Όλοι οι Ρουφιάνοι θυμήθηκαν σήμερα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της.
Η συνάντηση του Ξάνθου με Καποδίστρια δεν έγινε ποτέ.
Ούτε πρόταση έκανε ο Ξανθός στον Καποδίστρια.
Ο Ξάνθος ήταν ο κομιστής του καταστατικού της γραικικής Φιλανθρωπικής Εταιρείας, της Φιλογενικής Κάσσας, το οποίο είχαν συντάξει οι εν Μόσχα αδελφοί, και το έδωσε στον Υψηλάντη.
Το ραντεβού το έκλεισε με τον Γιαννιώτη έμπορο Διαμαντή Πογωβίνο στον οποίο τον έστειλε ο αδελφός του Τριαντάφυλλος Πογωβίνος που ήταν μεγαλέμπορος στην Μόσχα και του οποίο τον υιό Κωνσταντίνο παρέλαβε στην Νίζνα ο Ξάνθος και ταξίδεψαν μαζί στην Μόσχα.
Ο Ξάνθος έμεινε σχεδόν 8 μήνες στο Δρουμπασάρι και τη Νίζνα, κοντά στους πλούσιους Έλληνες εμπόρους. Τι έκανε οκτώ μήνες στο Δρουμπασάρι και τη Νίζνα κανείς δεν ξέρει . Γιατί, ένας «αρχηγός», έμενε άπραγος και χάλαγε τα λεφτά του Σέκερη ενώ η επανάσταση έτρεχε;
Ο «αρχηγός», έφθασε στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 1819, και αναχώρησε για την Αγία Πετρούπολη στις αρχές το Ιανουαρίου. Το ταξίδι σήμερα είναι μερικές ώρες, τότε, κράταγε από δύο μέχρι οκτώ μέρες.
Ο Ξάνθος ισχυρίζεται ψευδώς ότι έγινε δεκτός από τον Καποδίστρια, δύο μέρες μετά την να άφιξή του.
Ο Καποδίστριας, στο υπόμνημά του προς τον Τσάρο Νικόλαο, το 1826, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην επίσκεψη Ξάνθου, ενώ αναφέρθηκε στον Καμαρινό, στους Καπεταναίους, και στον Γαλάτη, και ενώ γνώριζε ότι οι Άγγλοι που τον παρακολουθούσαν είχαν καταγράψει όλες τις επαφές του με Έλληνες.
Είναι επομένως εύλογο το ερώτημα, αν ο Καποδίστριας αποσιώπησε τη συνάντησή του με τον Ξάνθο. Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι δεν αναφέρθηκε σε αυτήν γιατί ουδέποτε έγινε.
Η επιφύλαξη για το αν συναντήθηκε ο Ξάνθος με τον Καποδίστρια, η επικοινώνησε μόνο μέσω του Καντιώτη-«Αγαπητού», πηγάζει από το γεγονός ότι καμιά άλλη πηγή δεν αναφέρεται σε αυτήν.
Ο Αναγνωστόπουλος ,αφηγήθηκε στον Φιλήμονα, έναν διάλογό του με τον Υψηλάντη, όταν τον συνάντησε ατο Κισινιέφ, ως αποσταλμένος του Κέντρου της Πίζας, σύμφωνα τον οποίο, ο Υψηλάντης του είχε ειπεί : «Αναδεχθείς την πρότασιν την οποίαν μ’ εκάματε δια του Ξάνθου και πληροφορούμενος τα μετά του Καποδίστρια συμβάντα εξηγήθην με τούτον και μείναμε σύμφωνοι σ’ όλα.»
Ο Αναγνωστόπουλος ρώτησε : «Γιατί ο Ξάνθος απεβλήθη με ορμή από τον Καποδίστρια»; και ο Υψηλάντης απάντησε : «Διότι ο Καμαρινός είπε πολλά εναντίον σας».
Αυτή είναι η μόνη αναφορά, του Μινχάουζεν Φιλήμωνα, σε πιθανή επαφή του Καποδίστρια με τον Ξάνθο.
Αλλά η φράση, «πληροφορούμενος τα μετά του Καποδίστρια συμβάντα» , αναφέρεται σε αποπομπή του Ξάνθου, και όχι σε συνάντηση.
Αλλά ο διάλογος του Φιλήμωνα δεν διαστραβρώνεται με τα γραπτά του Αγνωστόπουλου.
Ο αρχιψεύτης της Στοάς Φιλήμων που έγραψε την παραμυθιστορία της Φιλικής Εταιρείας για να διαψεύσει το ότι ο δολοφονηθείς Κυβερνήτης ήταν ο αρχηγός της επανάστασης. Ο Φιλήμων και ο Ξάνθος ήταν και οι δυο μασόνοι. Συνεργαζόμενα σωματεία.
Η Πρωτοχρονιά του 1820 με το Ιουλιανό ήταν Τετάρτη. Επομένως, αν ο Ξάνθος έφυγε από τη Μόσχα, στις 5-6 Ιανουαρίου , μέχρι τις 12/13, θα είχε τελειώσει την αποστολή του, «να συναντήσει τον Καποδίστρια».
Ο Τέκτων Πρωτοψάλτης, πρότεινε ως ημερομηνία συνάντησης, την Πέμπτη 15η/27η Ιανουάριου.
Πάντως το ερώτημα για κάθε ένα από τους καλοθελητές είναι το τι έκανε για τρεις μήνες ο αρχηγός Ξάνθος, μέχρι τις 12 Απριλίου που είδε τον Υψηλάντη στην αγία Πετρούπολη;
Περισσότερα στο βιβλίο μου, "Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΓΕΝΩΝ"
http://deltio11.blogspot.gr/2018/01/blog-post_75.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου