Το παρακάτω άρθρο – ρεπορτάζ είναι του Billy Briggs από το Al Jazzera (Αλ Τζαζίρα).
Το πόσο αντικειμενικό είναι το Al Jazzera, σε θέματα συγκρούσεων στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πολυπολιτισμικές κοινωνίες, είναι κάτι που ελέγχεται, ιδιαίτερα μετά το ρεπορτάζ που έκανε στην Αθήνα και τα πρόσφατα γεγονότα με την δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων στην Πλ. Αττικής. Είναι ξεκάθαρο από το ολιγόλεπτο βίντεο του καναλιού ότι το κανάλι ενδιαφέρθηκε να δείξει φοβισμένους αλλοδαπούς από την μία και ρατσιστές ημεδαπούς από την άλλη. Τίποτα άλλο. Παρόλα αυτά το παρακάτω άρθρο αποτυπώνει μία κατάσταση που βιώνει σήμερα η πολυπολιτισμική Μ. Βρετανία με απρόβλεπτες συνέπειες. Και είναι σίγουρο ότι, παρά τις φλυαρίες των ‘ευαίσθητων’ υπερασπιστών των πολυπολιτισμικών κοινωνιών (που πλέον καταρρέουν και με μεγάλο θόρυβο), σύντομα η Ευρώπη θα δει μεγαλύτερες εντάσεις και συγκρούσεις με μάχες στους δρόμους και με κίνδυνο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Ήδη η ευρωπαϊκή κοινωνία (και περισσότερο το κομμάτι εκείνο της νεολαίας) γίνεται ολοένα και πιο διαιρεμένη και πιο φανατισμένη. Φυσικά, η εξέλιξη αυτή είναι ό,τι το καλύτερο για την υπερεθνική ελίτ, τους εμπνευστές της Νέας Παγκόσμιας Τάξης και της Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Το να έχουν δηλ. μπροστά τους κοινωνίες εξαθλιωμένες οικονομικά, αδιάφορες πολιτικά, διαλυμένες πνευματικά, μαντρωμένες σε αόρατες ψηφιακές φυλακές, παρακολουθούμενες από τα άγρυπνα μάτια του Μεγάλου Αδελφού, φοβισμένες και μονίμως αλληλοσυγκρουόμενες...
Πάμε όμως στο άρθρο:
Is a storm brewing in Europe? - Του Billy Briggs
Στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπόλτον στην Αγγλία, ανεβαίνει ένας όχλος 100 περίπου, 100 νεαρών ανδρών, που με υψωμένη την γροθιά τους, φωνάζουν το σύνθημα "μουσουλμάνοι βομβιστές έξω από τους δρόμους μας". Οι φωνές τους ηχούν δυνατά, και μόλις εμφανίζονται ξαφνικά, κάνουν τους επιβάτες να τρομάξουν και να παραμερίσουν. Οι άνδρες ανεμίζουν την σημαία του Αγίου Γεωργίου – λευκή με κόκκινο σταυρό – που είναι το εθνικό έμβλημα της Αγγλίας - και κρατάνε πλακάτ. Μερικοί φορούν κουκούλες. Υπάρχει ένας αέρας απειλής. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο βίαιους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου στη Βρετανία και σήμερα ενώθηκαν σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης. Βαδίζουν μαζί πασίγνωστες συμμορίες της πόλης, όπως η ‘Cardiff City’s Soul Crew’, η ‘Bolton Wanderers’ Cuckoo Boys’ και η ‘Luton Town’s Men In Gear’: μια αξιόλογη σύναξη, δεδομένου ότι τις ημέρες που έχει ποδοσφαιρικούς αγώνες, όλοι αυτοί οι άνδρες μπλέκονται σε μάχες μεταξύ τους. Αλλά σήμερα δεν είναι εδώ για το ποδόσφαιρο. Είναι η πολιτική που τους έχει μαζέψει. Ο προορισμός τους είναι το Μάντσεστερ που πάνε να υποστηρίξουν μια διαμαρτυρία από τη νεοσυσταθείσα ‘English Defence League’ (‘Αγγλική Αμυντική Λίγκα’). Υπάρχει και αστυνομική δύναμη εδώ, επίσης. «Βγάλε αυτή τη μάσκα», γαβγίζει ένας αστυνομικός αξιωματικός σε ένα νεαρό άνδρα. Ο νεαρός το κάνει αμέσως, αλλά αντιτάσσει: "Γιατί επιτρέπεται να φορούν μπούρκες δημόσια, αλλά δεν έχουμε εμείς το δικαίωμα να καλύπτουμε τα πρόσωπά μας; "Ο αστυνομικός κάνει λίγο πίσω: "Απλά κάνουμε ό, τι μας λένε." Ένας άνδρας με προφορά από το West Country δίπλα μου, λέει: "Πάντα η ίδια κ…κατάσταση, αυτές τις μέρες. Άλλος κανόνας για αυτούς και άλλος για μας. Βαρέθηκα αυτή την κ…χώρα". Καπνίζει ένα τσιγάρο πριν το τινάξει κάτω με αηδία. Αρχίζει να διαμαρτύρεται και πάλι, αλλά όταν ανακοινώνεται η άφιξη του τρένου για το Manchester Piccadilly, σηκώνει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του και αρχίζει το αγαπημένο ποδοσφαιρικό τραγούδι: “Rule Britannia, Britannia rules the waves …” Και οι άλλοι αρχίζουν να τραγουδάνε και καθώς έρχεται το τρένο το πλήθος μπαίνει κατά κύματα μέσα . Τα βαγόνια είναι σχεδόν πλήρη, έτσι ώστε οι νεαροί στριμώχνονται, ενώ τους ακολουθούν οι αστυνομικοί που μιλάνε στους ασύρματους. Μια ομάδα νεαρών που πίνουν μπύρα σε ένα τραπέζι ρίχνουν ματιές στους διαδηλωτές με απορία, αλλά ένας από αυτούς με καπέλο του μπέιζμπολ, προσέχει τον φόβο τους και τους καθησυχάζει. "Όλα καλά φιλαράκια, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Διαμαρτυρόμαστε για το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ελάτε μαζί μας », λέει, και καθώς το τρένο πλησιάζει προς το Μάντσεστερ, το τραγούδι ξεκινά πάλι. “Eng-e-land, Eng-e-land, Eng-e-land …” τραγουδούν δυνατά οι νεαροί. Η English Defence League βρίσκεται στην πόλη.
Ένας έτοιμος στρατός;
Η Λίγκα φαίνεται να ξεπετάχτηκε από το πουθενά το 2009, αλλά από την ίδρυσή της το ακροδεξιό κίνημα έχει διοργανώσει σημαντικές διαμαρτυρίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Βρετανίας. Αν και ισχυρίζεται ότι είναι μια ειρηνική ομάδα, κρούσματα βίας υπάρχουν στις περισσότερες διαδηλώσεις της, με τους υποστηρικτές της να συγκρούονται στους δρόμους με αστυνομικούς, νεαρούς μουσουλμάνους και μια ομάδα που ονομάζεται ‘Unite Against Fascism’, (‘Ενωμένοι Κατά του Φασισμού’), μία οργάνωση – ομπρέλα που αποτελείται κυρίως από φοιτητές και συνδικαλιστές και σχηματίστηκε το 2003 για να αντιταχθεί στην ακροδεξιά. Κατά τη διάρκεια των μαχών εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί, όπλα έχουν κατασχεθεί και τα κέντρα των πόλεων έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει τέτοια βία στους δρόμους της εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η Λίγκα - παρά την επίσημη πολυφυλετική θέση της - έχει γίνει ένας έτοιμος στρατός για νεο-ναζί που για χρόνια λειτουργούσαν υπόγεια και ότι οι εντάσεις θα οδηγήσουν σε εκρήξεις και θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές αναταραχές. Όλα τα mainstream πολιτικά κόμματα στη Βρετανία έχουν επικρίνει την Λίγκα, συμπεριλαμβανομένου και του John Denham, του πρώην γραμματέα κοινοτήτων, που συνέκρινε την ομάδα με την Ένωση Φασιστών του Oswald Mosley (φώτο), η οποία είχε προξενήσει αμόκ στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Οι βόρειες πόλεις, όπως το Μπράντφορντ και το Όλνταμ - που έγιναν μάρτυρες βίαιων ταραχών το 2001 – ήταν μεταξύ των στόχων της Λίγκας φέτος και μία αστυνομική δύναμη συστάθηκε ειδικά για την καταπολέμηση του εγχώριου εξτρεμισμού, η λεγόμενη ‘National Extremism Tactical Co-ordination Unit’, (‘Συντονιστική Μονάδα Τακτικού Εθνικού Εξτρεμισμού’), η οποία έχει ως αποστολή τη διερεύνηση της κίνησης. Συναντήθηκα με μέλη της Λίγκας για πρώτη φορά σε ένα ερειπωμένο κτίριο στο Luton, κοντά στο Λονδίνο, τρεις εβδομάδες πριν την διαδήλωση στο Μάντσεστερ. Είχαν συμφωνήσει να μιλήσουμε με την προϋπόθεση ότι δεν θα γνώριζα τα πρόσωπά τους. Έντεκα άτομα εμφανίστηκαν. Όλοι φορούσαν κουκούλες και οι περισσότεροι είχαν μαύρα φούτερ της Λίγκας με κουκούλες και το έμβλημα "Luton Division "στην πλάτη. Ένας άνδρας με το ψευδώνυμο Tommy Robinson (φώτο κάτω) ήταν πιο πρόθυμος να μιλήσει και εξήγησε υπόβαθρο του κινήματος. "Για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα, υπάρχουν εντάσεις στο Luton μεταξύ νέων μουσουλμάνων και λευκών. Μεταξύ μας τα πάμε μια χαρά - μαύροι, άσπροι, Ινδοί, Κινέζοι – και στην πραγματικότητα ο οποιοσδήποτε, εκτός από ορισμένους νεαρούς μουσουλμάνους που έχουν γίνει εξαιρετικά ριζοσπαστικοί από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Κήρυκες του μίσους, όπως ο Anjem Choudary στρατολογούν μέλη ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων στο Λούτον για χρόνια.
Η κυβέρνησή μας δεν κάνει τίποτα, γι 'αυτό αποφασίσαμε ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, και έτσι ξεκινήσαμε", είπε. Με το Ισλάμ να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στην Ευρώπη - οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί προβλέπεται να αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς στις επόμενες δεκαετίες - οι φόβοι της κίνησης, ότι η παραδοσιακή βρετανική κουλτούρα απειλείται, έχουν αυξηθεί. Ο Robinson δεν μπορούσε να κρύψει τον θυμό του, καθώς περιέγραφε τις διαμαρτυρίες των ριζοσπαστικών μουσουλμάνων καθώς το Αγγλικό Βασιλικό Σύνταγμα παρέλαυνε μέσα από την πόλη, κατά την επιστροφή του από το Αφγανιστάν τον Μάιο 2009 (φώτο βλέπε ΕΔΩ). Μετά το περιστατικό, ο ίδιος και άλλοι σύστησαν μια ομάδα που ονομάζεται ‘United People of Luton’ (‘Ενωμένος Λαός του Λούτον’). Μετά τη σύνδεσή τους με μία ομάδα με έδρα το Μπέρμιγχαμ, που ονομάζεται ‘British Citizens Against Muslim Extremists’ (‘Βρετανοί Πολίτες Ενάντια στους Μουσουλμάνους Εξτρεμιστές’) και μια ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται ‘Casuals United’, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε δυνατότητα για ένα εθνικό κίνημα. Ο Ρόμπινσον ανέφερε ότι τα μέλη φορούσαν κουκούλες για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους, επειδή τα μέλη της Λίγκας έχουν στοχοποιηθεί από μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Ωστόσο, αν και η Λίγκα ενστερνίζεται δημοσίως τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την μυστικότητά της και την ημι-παραστρατιωτική εμφάνιση των μελών της – όσο και για ορισμένα μέλη της. Σύμφωνα με το διεθνές αντι-φασιστικό περιοδικό ‘Searchlight’, ακτιβιστές από το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (‘British National Party’) και άλλοι φασίστες εξτρεμιστές βρίσκονται στον πυρήνα της Λίγκας. Οι ισχυρισμοί του περιοδικού παρουσιάστηκαν από ένα πρώην μέλος της Λίγκας, που ονομάζεται Paul Ray, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ομάδα έχει καπελωθεί από το αντι-μεταναστευτικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα.
Έπειτα, υπάρχει η ομάδα ‘Casuals United’. Η ομάδα ήρθε στο προσκήνιο τον καιρό που διαμορφώθηκε η English Defence League. Η ομάδα, μία άνευ προηγουμένου συμμαχία χούλιγκανς των γηπέδων, ήταν το πνευματικό τέκνο του Jeff Marsh, ενός μέλους του ‘Cardiff City’s Soul Crew’, ο οποίος έχει καταδικαστεί τρεις φορές για περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς. Μεταξύ αυτών, υπάρχει μια διετής ποινή φυλάκισης για μαχαίρωμα σε οπαδό της Manchester United. Ο Marsh έχει τραβηχτεί πίσω, ώστε το δημόσιο πρόσωπο της ‘Casuals United’ είναι ο συμπατριώτης του Ουαλλός και μέλος του ‘Soul Crew’, Mickey Smith. Η Casuals United κάνει πλήρη χρήση των σύγχρονων επικοινωνιών και χρησιμοποιεί ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook για να οργανώσει τις 50 περίπου συμμορίες που εγγράφουν μέλη σε όλη τη Βρετανία. Άλλες ομάδες νεοναζί, συμπεριλαμβανομένης της ‘British People’s Party’ και της ‘British Freedom Fighters’, έχουν επίσης, πάρει μέρος σε διαδηλώσεις της Λίγκας, παρά την αντίθεσή τους στην πολυφυλετική θέση της Λίγκας.
Η ‘Τέλεια Καταιγίδα’;
Όσοι διοικούν από ψηλά την Λίγκα ωστόσο, είναι πολύ πιο έξυπνοι από ό, τι είναι οι στρατιώτες του δρόμου, και αποστασιοποιούνται από τη βία. Σε μια παμπ συναντώ τον ειδικό στους υπολογιστές από το Λονδίνο που ονομάζεται Alan Lake, (φωτο κάτω), που χειρίζεται έναν ιστοχώρο που ονομάζεται ‘Four Freedoms’. Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε σε επαφή με την Λίγκα και προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει και να δώσει συμβουλές στο κίνημα. Ο στόχος του, λέει, είναι να ενώσει τους «σκεπτόμενους» και εκείνους που είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους. Περιγράφει αυτόν τον ‘γάμο’ ως την «τέλεια συνδυασμένη καταιγίδα», προσθέτοντας ότι η βία στους δρόμους δεν είναι επιθυμητή, αλλά ίσως αναπόφευκτη. «Υπάρχουν θέματα, όταν έχουμε να κάνουμε με κακοποιά στοιχεία του ποδοσφαιρικού χώρου – αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; " Επικρίνει, ωστόσο, έντονα τις φασιστικές οργανώσεις και λέει ότι ένας από τους όρους του για την υποστήριξη του κινήματος είναι ότι δεν συνδέονται με ακροδεξιές ομάδες. "Υπάρχουν διαφορετικές ομάδες που διεισδύουν και προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ή προσπαθούν να οδηγήσουν την κίνηση σε διαφορετικές ατζέντες.
Η πρόθεσή μας είναι να μην βρουν χώρο αυτές οι ομάδες και αυτά τα άτομα. Αλλά ενώ ορισμένοι ηγέτες της Λίγκας μπορεί να είναι αντίθετοι στο φασισμό, υπάρχουν άλλοι που φαίνονται να μην έχουν πρόβλημα με τον εξτρεμισμό. Σε διαμαρτυρίες της Λίγκας στο Swansea της Ουαλίας, σκίνχεντ φώναζαν συνθήματα του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος και έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς. Στην Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με το Searchlight, έχει ξεκινήσει η ‘Ulster Defence League’, με την υποστήριξη της πρώην παραστρατιωτικής ομάδας ‘Ulster Defence Association’, ενώ στη Σκωτία, η οργάνωση των χούλιγκαν ‘Inter City Firm’ πλησίασε τους οπαδούς της Rangers football club, για να συμβάλλουν στη δημιουργία μια σκωτσέζικης Λίγκας, της ‘Scottish Defence League’. Σε μια διαδήλωση του EDL στην πόλη του Leicester, οι υποστηρικτές του κινήματος εκσφενδόνισαν στους αστυνομικούς μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών, τούβλα και κέρματα με αποτέλεσμα να γίνουν 17 συλλήψεις. Ένας αστυνομικός υπέστη κάταγμα στο πόδι. Η διαδήλωση του EDL συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη στο Leicestershire, μετά την απεργία των ανθρακωρύχων, 25 χρόνια πριν. 1.400 αστυνομικοί από 12 τμήματα για να αντιμετωπίσουν περίπου 1.000 οπαδούς του EDL και μία αντιδιαδήλωση περίπου 700 αντιφασιστών. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, το Διεθνές Κέντρο Τεχνών χρειάστηκε να εκκενωθεί, με τους δημοσιογράφους και το προσωπικό να διαφύγει από την πίσω είσοδο, καθώς οι διαδηλωτές του EDL προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κτίριο και έσπαγαν παράθυρα. Η τοπική εφημερίδα ‘Leicester Mercury’, ανέφερε ότι υπήρχαν και συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και μιας ομάδας Ασιατών και μαύρων στην περιοχή Humberstone Road, κοντά στον Άγιο Ματθαίο. Αυτό που ανησυχεί πολλούς ανθρώπους στη Βρετανία είναι ότι η κίνηση γίνεται πιο οργανωμένη και πιο ισχυρή και τρέφεται από την αυξανόμενη ‘ισλαμοφοβία’. Με την αντι-Ισλάμ στάση του, το EDL έχει κερδίσει την υποστήριξη από το εξωτερικό. Η Αμερικάνα Pamela Gellar, η γυναίκα που ήταν πίσω από την διαμαρτυρία εναντίον του ισλαμικού κέντρου / τεμένους κοντά στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη, έχει στηρίξει τη κίνηση και τα μέλη του EDL έτυχαν θετικής υποδοχής, όταν βρέθηκαν στις ΗΠΑ για να αντιταχθούν στα σχέδια της μουσουλμανικής κοινότητας, κατά την ένατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Στον Robinson, ηγέτη της κίνησης, όμως, απαγορεύθηκε η είσοδος στο αεροδρόμιο JFK, και αφού κρατήθηκε, μεταφέρθηκε κατ 'ευθείαν πίσω στην Βρετανία. Υποστήριξη στην κίνηση έχει έρθει και από την Ευρώπη και στις 30 Οκτωβρίου, το EDL ένωσε τις δυνάμεις του με τη γαλλική και την ολλανδική Λίγκα σε μια εκδήλωση στο Άμστερνταμ.
Η συνάντηση, που οργανώθηκε από την ‘European Freedom Initiative’ (‘Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ελευθερία’), εμφανίστηκε ως μια διαδήλωση για την ελευθερία και την αντίθεση στο νόμο της Σαρία. Είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με το τέλος της δίκης του Ολλανδού πολιτικού Geert Wilders, που κατηγορήθηκε για «λόγο μίσους» και «υποκίνηση ρατσισμού». Υπάρχει φόβος, ωστόσο, ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσαν σύντομα να δούνε μία γενικευμένη βία όπως αυτή που παρατηρείται στη Μεγάλη Βρετανία.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου