Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Μπαζώνουν στην Τουρκία Αρχαιολογικό Χώρο 12.000 ετών (video)


 

Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Οι αρχαιολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν μείνει σοκαρισμένοι και εξαγριωμένοι, με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που έδωσε την ευκαιρία για «εργασίες διατήρησης» στην αρχαία περιοχή του
Göbekli Tepe, η οποία έχει οδηγηθεί σε ανεπανόρθωτες ζημιές από βαρύ εξοπλισμό αλλά και σκυρόδεμα που χύνεται γύρω από την σπουδαία ιστορική τοποθεσία. Το Göbekli Tepe είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στην κορυφογραμμή βουνών στη νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας. 
Χρονολογείται τουλάχιστον 12.000 χρόνων, όπου στεγαζόταν ο παλαιότερα γνωστός ναός στον κόσμο, ενδεχομένως αφιερωμένος στον Σείριο,  που αποτελείται από πολυάριθμους μεγαλιθικούς πυλώνες που ζυγίζουν μεταξύ 40 και 60 τόνων και έχουν σχήμα Τ, με περίπλοκες απεικονίσεις ταύρων, φιδιών, αλεπούδων, λιονταριών και άλλων ζώων σκαλισμένα επάνω στην πέτρα.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, χρησιμοποιείται βαρύς εξοπλισμός για την κατασκευή ενός νέου κέντρου επισκεπτών και ενός συγκεκριμένου πεζόδρομου για να βοηθηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι. Όλο αυτό γίνεται προκειμένου να βελτιωθούν οι πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αν και ορισμένοι θα έλεγαν ότι τέτοιες ενέργειες είναι άμεσα αντίθετες προς τους στόχους της UNESCO, η οποία συνιστά στη διατήρηση αρχαίων και ιστορικών τόπων.

«Η θλίψη μου είναι δύσκολο να αρθρωθεί. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το μέρος, βλέπω να φτάνει στο φως ένας ακόμα κατακερματισμός», δήλωσε η αρχαιολόγος Çiğdem Köksal Schmidt, σύζυγος του καθηγητή Klaus Schmidt, ο οποίος διενήργησε ανασκαφές στο Göbekli Tepe.

«Οι εργασίες κατασκευής του κέντρου επισκεπτών, όπως αντικατοπτρίζονται στα μέσα ενημέρωσης, μοιάζουν με καταστροφή», δήλωσε ο αρχαιολόγος Nezih Başgelen στο Hurriyet Daily News. «Θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί με μεγάλη ευαισθησία στη ζώνη προστασίας, αλλά, (δυστυχώς) μπορούμε να δούμε τον βαρύ κατασκευαστικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην περιοχή. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τα εκπληκτικά νεολιθικά απομεινάρια και ο στρογγυλός ναός στην είσοδο έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τέτοιες απρόσεκτες κατασκευαστικές εργασίες έχουν βλάψει αυτόν τον εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο».

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας ωστόσο, φαίνεται ότι δεν ανησυχεί και υπερασπίστηκε τις ενέργειες των εργαζομένων στην πολύτιμη περιοχή, λέγοντας ότι οι εργασίες αποκατάστασης «προχωρούν καλά».

Το τουρκικό site ειδήσεων Yeni Safak αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι και οι αξιωματούχοι πολιτιστικής προστασίας επιβλέπουν το έργο που έχει αναληφθεί. Ωστόσο, η Schmidt, η οποία επισκέφθηκε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι όταν ήταν εκεί, δεν βρισκόταν παρόν ούτε ένας αρχαιολόγος, ούτε ένας υπουργικός εκπρόσωπος, ούτε ένας αξιωματικός του μουσείου.

Ο Mahmut Kocamese, Αναπληρωτής Υφυπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δήλωσε σε μια ενημέρωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Πρέπει να πω ότι ο δρόμος αυτός είναι ήδη σε απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο και θα τελειώσει κοντά του, αλλά δεν θα αγγίζει καν την περιοχή «[μέσω Yeni Safak].

Ο καθηγητής Dr. Necmi Karul, μέλος της επιστημονικής επιτροπής στο Sanliurfa, δήλωσε στο Yeni Safak ότι χρησιμοποιούνται πράγματι βαριές μηχανές με κυλίνδρους στην περιοχή, αλλά ότι το έργο ήταν «προστατευτικό και όχι καταστροφικό».
Ο Καρούλ τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει βλάβη στο ναό. Ωστόσο, η Schmidt πυροδότησε την οργή σε όλο τον κόσμο αφού μοίρασε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν στο εργοτάξιο συγκεκριμένο οικοδομικό εξοπλισμό.

Μπαζώνουν στην Τουρκία Αρχαιολογικό Χώρο 12.000 ετών

Οι εργασίες για το νέο κέντρο επισκεπτών και το διάδρομο θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν η περιοχή ξανανοίξει στους επισκέπτες τον Απρίλιο.
Δείτε και σχετικό video:
Για υπότιτλους:
Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Careless Damage to Gobekli Tepe | Ancient Architects



Κορυφαία εικόνα: Οι εργασίες κατασκευής πραγματοποιούνται στο Gobekli Tepe. Credit: Çiğdem Köksal Schmidt


galacticconnection.com Μετάφραση-Απόδοση diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters