Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Θησαυρός 20 δισ. στη Β. Ελλάδα!!!

Σε 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, που είναι επιβεβαιωμένο ότι υφίσταται, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται απώλεια επενδύσεων άνω των 2 δισ. ευρώ από το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται τα αποθέματα χρυσού στο υπέδαφος της Μακεδονίας - Θράκης. Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι θησαυροί της Βορείου Ελλάδος», σε 20 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία -με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων- των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη.

Αξιοποίηση
Ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης. «Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές, αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κ. Παπαβασιλείου, δήλωσε ότι «η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι ένα θλιβερό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μία βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με όρους προστασίας του περιβάλλοντος».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Σωκράτης Μπαλτζής (που είναι και μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του ομίλου Τιτάν), υπογράμμισε ότι το 2009 καταγράφτηκε πανελλαδικά πτώση της ζήτησης τσιμέντου κατά 22%-25% (λόγω μεγάλης συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας). Έτσι, υπήρξε για τρίτη συνεχή χρονιά μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα η σχετική αγορά να πέσει σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 17 ετών. Όμως, και στο πρώτο τετράμηνο του 2010 σημειώνεται εκ νέου υποχώρηση της ζήτησης τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως και φέτος η συρρίκνωση θα είναι σε διψήφιο ποσοστό, και η αγορά θα γνωρίσει νέα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 25 ετών. Ο πρόεδρος του ΣΜΕ τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, το αδειοδοτικό.


Αίτημα
«Μία εταιρεία μέλος του Συνδέσμου έχει καταθέσει αίτημα για την αξιοποίηση ενός κοιτάσματος βωξίτη στο Δίστομο και μολονότι έχουν παρέλθει 11 χρόνια από τότε, δεν έχει επιτύχει το στόχο της, διότι υπήρξαν δύο φορές προσφυγές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δήλωσε πως ο μέσος όρος χρόνου για την εξασφάλιση μίας άδειας στην Ελλάδα είναι περίπου 6-7 χρόνια, όταν στην Ευρώπη σε 6-7 μήνες γνωρίζεις αν θα την πάρεις ή όχι. Καθοδική πορεία έχει και ο υποκλάδος του μαρμάρου, ο οποίος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει σοβαρά αποθέματα εξαιρετικής ποιότητας πρώτης ύλης. «Το 2008 η χώρα μας εξήγε στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς 245 χιλ. τόνους μάρμαρα, αξίας 78 εκατ. ευρώ και εισήγαγε από τις 10 μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής 500 χιλ. τόνους, αξίας 73 εκατ. ευρώ. Η τιμή εξαγωγής ήταν υπερδιπλάσια από την τιμή εισαγωγής, λόγω της μοναδικότητας της ποιότητας του ελληνικού μαρμάρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτζής, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές από Τουρκία, Κίνα, Ιταλία, πΓΔΜ, Ινδία και Βουλγαρία.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters