Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τι εξιστορεί στο βιβλίο του ο Έλληνας που ξεσκέπασε την υπόθεση Madoff

Ο "αδιάφθορος" Χάρι Μαρκόπουλος

 
Απόδοση Λάμπρος Κοντογεώργος

Οταν το 1999 οι επικεφαλής μιας χρηματοοικονομικής εταιρείας από τη Βοστόνη θέλησαν να εξακριβώσουν πώς ο Bernie Madoff, ο άνθρωπος που ηγούνταν ενός από τα πιο επιτυχημένα hedge funds της Wall Street, κατάφερνε να δίνει... αστρικές αποδόσεις στους πελάτες του κάθε μήνα, στράφηκαν σε ένα μάγο των μαθηματικών, ο οποίος τότε δούλευε στην εταιρεία τους: τον Χάρι Μαρκόπουλο. 
Γεννημένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ο 55χρονος Ελληνοαμερικανός πάντοτε έλεγε πως «διαβάζει τους  αριθμούς όπως ο υπόλοιπος κόσμος διαβάζει βιβλία». Η αποστολή του ήταν να αποδομήσει τη στρατηγική του Madoff, ώστε τα αφεντικά του να μπορέσουν να την αναπαραγάγουν και να τη χρησιμοποιήσουν για να δώσουν στους πελάτες τους διψήφιες αποδόσεις, όπως δηλαδή έκανε και ο Bernie. «Κατάλαβα την απάτη μέσα σε πέντε λεπτά», έλεγε αργότερα ο δαιμόνιος Μαρκόπουλος, εξηγώντας πως οι πρώτες υποψίες γεννήθηκαν από το γεγονός ότι ο Madoff ποτέ δεν ανακοίνωσε ζημιές σε μηνιαία βάση. Τελικά, συμπέρανε με τη συνδρομή του μαθηματικού-οικονομολόγου Νταν Ντι Μπαρτολομέο ότι οι σταθερά υψηλές αποδόσεις που έδινε το κεφάλαιο του Madoff, της τάξης του 12% ετησίως, δεν ήταν εφικτές για μια μεγάλη χρονική περίοδο και ότι ο τότε πανίσχυρος επικεφαλής του fund ήταν ο εγκέφαλος ΅ιας τεράστιας σε έκταση απάτης. 
Σε ακρόασή του ενώπιον του Α΅ερικανικού Κογκρέσου το 2009 ανέφερε πως ένα χρόνο αφού ανακάλυψε τη  «Οι δικηγόροι της SEC -λόγω της ερευνητικής τους ανικανότητας και του οικονομικού τους αναλφαβητισμού - επέτρεψαν την εμφάνιση τέτοιων σχεδίων εξαπάτησης»
Σε ακρόασή του ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου το 2009 ανέφερε πως ένα χρόνο αφού ανακάλυψε την πυραμίδα του Madoff (το 2000), επικοινώνησε με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), δεν μπόρεσε όμως να προσελκύσει την προσοχή της ρυθμιστικής Αρχής. Δεν είχε καλύτερη τύχη ούτε το 2005, όταν απέστειλε στη ρυθμιστική Αρχή ένα υπόμνημα 21 σελίδων με τίτλο: «Το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου είναι μια απάτη». 
Η SEC είναι αιχμάλωτη
«Η προσωπική μου εμπειρία με τα στελέχη της SEC αποδείχθηκε μια συστηματική απογοήτευση και με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι δικηγόροι της SEC -λόγω της ερευνητικής τους ανικανότητας και του οικονο΅ικού τους αναλφαβητισ΅ού- επέτρεψαν την εμφάνιση τέτοιων σχεδίων εξαπάτησης, όπως αυτό που παραδέχθηκε αργότερα ο κ. Madoff», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως «η SEC είναι αιχμάλωτη της αγοράς που έχει αναλάβει να ελέγχει και φοβάται να ξεκινήσει διώξεις κατά ισχυρών προσώπων». 
Πάντως, αν και δεν είχε καταφέρει να πείσει τη SEC, o Μαρκόπουλος αποκάλυψε πως τα χρόνια της έρευνας για το σκάνδαλο είχε άρχισε να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τη ζωή του. Παραδέχθηκε πως παρόλο που δεν είχε λάβει απειλές από τον Madoff ή τους συνεργάτες του, η νευρικότητά του τον είχε οδηγήσει στο σημείο να ελέγχει το αυτοκίνητό του για βόμβα. Στην καταγγελία του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2005, είχε ζητήσει να ΅ην αποκαλυφθεί το όνομά του, καθώς φοβόταν για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του. «Αν αυτό που ψάχνω φτάσει στον Bernie Madoff, το προσδόκιμο της ζωής μου δεν θα είναι πολύ μεγάλο», είχε πει σε ανύποπτη στιγμή. 
Τελικά, ο Madoff, πρώην πρόεδρος του Nasdaq, παραδόθηκε στις οοσπονδιακές αρχές τον Δεκέμβριο του 2008 και παραδέχτηκε την απάτη εις βάρος των πελατών του, την οποία οι αμερικανικές Αρχές υπολογίζουν σε περίπου 65 δισ. δολ. Βρέθ
ηκε ένοχος 11 κατηγοριών για υπεξαίρεση και άλλες χρηματιστηριακές παραβιάσεις και τελικά καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης. 
 
 
  http://http---ellinon-anava.pblogs.gr/2013/10/ti-existorei-sto-biblio-toy-o-ellhnas-poy-xeskepase-thn-ypothesh.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters