριμνα στους αιτούντες άσυλο.
Τέταρτο έργο είναι αυτό με τίτλο «Φιλοξενία και υποστήριξη προσφύγων», που ανατέθηκε στον φορέα «ΕΚΠΟΣΠΟ Νόστος», κόστους 326.000 ευρώ από εθνικούς πόρους, και υλοποιείται από την 1η Ιουνίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.
Το σχέδιο αφορά την παροχή φιλοξενίας και υπηρεσιών υποδοχής σε οικογένειες που αιτούνται άσυλο, μέσω λειτουργίας δομής προσωρινής φιλοξενίας με μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα 70 ατόμων. Παράλληλα, ανατέθηκε το έργο «Συνοδείες ασυνόδευτων ανηλίκων» στην ΜΚΟ «Μετάδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη», συνολικού κόστους 145.000 ευρώ, επίσης από δημόσιους πόρους.
Αυτό αφορά την άμεση και ασφαλή συνοδεία ανηλίκων –ο αριθμός δικαιούχων διεθνούς προστασίας που θα συνοδευτούν είναι 300 – από κρατητήρια ή επισφαλείς συνθήκες σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας, σε κέντρα υγείας στο αεροδρόμιο ή σε δομή φιλοξενίας στην πρωτεύουσα για ολιγοήμερη διαμονή πριν από την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της διαδικασίας του Δουβλίνου ΙΙΙ.
Επίσης, στον Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων ανατέθηκε το έργο «Σταθμός Εφήβων», κόστους 73.000 ευρώ, με σκοπό τη φιλοξενία και την πολύπλευρη υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, με προοπτική την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή και ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Κλείνοντας τον «λογαριασμό», από την άθροιση όλων αυτών των ποσών, τα οποία διατέθηκαν για την φροντίδα των λαθρομεταναστών, βλέπουμε ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στον πραγματικά αστρονομικό αριθμό των 1.633.000 ευρώ!
Την ώρα κατά την οποία η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, που δεν κινείται φύλλο στην αγορά, που η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια βρίσκονται σε συνεχή αύξηση, αποτελεί πραγματική πρόκληση το να δίνονται σημαντικά ποσά από τον κρατικό κορβανά σε ΜΚΟ, για να διοχετευθούν σε αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας έργα υπέρ των λαθρομεταναστών.
Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση ανακούφιση χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι οποίοι βιώνουν τα φριχτά αποτελέσματα της μνημονιακής περιόδου, δίνονται σε ΜΚΟ ασχολούμενες με τους παράνομα εισελθόντες μετανάστες. «Λεφτά υπάρχουν», όχι όμως για τους Έλληνες, αλλά για τους λαθρομετανάστες. Χρήματα τα οποία προέρχονται από το υστέρημα των φορολογουμένων, δεν επιστρέφουν όμως σ΄αυτούς αλλά στους αλλοδαπούς, οι οποίοι λαθραία έρχονται στην Χώρα. Γιώργος Μάστορας
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
http://epilarhia.blogspot.gr/2015/06/blog-post_35.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου