Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Follow the money: μια πρωτότυπη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern USA


Editorial Billy Cash for: Καθημερινά Νέα Blog Greece. Global Economy opinion.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern αποκαλύπτει με μορφή γραφικών χαρτών τα σχέδια και τις διαδρομές της ανθρώπινης
κινητικότητας, την μετακίνηση των ανθρώπων, μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός συστήματος παρακολούθησης για να «ακολουθήσουν το χρήμα», έτσι παρακολούθησαν όλους τους σειριακούς αριθμούς του χαρτονομίσματος του ενός δολαρίου, καθώς αυτά έκαναν με τον τον τρόπο τους τον γύρω τους μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από λίγο, τα πρότυπα (μοντέλα καταγραφής) –καθώς αυτά αναπτύσσονταν- έδειξαν (με μορφή χαρτών) όλα μονοπάτια που οι άνθρωποι πήραν (και εξακολουθούν να λαμβάνουν), όπως τους λογαριασμούς δολαρίων που άλλαξαν χέρια.

Το ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής έρευνας είναι το πώς μπορεί να συγκριθεί με τους υφιστάμενους χάρτες πυκνότητας πληθυσμού που γνωρίζουμε αυτή την στιγμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες .

Γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η πυκνότητα του πληθυσμού είναι οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή (βλ. Νέα Υόρκη πρόσφατα), αποφάσισα να επικαλύψω το «ακολουθούν το χρήμα» χάρτη με ένα χάρτη πυκνότητας του πληθυσμού, και θα πρόσθετα και μια τρίτη στρώση πάνω στον χάρτη στην οποία επέστησα ορισμένες σκιασμένες περιοχές όπου φαινόταν ότι λιγότερα δολάρια αλλάζουν (συχνά) χέρια. Η υπόθεση που παραθέτω είναι ότι: οι διαδρομές ή περιοχές που δείχνουν λιγότερα χρήματα να αλλάζουν πολύ συχνά χέρια ήταν ανάλογη ή σχετίζονται με τα συχνά ταξίδια των ανθρώπων.

Αυτό το τρίτο στρώμα του «λιγότερα δολάρια ταξίδεψαν», σε συνδυασμό με την πραγματική πυκνότητα του πληθυσμού, μπορεί να παρέχει μια πιο εστιασμένη βάση τις γεωγραφικές περιοχές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, που μπορεί να είναι πιο ευνοϊκό για επιβίωση μετά από μια – εύχομαι να μην υπάρξει- φυσική καταστροφή ή οικονομική κατάρρευση.

Εδώ είναι ο χάρτης που δείχνει τα πρότυπα της ανθρώπινης κινητικότητας (Follow the money ). Η διασύνδεση κίτρινες και κόκκινες γραμμές δείχνουν τις διαδρομές που ταξιδεύει χρήματα. Οι κόκκινες γραμμές είναι ότι ταξίδεψε σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα.

Πρόσθεσα μια επικάλυψη στο παρακάτω χάρτη όπου σκιερούς χώρους που φάνηκε να είναι ως επί το πλείστον χωρίς κύριας οδού μεταφοράς χρημάτων (υψηλής συχνότητας) . Είναι όλα αρκετά υποκειμενικό –όπως παρατηρείτε- ενώ ορισμένες περιοχές είναι προφανώς λιγότερο επισκέψιμες (συχνότητα ταξιδιού) από ότι άλλες.
Σε αυτό το τελευταίο χάρτη, έχω προσθέσει ένα χάρτη του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων των συνόρων του Αμερικανικού κράτους) με την πυκνότητα πάνω από τη σκιά χάρτη, ο οποίος παρέχει πλέον μια καλύτερη ματιά για το πού είναι οι λιγότερο (κινητικά υψηλές) που περιοχές βρίσκονται στην πραγματικότητα.
Μερικές παρατηρήσεις και σκέψεις ...

Η υπόθεση ότι λιγότερες κινήσεις λογαριασμών σε δολάρια να αλλάζουν χέρια ισοδυναμεί με λιγότερους ανθρώπους που ταξιδεύουν στις καταγεγραμμένες διαδρομές είναι κάπως εσφαλμένη υπό την έννοια ότι θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή έχει απλά λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν, ή ξοδεύει λιγότερο.

Αν κοιτάξει κανείς τη σκιασμένη περιοχή στο νότο που περιλαμβάνει τμήματα της Λουιζιάνα, Μισισίπι και τα μέρη του Αρκάνσας, μπορείτε να δείτε καθαρά ότι η περιοχή είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη όπως προκύπτει από τις κηλίδες του κόκκινου και του κίτρινου από το χάρτη πυκνότητας πληθυσμού. Έτσι, σε αυτό το τμήμα της χώρας, το γεγονός ότι υπάρχει ένα κομμάτι με λιγότερα χρήματα να αλλάζουν συχνά χέρια είναι πιθανόν να έχει να κάνει με μικρότερη διαδρομή, καθώς μπορεί να έχει να κάνει με τους ανθρώπους που έχουν ή ξοδεύουν λιγότερα χρήματα. Τούτου λεχθέντος, η ίδια περιοχή δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη όπως και το υπόλοιπο της ανατολής, και μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια καλή επιλογή για μια θέση επιβίωσης για πολλούς άλλους λόγους ...
Σχεδόν οποιαδήποτε χρήματα αλλάζει χέρια κοντά στα σύνορα του Μεξικού και του Καναδά. Αυτό οφείλεται στην υψηλή μετατροπή στα εθνικά σύνορα και νομίσματα.

Κοιτάζοντας τις σκιασμένες περιοχές στη Νεβάδα είναι λογικό, διότι ένα μεγάλο μέρος του κράτους είναι έρημο. Είναι χωρισμένο σε δύο περιοχές, διότι ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο που διασχίζει πάνω από το Σακραμέντο στο Σολτ Λέικ Σίτι (και σε όλη τη διαδρομή σε όλη τη χώρα).

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα λωρίδα από τα νοτιοδυτικά του Τέξας επάνω στην μέσω ανατολική περιοχή του Νέο Μεξικό, και το ίδιο στο Κολοράντο και στην ανατολική και τη δυτική περιοχή του Κάνσας.

Στη συνέχεια υπάρχει ανατολική η Γιούτα, τμήματα του Wyoming και Αϊντάχο, βόρεια και ανατολική Montana, και τα μέρη της Νότιας Ντακότα και τη βόρεια Νεμπράσκα.

Α! ναι.. και ότι δεν υπάρχει κομμάτι του άνω Μέιν.

Μπορείτε να δείτε για τον εαυτό σας και να κάνετε τις δικές σας εκτιμήσεις από την εξέταση του πρώτου χάρτη. Υπάρχουν πολλοί πρόσθετοι παράγοντες που συνηγορούν για μια ιδανική τοποθεσία επιβίωσης. Η παρατήρηση αυτή μπορεί απλά να είναι μετά από ενδελεχή εξέταση ένας από αυτούς. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον να επικαλύψει το ανθρώπινο χάρτη κινητικότητας (το μονοπάτι δολάριο) με ένα χάρτη πυκνότητας του πληθυσμού, και να συντάξει τις νέες παρατηρήσεις που προκύπτουν από αυτό.
Editorial note:

Στην Ευρώπη ακόμα δεν υπάρχει μια σχετική έρευνα, αλλά σίγουρα όπου δεν υπάρχει υψηλή κινητική κινητικότητα χαρτονομισμάτων, δηλαδή οικονομία κοινωνικής κλίμακας (συνήθως μεγάλα αστικά κέντρα) οι άνθρωποι παράγουν την τροφή τους μόνοι τους, ή δημιουργούν –αναγκαστικά- τις περισσότερες φορές συνθήκες ισορροπίας μεταξύ των πραγματικών αναγκών τους και των επιθυμιών τους.
Μια Πανευρωπαϊκή οικονομική κρίση (αν έρθουμε στην Ευρώπη) θα έπληττε κυρίως εξαρτώμενους από την βιομηχανική παραγωγή και παροχής διαφόρων υπηρεσιών κατοίκους μεγάλων πόλεων που δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους καλλιεργήσιμη Γη, και το κυριότερο ποτέ δεν εκπαιδεύτηκαν στην παραγωγή αγαθών (πρωτογενή τομέα).

Αν πληγούν οικονομικά οι αγοραστές (η μεγάλη αστική μάζα) σίγουρα δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σε τιμές -τουλάχιστον ικανές για την βιωσιμότητα των παραγωγών -τιμές.
Οι παραγωγοί (αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων) ίσως να επιλέξουν να ΜΗΝ πουλήσουν για να διασφαλίσουν (εσφαλμένα) υψηλές τιμές.

Άρα ένας κύκλος αύξησης τιμών και ενός κύκλου ύφεσης.

Οι άνθρωποι όμως είναι ευπροσάρμοστοι και δημιουργικοί, παίρνουν πρωτοβουλίες και ιδρύουν νέες οικονομικές και κοινωνικές πρακτικές.

Αυτό από μόνο του μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους ιδιαίτερα σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά-κοινωνία για το μέλλον των ανθρώπων.

Βλέπετε η Φύση απεχθάνεται τα κενά!
 
 
http://www.triklopodia.gr/2012/11/follow-money-northwestern-usa.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters