Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Αναστάτωση στους μετόχους της Τράπεζας Χανίων

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η Eκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Χανίων, η οποία είχε ως θέμα την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ.). Μέτοχοι άσκησαν σφοδρή κριτική στη διοίκηση υποστηρίζοντας ότι «χάνονται οι κόποι μιας ζωής» λόγω της απότομης μείωσης της αξίας της μετοχής από 35 σε 3 ευρώ.
Aπό την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας παραδέχθηκε ότι θίγονται τα συμφέροντα κυρίως των μετόχων που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη νέα Α.Μ.Κ., ωστόσο, τονίστηκε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης και των πολιτικών χειρισμών των ελληνικών κυβερνήσεων κι ότι τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης τους βάζει το κράτος.
Η Γενική Συνέλευση, αργά το βράδυ, ενέκρινε την τροποποίηση του καταστατικού καθώς και να προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.
Η ατμόσφαιρα στη Γενική Συνέλευση ήταν εξ αρχής "ηλεκτρισμένη" με πολλούς μετόχους να είναι ανάστατοι. Αιτία ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας η τιμή της μετοχής από 35 ευρώ (12 ευρώ ονομαστική αξία) πρέπει να μειωθεί στα 3 ευρώ εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τράπεζας Μιχάλης Μαρακάκης ανέφερε ότι η Τράπεζα έχει κεφαλαιακές ανάγκες τουλάχιστον 18,2 εκατ. ευρώ και πως μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι με τιμή 35 ευρώ ανά μετοχή έπρεπε να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
«Αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε την προηγούμενη διαδικασία και να μπούμε σε μια νέα διαδικασία Α.Μ.Κ.», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε η τιμή της μετοχής να διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα προκειμένου να υπάρξει προοπτική συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση όπως δίνει τη δυνατότητα ο νέος νόμος. «Το ΤΧΣ δεν συμμετέχει ποτέ με υψηλές τιμές μετοχών, αλλά πάντα κάτω από τη λογιστική αξία», υποστήριξε και ανέφερε ότι η λογιστική αξία της μετοχής της Τράπεζας Χανίων προσδιορίζεται σήμερα στα 6 ευρώ.
Παράλληλα, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και κάλεσε τους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου «να μην πάει η Τράπεζα σε ξένα χέρια».
Εκτίμησε ότι εφόσον ολοκληρωθεί η Α.Μ.Κ. τότε η τιμή διάθεσης της μετοχής θα διαμορφωθεί γύρω στα 14 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διαδικασία διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι όσοι βάλουν κεφάλαια θα τους επιστραφούν στο ακέραιο. Η εισήγηση του κ. Μαρακάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση αρκετών μετόχων που υποστήριξαν ότι με τη διαδικασία που προωθούν χάνουν τα χρήματά τους.
Ειδικότερα, αντέδρασαν μέτοχοι, οι οποίοι είχαν επενδύσει τα χρήματά τους στη "Χρυσή Επένδυση" υπό τις εγγυήσεις της Τράπεζας ότι τα κεφάλαιά τους είναι εξασφαλισμένα.
Τόνισαν ότι ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, αν δηλαδή ολοκληρωθεί η διαδικασία της Α.Μ.Κ. και η νέα τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στα 14 ευρώ, η απώλεια από τα 35 ευρώ που είχαν αγοράσει τη μετοχή είναι μεγάλη.
Διαμαρτυρίες από μετόχους προς τη διοίκηση υπήρξαν και ως προς την αδυναμία ρευστοποίησης των μετοχών. Ενα πρόβλημα που προέκυψε όπως ειπώθηκε από το καλοκαίρι με συνέπεια να "εγκλωβιστούν" τα κεφάλαια των μετόχων και πλέον να είναι αναγκασμένοι να υποστούν "κούρεμα" της αξίας τους στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.
Από την πλευρά της Διοίκησης παρότι αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει θέμα με την αξία των μετοχών επισημάνθηκε ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν σύννομα και σύμφωνα με τον νόμο. Για την αδυναμία ρευστοποιήσεων ο κ. Μαρακάκης επεσήμανε ότι υπήρξε σχετικός νόμος στα τέλη Μαΐου που την επέβαλε, ενώ ως προς τη μείωση της τιμής της μετοχής ανέφερε η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη από το κράτος να κάνει Α.Μ.Κ. με μειωμένη τιμή.
Επίσης για τα προγράμματα "Χρυσή Επένδυση" και "Αποδίδω" παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπήρξε ένα έλλειμμα ενημέρωσης, ωστόσο, τόνισε ότι επί 20 χρόνια δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα και πολλοί άνθρωποι κέρδισαν.

ΣΩΡΡΑΣ

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να καλύψει το ποσό που χρειάζεται για την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Χανίων (25.000.000) γνωστοποίησε με επιστολή του ο Αρτέμης Σώρρας, γνωστός από την περιβόητη υπόθεση της "END".
Συγκεκριμένα ο κ. Σώρρας μέσω εκπροσώπου του από την "Ελλήνων Συνέλευσις" κατέθεσε σχετική επιστολή στην Τράπεζα στην οποία ζητά: «Να μου δοθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία ούτως ώστε να προβώ σε μια συγκεκριμένη προσφορά, η οποία να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτούμενες ανάγκες της τράπεζας».
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Σώρρα είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα των "Χ.Ν." (www.haniotika-nea.gr).Χανιώτικα Νέα

http://www.anatolh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters