Τα στοιχεία των μισθοδοτουμένων από το Δημόσιο κληρικών αναμένεται να αποκαλύψουν και τις διπλοθεσίες. Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους τηδ Εκκλησίας εξαιτίας της απογραφής στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι αρχιεπίσκοποι, μητροπολίτες, επίσκοποι, ιεροκήρυκες, διάκονοι και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Η απογραφή θα γίνει σε όλη την ελληνική επικράτεια και συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν η Εκκλησία της Ελλάδος, η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης και οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Οι υπόχρεοι προς απογραφήν οφείλουσιν ίνα εφαρμόσωσιν επακριβώς την ως άνω Υπουργικήν Απόφασιν, εντός των προθεσμιών» τονίζεται στην εγκύκλιο που απέστειλε στίς μητροπόλεις ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης κ. Μάρκος Βασιλάκης. Πολλοί μητροπολίτες όμως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς με τη συγκέντρωση των στοιχειών αναμένεται να φανεί: • Πόσοι κληρικοί και λαϊκά στελέχη έχουν διπλές θέσεις στο Δημόσιο, αφού πολλοί είναι εκείνοι που εκτός από τον μισθό που εισπράττουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην Εκκλησία εργάζονται και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση - και ανάμεσα τους βρίσκονται μητροπολίτες και επίσκοποι.
Ορισμένοι ίσως κληθούν να επιλέξουν έναν από τους δύο μισθούς τους
• Πόσοι κληρικοί, ενώ έχουν λάβει τη σύνταξη τους, διορίζονται εκ νέου ως εφημέριοι και εισπράττουν και τον μισθό του εφημερίου, από τον οποίο αφαιρούνται μόνον τα επιδόματα.
• Ορισμένα στελέχη της Εκκλησίας φοβούνται ότι ενδεχομένως από αυτή την καταγραφή να βρεθεί σε δύσκολη θέση η ιεραρχία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των μισθοδοτουμένων ιερέων σε ορισμένες μητροπόλεις υπάρχουν και κληρικοί που συνεχίζουν να λαμβάνουν τον μισθό τους ενώ έχουν καθαιρεθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κληρικοί που εργάζονται και σε θέσεις Δημοσίου - όπως η εκπαίδευση - φοβούνται ότι ενδεχομένως να κληθούν να επιλέγουν ένα από τα δύο μισθολόγια στα οποία είναι ενταγμένοι. Προσπάθεια που κατέβαλε το κράτος και τη δεκαετία του 1980 επί υπουργίας Παιδείας Αντώνη Τρίτση. Τότε οι κληρικοί κλήθηκαν να επιλέγουν έναν από τους δύο μισθούς που λάμβαναν από το Δημόσιο.
Υστερα όμως από μικρό χρονικό διάστημα η απόφαση της κυβέρνησης ανατράπηκε και οι κληρικοί κατάφεραν να κρατήσουν και τους δύο μισθούς. Αντίστοιχη ήταν και η απόφαση που ελήφθη και για τους συνταξιούχους κληρικούς.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε στη Μονή Πετράκη να δημιουργηθεί «κεντρικός φορεύς, υπεύθυνος δια την διεκπεραίωσιν της καταχωρίσεως της μισθοδοσίας του συνόλου του προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων. Ο ανωτέρω φορεύς θα τυγχάνει υπεύθυνος δια την συγκέντρωσιν, κωδικοποίησιν και αποστολήν των στοιχειών είς την Ενιαίαν Αρχήν Πληρωμής».
Μαρία Αντωνιαδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου