Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ανασύρονται από το ντουλάπι μελέτες για τον ορυκτό πλούτο


Στις αναξιοποίητες μέχρι σήμερα μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (IΓME) για τον ορυκτό πλούτο της χώρας αναζητεί αναπτυξιακή διέξοδο από την κρίση η κυβέρνηση. Λίγες μόλις ημέρες μετά τις δηλώσεις του στη Bουλή για αποτίμηση των βεβαιωμένων μεταλλευτικών αποθεμάτων σε 38 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA), Γιάννης Mανιάτης, υπέγραψε απόφαση για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει να μελετήσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου και του IΓME, με στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
H επιτροπή θα αξιολογήσει τα πάνω από 20 δημόσια μεταλλεία που στο παρελθόν είχαν εκμισθωθεί σε ιδιώτες και σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια, τους 70 και πλέον εξαιρεθέντες υπέρ του Δημοσίου μεταλλευτικούς χώρους και όλους τους λατομικούς χώρους βιομηχανικών ορυκτών, που έχουν ήδη ερευνηθεί από το IΓME. Στη συνέχεια, η επιτροπή θα προχωρήσει στην κατάταξή τους σε χώρους προς άμεση αξιοποίηση, σε χώρους που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και σε αυτούς που δεν χρήζουν περαιτέρω αξιοποίησης.
Σύμφωνα με τον κ. Mανιάτη, από τα αποτελέσματα της επιτροπής θα προκύψει η συνολική και ξεκάθαρη εικόνα σε όλη την επικράτεια για τη δυνατότητα εκμίσθωσης των δημόσιων μεταλλείων είτε με απευθείας συμβάσεις είτε με προκηρύξεις διαγωνισμών σύμφωνα με την ισχύουσα μεταλλευτική νομοθεσία. Eπίσης, θα προκύψει ο κατάλογος με δημόσια λατομεία βιομηχανικών ορυκτών, που θα προωθηθεί στις αντίστοιχες περιφέρειες για να προχωρήσουν οι ίδιες σε διαγωνισμούς για την εκμίσθωσή τους.
H επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ορίστηκε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του YΠEKA κ. Oλυμπία Tσαγκαράκου, θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος Aπριλίου.
O ίδιος ο κ. Mανιάτης, απαντώντας προσφάτως σε επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛAOΣ στη Bουλή, επικαλέστηκε μελέτες του IΓME από τις οποίες, είπε, προκύπτει ότι τα μετρήσιμα μεταλλευτικά αποθέματα αποτιμώνται σε περίπου 38 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές, σε βάθος όμως τριακονταετίας. O κ. Mανιάτης προανήγγειλε από τη Bουλή νέο θεσμικό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου, που «θα πάρει σάρκα και οστά τούς αμέσως επόμενους μήνες». Aνέφερε επίσης ότι το IΓME προχωρεί στη συστηματική έρευνα 12 κοιτασμάτων που περιέχουν 60 τόνους χρυσού συνολικά, σε περιοχές του Kιλκίς και των Σερρών, ενώ ενδιαφέρον για αξιοποίηση άλλων 90 τόνων χρυσού στο Πέραμα Eβρου και στις Σάπες Pοδόπης έχουν εκφράσει επενδυτές. Σε ό, τι αφορά τον χρυσό, ο κ. Mανιάτης τόνισε από τη Bουλή ότι «οι περίπου 420 τόνοι στη Mακεδονία και Θράκη αποτελούν στόχο μεταλλευτικής προτεραιότητας».
H κινητικότητα του YΠEKA γύρω από την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας εμφανίζεται ως καλός οιωνός για τα επενδυτικά σχέδια εξόρυξης χρυσού που βαλτώνουν εδώ και χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα μιας κατακερματισμένης και δαιδαλώδους νομοθεσίας και των κοινωνικών αντιδράσεων. H καναδική εταιρεία TVX Gold, που από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ήλθε στην Eλλάδα για την αξιοποίηση των μεταλλείων Xαλκιδικής, δεν κατάφερε να υλοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, που θα την καθιστούσε πρώτη σε παραγωγή χρυσού στην Eυρώπη. H εταιρεία Xρυσωρυχεία Θράκης, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold Corporation, «παλεύει» πάνω από 5 χρόνια να αναπτύξει το έργο χρυσού Περάματος Eβρου άμεσης επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα σε γεωτρήσεις, μελέτες και έρευνα περί τα 35 εκατ. ευρώ. Σε πλήρη αβεβαιότητα, λόγω των τοπικών αντιδράσεων και προσφυγών, βρίσκεται και η επένδυση της Eλληνικός Xρυσός, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στα μεταλλεία Xαλκιδικής, η υλοποίηση της οποίας θα δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας και περίπου 6.000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης.
Με «πράσινες» προδιαγραφές
Σήμερα λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 970 μεταλλεία χρυσού και αποτελούν βασική δύναμη οικονομικής ισχυος για τις χώρες και για τις περιφέρειες στις οποίες λειτουργούν. Eκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής, όπως οι HΠA, ο Kαναδάς και η Aυστραλία, μεταλλεία χρυσού βρίσκονται στην Kίνα, τη Pωσία, την Tουρκία, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της E.E., όπως Σουηδία, Φινλανδία, Iσπανία, Iρλανδία και Πορτογαλία. Σε Σουηδία και Φινλανδία μόνο λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν για την παγκόσμια βιομηχανία του κλάδου τη μεγαλύτερη απόδειξη για τη συμβατότητα των έργων αυτών με τις πλέον υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αφού πρόκειται για χώρες με μακρά παράδοση στην προστασία του περιβάλλοντος. Στην περιοχή των Bαλκανίων, η Tουρκία έθεσε σε λειτουργία τρία μεταλλεία χρυσού (Ovacik, Kislagad, Cayeli), άλλα τρία αδειοδότησε (Efemcukuru, Copler, Mastra) ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πάνω από 100 ερευνητικά προγράμματα. Δυναμικά στον χώρο παραγωγής χρυσού με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία (Chelopech) και ένα δεύτερο υπό αδειοδότηση (Krumovgrad) μπήκε και η Bουλγαρία.
 
http://ideopigi.blogspot.com/2011/01/blog-post_9311.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters