Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κλειστές μέχρι την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες

 

Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις, έλεγχοι ακόμα και στα σύνορα - Κλειστές έως την Τρίτη οι τράπεζες

Σχέδιο για πάγωμα καταθέσεων επεξεργάζονται στην Κύπρο μόλις ανοίξουν οι τράπεζες

Σχέδια για “πάγωμα” όλων των καταθέσεων και περιορισμό στις αναλήψεις και τη διακίνηση κεφαλαίων ετοιμάζονται να επιβάλουν οι κυπριακές τραπεζικές αρχές, μόλις ανοίξουν ξανά οι τράπεζες της χώρας.
Κάθε μέρα που περνά με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές, επιβαρύνει ακόμα  περισσότερο την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, καθώς ήδη, κάθε οικονομική δραστηριότητα στο νησί έχει παγώσει.
Όμως, είναι σαφές ότι μία απόφαση για την επαναλειτουργία των τραπεζών χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, θα ήταν καταστροφική. Η έξοδος των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος μέσα σε λίγες ώρες, αν όχι λεπτά.
Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, οι τράπεζες της χώρας μπορούν να αντέξουν την απώλεια μόλις του 10% των καταθέσεών τους, στις επόμενες μέρες μετά το άνοιγμά τους. Δηλαδή, περίπου 7,5 δισ. ευρώ.
“Κάθε μέρα που οι τράπεζες παραμένουν κλειστές είναι μια πληγή”, είπε. Πάντως, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως την Τρίτη.
Σε κάθε περίπτωση, το πάγωμα των λογαριασμών ουσιαστικά θα φέρει στην Ευρώπη του ευρώ το “corralito”, που εφαρμόστηκε στην Αργεντινή του 2001, με την υποτίμηση του πέσο.
Σύμφωνα με το Associated Press, μία απόφαση για το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα. Το πρακτορείο αναφέρει, επίσης, επικαλούμενο Κύπριους αξιωματούχους, ότι η Λευκωσία ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο θα περιοριστεί το ποσό των χρημάτων που μπορεί να εξέλθει από τη χώρα.
Τις πληροφορίες για τέτοια σχέδια έκτακτης ανάγκης και περιορισμών στη ροή χρήματος (που κάποτε θα θεωρούνταν αδιανόητοι στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς), επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal. “Η κυπριακή κυβέρνηση δουλεύει με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για να κρατήσουν το ετοιμοθάνατο χρηματοοικονομικό σύστημα του νησιού στη ζωή, στην περίπτωση μιας καταστροφικής εκροής καταθέσεων όταν ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες του νησιού”, γράφει.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνουν ακραία μέτρα, όπως η επιβολή ορίου στις ημερήσιες αναλήψεις, ο περιορισμός των ποσών που μπορούν να μεταφερθούν εκτός Κύπρου μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής και η πραγματοποίηση ελέγχων στα σύνορα, για να αποτραπεί η έξοδος κεφαλαίων.
Μάλιστα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, εθνικές κεντρικές τράπεζες, όπως αυτή της Ελλάδας, είναι έτοιμες να στείλουν αεροπλάνα με χαρτονομίσματα ευρώ στην Κύπρο, για να αντιμετωπίσουν τυχόν συνθήκες έλλειψης ρευστού.
Πάντως, η επόμενη ημέρα για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα κριθεί από την προθυμία ή όχι της ΕΚΤ  να συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες αυτές, μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης ELA. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την τελική της απόφαση για το θέμα αυτό, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters