Οι «Εκδικητές», όπως αποκαλούνταν, είχαν αποφασίσει να σκοτώσουν έξι εκατομμύρια Γερμανούς ρίχνοντας δηλητήριο σε ταμιευτήρες νερού.

Το ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου Channel 4 -ανήμερα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος- αποκαλύπτει ότι η ομάδα είχε καταφέρει το 1946 να διεισδύσει στις μονάδες επεξεργασίας νερού της Νυρεμβέργης, του Μονάχου, του Αμβούργου και της Φρανκφούρτης.


O Abba Kovner καταθέτει στη δίκη του Άντολφ Άιχμαν στη Νυρεμβέργη το 1946
Το σχέδιο είχε εκπονήσει ο Abba Kovner, επιζών του γκέτο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο οποίος είχε καλέσει με μανιφέστο τους ομοεθνείς του στη διάρκεια του πολέμου να αντισταθούν στους Ναζί και να μην «πάνε σαν τα πρόβατα στη σφαγή». Κι όταν έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Kovner ηγήθηκε της ομάδας των Nokmim, όπως λέγονται στα εβραϊκά οι «Εκδικητές».

Ο Kovner έστειλε δύο συγκρατούμενούς του στο γκέτο του Βίλνιους, τον Joseph Harmatz και την Hasia Warshawski σε αποστολές στο Μόναχο, το Αμβούργο και τη Νυρεμβέργη μαζί με τον Simcha Rotem, επιζώντα του γκέτο της Βαρσοβίας.


O Joseph Harmatz 
Το ντοκιμαντέρ που υπογράφει ο Avi Merkado-Ettedgui παρουσιάζει ντοκουμέντα που δείχνουν πόσο κοντά έφθασε η ομάδα του Harmatz στην ολοκλήρωση του σχεδίου της στη Νυρεμβέργη.
Όπως λέει ο Ισραηλινός κινηματογραφιστής: «Σε μια από τις ταινίες ο Harmatz λέει: “Ήμασταν έτοιμοι. Ήμασταν μέσα στη μονάδα επεξεργασίας νερού.” Κι αυτό είναι κάτι που δεν ήμασταν σίγουροι παλαιότερα ότι είχε συμβεί».

Ο Harmatz, που πέθανε πριν από δύο χρόνια, είχε γίνει, όπως κι οι σύντροφοί του, μάρτυρας πρωτοφανών θηριωδιών που διέπραξαν οι Ναζί σε βάρος ομοεθνών του.
Οι Εκδικητές, αν και μπήκαν στις μονάδες επεξεργασίας νερού, εγκατέλειψαν τελικά το σχέδιό τους όταν ο Kovner συνελήφθη μ’ ένα δοχείο γεμάτο δηλητήριο σε πλοίο από την Παλαιστίνη προς την Ευρώπη και υποχρεώθηκε να το πετάξει στη θάλασσα.

Ο Kovner, διακεκριμένος ποιητής στο Ισραήλ, πέθανε σε ηλικία 60 ετών το 1987. Αλλά μέχρι το θάνατό του το μίσος έβραζε μέσα του: «Αθώος Γερμανός δεν υπάρχει», έλεγε. «Ο Γερμανικός λαός πρέπει, τουλάχιστον για μια γενιά, να πληρώσει για να παραδειγματιστεί ο κόσμος για το μέλλον. Όταν άκουσα για την ατομική βόμβα, ονειρευόμουν ότι θα την έριχναν στη Γερμανία».


https://www.pentapostagma.gr