Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πώς έγιναν εκατομμυριούχοι όλοι οι Νορβηγοί

Όλοι οι Νορβηγοί έγιναν πλέον... εκατομμυριούχοι (θεωρητικά τουλάχιστον), αφού το κρατικό...
επενδυτικό ταμείο της χώρας –το μεγαλύτερο στον κόσμο- ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 1990, κατέχει περίπου το 1% των παγκόσμιων μετοχών, καθώς και ομόλογα και ακίνητα σε περιοχές από το Λονδίνο μέχρι την Βοστόνη, καθιστώντας την Νορβηγία εξαίρεση την ώρα που άλλα κράτη αγωνίζονται λόγω των τεράστιων χρεών τους, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, οι πόροι του αυξήθηκαν σε 5,11 τρισ. κορόνες (828,66 δισ. δολάρια), ποσό κλασματικά περισσότερο από 1 εκατ. φορές υψηλότερο από τον πληθυσμό της Νορβηγίας, που σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση ανέρχεται σε 5.096.300 ανθρώπους.

Είναι η πρώτη φορά που η αναλογία άγγιξε το 1 εκατ. κορόνες για κάθε Νορβηγό, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Thomas Sevang.
Όχι ότι οι Νορβηγοί θα έχουν πρόσβαση ή θα μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά, αφού οι πόροι αυτοί έχουν «μπει στην άκρη» για μια «δύσκολη μέρα» αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Η Νορβηγία, προκειμένου να αποφύγει το boom and bust cycle, επενδύει στο εξωτερικό και όχι στο εσωτερικό της χώρας. Οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανήσουν το 4% των πόρων του Ταμείου στη Νορβηγία ετησίως, ποσοστό λίγο υψηλότερο από την ετήσια απόδοση της επένδυσης.

Ωστόσο, ο πλούτος που έχει φέρει το πετρέλαιο στη Νορβηγία, ενδέχεται να έχει κάνει το κράτος πιο απρόθυμο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή να μειώσει επιδοτήσεις που σε άλλες χώρες θα ήταν ανήκουστες –όπως για παράδειγμα επιδοτήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους Νορβηγούς κτηνοτρόφους να έχουν θερμαινόμενους στάβλους για τις αγελάδες τους...

Παράλληλα, μπορεί να έχει κάνει κάποιους Νορβηγούς... τεμπέληδες. «Ένας στους πέντε ανθρώπους εργάσιμης ηλικίας λαμβάνει κάποιου είδους κοινωνικό επίδομα αντί να εργάζεται», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της DNB Markets, Oeystein Doerum.

ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters