Η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2009 με την εντολή να μοιράσει χρήμα στο λαό και κατέληξε για διαφόρους λόγους να κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επεδίωξε να μοιρασθεί το πολιτικό κόστος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, προτάσσοντας την συναίνεση αλλά συνάντησε τοίχο.
Όμως, κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμά του να κυβερνά από την στιγμή που είχε την λαϊκή εντολή.
Οι περισσότεροι περίμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε το επόμενο διάστημα σ’ ένα ανασχηματισμό της κυβέρνησης με την είσοδο κάποιων τεχνοκρατών σε κύρια πόστα που θα έδιναν ώθηση στο κυβερνητικό έργο.
Αντί γι’ αυτό και με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του κ. Λιάνη και την διαφαινόμενη πρόθεση κάποιων βουλευτών να μην ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ακολούθησε τις συμβουλές κάποιων συμβούλων του, αναλαμβάνοντας τις χθεσινές πολιτικές πρωτοβουλίες.
Οι πρωτοβουλίες ξόδεψαν τελικά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του ιδίου του πρωθυπουργού.
Αναλυτές, ξένοι δημοσιογράφοι και άλλοι με τους οποίους συζητήσαμε το θέμα, αναζητώντας μια διαφορετική οπτική γωνία, συμφωνούσαν ότι η κατάληξη των πολιτικών πρωτοβουλιών υπονόμευσαν την αξιοπιστία του πρωθυπουργού και της χώρας.
Ταυτόχρονα έδωσαν σε μεγάλη μάζα του κόσμου στην Ελλάδα που το αγνοούσε μια γεύση της διαχείρισης των κρίσεων από τον πρωθυπουργό.
Δυστυχώς, η κατάληξη των χθεσινών πρωτοβουλιών αύξησαν επίσης τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας.
Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι το ΔΝΤ δέχτηκε να αποδεσμεύσει το δικό του κομμάτι από την συνεισφορά της επόμενης δόσης των 12,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα χωρίς να περιμένει να ληφθεί απόφαση από την ΕΕ για την χρηματοδότηση των επομένων χρόνων όπως αναφέρουν η FT.
Αυτό σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο μήνα η δίμηνο όπως φοβόντουσαν πολλοί.
Όμως, η εικόνα της χώρας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων μας «τσαλακώθηκε» ακόμη περισσότερο από πριν μετά τους χθεσινούς ανεπιτυχείς πολιτικούς ελιγμούς του πρωθυπουργού.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αδυνατούσαν ήδη να κατανοήσουν πως μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό κίνδυνο οικονομικής συμφοράς συμπεριφέρεται τόσο ανεύθυνα.
Αν λοιπόν πιστέψουμε ορισμένα από τα σχόλια που ακούσαμε αργά χθες από ξένα χείλη, ορισμένοι θεωρούν ότι «οι έλληνες είναι τρελοί» η «κάτι άλλο περίεργο» και επομένως δεν πρέπει να αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι των χωρών τους νέα χρέη, δίνοντας κι άλλα δάνεια στην Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο δραστικές λύσεις αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πιο νωρίς.
Τουλάχιστον είναι ευχάριστο ότι δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο αν κρίνουμε από την αντίδραση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λόγω ανησυχιών για μετάσταση της κρίσης σ’ άλλες χώρες.
Παρ’ όλα αυτά οι χθεσινοί χειρισμοί του πρωθυπουργού, πέραν της ανεπανόρθωτης που προκάλεσαν στην εικόνα του, κατά την άποψή μας, ώθησαν αρκετούς ξένους να αγανακτήσουν μαζί μας.
Μόνο που η αγανάκτηση των τελευταίων μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από την έκφραση αγανάκτησης των συγκεντρωμένων στη πλατεία Συντάγματος.
Dr. Money
http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/e_16.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου