Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ο Κινέζος δημοσιογράφος φυλακίστηκε για 4 χρόνια για αναφορές του Γουχάν

Ο Ζανγκ Ζαν ήταν επικριτικός για την καθυστερημένη ανταπόκριση της κυβέρνησης στο ξέσπασμα.

Ένα δικαστήριο στην Κίνα τη Δευτέρα φυλάκισε μια δημοσιογράφο πολίτη για τέσσερα χρόνια για την μη εγκριθείσα αναφορά της από το Γουχάν, καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 ξεδιπλώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, κατηγορώντας την ότι "προκάλεσε προβλήματα".

Ο Ζανγκ Ζαν, 37 ετών, είναι πρώην δικηγόρος που, όπως και πολλοί άλλοι Κινέζοι δημοσιογράφοι, ταξίδεψε στο Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, με κίνητρα να διηγηθεί την ιστορία του τι συνέβαινε στην πόλη, η οποία είχε κλειδωθεί στις 23 Ιανουαρίου. Εκείνη την εποχή, οι πληροφορίες που βγαίνουν από το Γουχάν ήταν αραιές, με τις αρχές μόνο στις 20 Ιανουαρίου να επιβεβαιώνουν ότι ο νέος ιός, που κυκλοφόρησε στην πόλη από τις αρχές Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ζωντανές αναφορές βίντεο της κας Ζανγκ έδειξαν μια πόλη σε πλήρη κλειδαριά και την κατάσταση στα νοσοκομεία, και ήταν συχνά επικριτική για την καθυστερημένη ανταπόκριση της κυβέρνησης κατά τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Η υπόθεσή της εκδικάστηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο της Σαγκάης μετά από επτά μήνες που πέρασαν σε κράτηση, σε μια χώρα όπου τα δικαστήρια ελέγχονται από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα.

Η ποινή την κατηγόρησε ότι «επέλεξε διαμάχες και προκάλεσε προβλήματα» και είπε ότι είχε διαδώσει «ψεύτικες πληροφορίες» σε ξένα μέσα ενημέρωσης όπως το Radio Free Asia που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι της κας Ζανγκ είχαν εκφράσει ανησυχίες για την υγεία της, καθώς βρίσκεται σε απεργία πείνας ενώ κρατείται από αυτό το καλοκαίρι. Τρέφτηκε με βίαια μέσω σωλήνων σίτισης και είχε σταματήσει τα χέρια της, ώστε να μην μπορούσε να σταματήσει τη σίτιση, ανέφεραν οι δικηγόροι.

Η κα Zhang, η οποία είχε ταξιδέψει από τη Σαγκάη στο Γουχάν στις αρχές Φεβρουαρίου, δεν ήταν η μόνη δημοσιογράφος πολίτη που προσχώρησε στον ιστότοπο της επιδημίας του κοροναϊού.

Οι λογαριασμοί άλλων «δημοσιογράφων πολιτών», όπως ο Τσεν Τσιούσι και ο Λι Ζεχούα, έδωσαν έντονη αντίθεση με τις αναφορές κρατικών μέσων που περιγράφουν μια κατάσταση που ήταν εντελώς υπό έλεγχο.

Οι αναφορές βίντεο του κ. Τσεν από νοσοκομεία ανέφεραν τη στιγμή της έλλειψης κιτ δοκιμής και εξοπλισμού ατομικής προστασίας (PPE), όταν τα νοσοκομεία του Γουχάν πλημμύρισαν. Από τα τέλη Δεκεμβρίου τα νοσοκομεία της πόλης ανέφεραν αύξηση στους ασθενείς με πνευμονία, αλλά οι τοπικές αρχές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ανέφεραν επίσημα ότι δεν υπήρχε σημαντική αύξηση σε περιπτώσεις και δεν επιβεβαίωσαν ότι ήταν δυνατή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Γουχάν κλειδώθηκε στις 23 Ιανουαρίου και τα αυστηρά μέτρα σε ολόκληρη την Κίνα σε συνδυασμό με μαζικές δοκιμές και εντοπισμό επέτρεψαν στη συνέχεια στις αρχές να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό μέχρι το καλοκαίρι, με το μεγαλύτερο μέρος της Κίνας να επιστρέφει στην κανονικότητα, αποκλείοντας περιστασιακά τοπικά συγκροτήματα που ελέγχθηκαν γρήγορα.

Αυτό όμως δεν συνέβη τον Φεβρουάριο, όταν τέθηκε υπό κράτηση ο κ. Τσεν. Δεν έχει χρεωθεί, αλλά έκτοτε έχει σταματήσει να αναφέρει. Σε μια από τις τελευταίες αποστολές του, είπε: «Φοβάμαι. Μπροστά μου είναι ο ιός, και πίσω μου είναι η νομική και διοικητική δύναμη της Κίνας. "


Ananth Krishnan




Πηγή στα Αγγλικά: https://www.thehindu.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters