Ο «ΕΚ» στην Τεχεράνη
Σήμερα 11 Φεβρουαρίου, το Ιράν γιορτάζει τα 32 χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση. Ο «ΕΚ» βρέθηκε κατόπιν πρόσκλησης στην Τεχεράνη και διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα παρουσιάζει το CNN... Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το 1979, έλαβαν χώρα δύο σημαντικά γεγονότα: η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, που έφερε στην εξουσία τον Χομεϊνί και απέπεμψε από την εξουσία το πλέον δυτικόφιλο καθεστώς στην περιοχή, αυτό του Σάχη. Την ίδια χρονιά, η Αίγυπτος στο Καμπ Ντέιβιντ, υπέγραψε μετά από αμερικανική διαμεσολάβηση, σύμφωνο ειρήνης με το Ισραήλ. Από τότε, άλλαξαν τα πάντα στις δύο αυτές χώρες.
Έκτοτε η Αίγυπτος, έγινε το αγαπημένο παιδί της Δύσης, η οποία άνοιξε τους κρουνούς του χρήματος για την κυβέρνηση του Καΐρου: μπόλικη στρατιωτική βοήθεια, μεγάλη τουριστική ροή από όλον τον κόσμο και πολύ σκληρό συνάλλαγμα. Φυσικά, καμία δημοσιότητα δεν υπήρχε για τη σκληρή καταπίεση που υφίστανται οι χριστιανοί Κόπτες, ενώ ο δυτικόφιλος τύραννος Μουμπάρακ, είναι και μέλος της «δημοκρατικής» Σοσιαλιστικής Διεθνούς...
Το Ιράν από την άλλη, από μοντέλο δυτικόφιλης χώρας, έγινε ο... παρίας της διεθνούς κοινότητας. Η επανάσταση σήμανε και την απομόνωσή του, καθώς οι Δυτικοί αλλά και η ΕΣΣΔ, δεν είδαν εξ αρχής με καθόλου καλό μάτι τη μετάβαση σε μια ισλαμικού χαρακτήρα διακυβέρνηση. Ο πόλεμος με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, στην ουσία επιβλήθηκε από τη «διεθνή κοινότητα», που δεν κατάφερε όμως να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς της Τεχεράνης. Τότε, επέβαλαν εμπάργκο... Αλλά και πάλι, δεν κατάφεραν πολλά. Η Τεχεράνη βρήκε συμμάχους στο πρόσωπο όλων όσων αμφισβητούσαν την αμερικανική παντοδυναμία: Ρωσία και Κίνα, κατά κύριο λόγο.
Σήμερα: το καθεστώς της Αιγύπτου καταρρέει παρά τη διαχρονική στήριξη και πολλοί στη Δύση ανακαλύπτουν ετεροχρονισμένα, «ελλείμματα δημοκρατίας», ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν πλέον να δημιουργήσουν μια διάδοχο κατάσταση, με μόνη τους πρόνοια την «ασφάλεια» του Ισραήλ. Από την άλλη, το κράτος-παρίας, παρά το εμπάργκο, έχει πλέον πυρηνική τεχνογνωσία, στέλνει δορυφόρους στο διάστημα και κοιτάει τους αντιπάλους του στα μάτια. Το δε βιοτικό επίπεδο στο Ιράν, είναι κατά πολύ ανώτερο του αντίστοιχου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που γεύονται τα αγαθά του «εκδημοκρατισμού», όπως τον αντιλαμβάνεται η Δύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου