Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΝΑ «ΑΡΠΑΞΟΥΝ» ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

13-01-04-image-74 
Το Λουξεμβούργο είχε κατοχυρωθεί τον Δεκέμβρη του 2014, περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές, ως η έδρα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για το οποίο η γερμανική πλευρά και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έδειχνε και δείχνει τόσο… επίμονο ενδιαφέρον!
Της Γεωργίας Λινάρδου
Όπως προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με Αρ.Φύλλου 3234 και ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ευρέως γνωστό στη Γερμανία και τους Εταίρους ως «IFG-Greek SME Finance S.A με αριθμό μητρώου Β 186984), είχε την έδρα του στο Λουξεμβούργο.
Η ιστορία για τη δημιουργία του IFG επί κυβερνήσεως Α. Σαμαρά, έχει ενδιαφέρον.
Από το 2013!
Η ίδρυση αυτού του επενδυτικού ταμείου εντοπίζεται στα τέλη του 2013. Τότε ήταν η πρώτη φορά που είχε γίνει δεκτό, η έδρα των κεντρικών γραφείων του IFG (Institution of Growth) να είναι στο Λουξεμβούργο και στην Αθήνα μόνον το «επιχειρησιακό του τμήμα». Η ελληνική πλευρά το είχε δεχθεί.
Σημαδιακή ήταν η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε εκδήλωση στην Αθήνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και της Γερμανικής Πρεσβείας (Ιούλιος 2013) με τη συμμετοχή γερμανικών παραγόντων, εκπροσώπων της KfW (και για την Πορτογαλία εκείνη τη χρονιά υπήρχε ανάλογη πρόταση), ελληνικών τραπεζών και εκπροσώπων της γερμανικής βιομηχανίας. Αν και εκείνη η ομιλία αφορούσε και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας, πρόσκληση για εκείνους τότε, δεν υπήρχε.
Ο Σόιμπλε μίλησε τότε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ανάλογα έπραξαν και δύο υπουργοί της κυβέρνησης τότε, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης.
Εντονες διεργασίας το 2014
Τον Ιανουάριο του 2014, ένα δημοσίευμα των Financial Times με θέμα «το κούρεμα των δανείων διάσωσης», φιλοξενεί δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, προσθέτοντας παράλληλα στοιχεία στον «ρου» της σύγχρονης ιστορίας.
«Ο Πολ (Τόμσεν) και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους… Είπα: Ο.Κ., αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που αποκλείεται να γίνει. Ο Σόιμπλε μου είπε, Γιάννη ξέχνα το. Οπότε αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;».
Ήταν εκείνη η περίοδος που ο Γ. Στουρνάρας πίστευε πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις, θα μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής.
Οι Γερμανοί επιθυμούσαν διακαώς και είχαν στρώσει το «τραπέζι» για τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου υπό το δικό τους «τραπεζομάντηλο». Δηλαδή τι; Με απλά λόγια για να το καταλάβουμε: Η Ελλάδα θα μεταφέρει τα περιουσιακά της στοιχεία σε ένα Ταμείο, θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Σε αυτό συμφωνούσε και η Α.Μέρκελ.
Το Επενδυτικό Ταμείο θα έπρεπε να διαθέτει Έλληνα μάνατζερ (κατά προτίμηση τεχνοκράτη με άριστες γνώσεις της ελληνικής οικονομικής και κυρίως της τραπεζικής πραγματικότητας) και το ΔΣ., τεχνοκράτες από διάφορες χώρες (ουσιαστικά εκπρόσωποι φορέων που θα χρηματοδοτούσαν αυτό το Ταμείο). Φυσικά με την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. Είχε υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Στο Επενδυτικό Ταμείο συμμετείχε και η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW.
Όταν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Γ. Στουρνάρας ανέλαβε τα ηνία διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος μία από τις άμεσα προγραμματισμένες συναντήσεις του ήταν και αυτή με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Θα διαφυλάξουμε τις Θερμοπύλες», φέρεται να είπε ο Γ. Στουρνάρας σε κείνη την συνάντηση για να λάβει την υποστήριξη του Σόιμπλε τότε και την υπόσχεση πως «η Γερμανία θα στηρίξει την πορεία της Ελλάδας».
Ηταν Ιούνιος του 2014 όταν ο Γ. Στουρνάρας –πριν τον ανασχηματισμό- και πριν την αλλαγή της παλιάς διοίκησης της ΤΤΕ (βλέπε Γ. Προβόπουλο) «διέμεινε προσωρινώς» στο Βερολίνο. Γενικά τότε ο Σόιμπλε ήταν ήσυχος πως η αλλαγή σε πρόσωπα, δεν θα επιφέρει αλλαγή στην πολιτική της Ελλάδος και άρα στα… σχεδιαζόμενα.
Institute for Growth
Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αριθ., 3234) με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014 αναφέρεται σαφέστατα ότι η έδρα του Επενδυτικού Ταμείου θα είναι το Λουξεμβούργο.
Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου –περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές- το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εκδίδει Δελτίο Τύπου-Ενημερωτικό Σημείωμα με το οποίο απαντά σε τυχόν «απορίες» για τη λειτουργία του IfG. Αυτό που μεταξύ άλλων προκύπτει είναι πως η Ελληνική Δημοκρατία θα συμμετέχει σε αυτό «ως χρηματοδότης και δε θα διαθέτει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο ή την άσκηση της διαχείρισης».
Σε ότι αφορά στη διοίκηση του IfG γινόταν επίσης σαφές τότε πως: «Το IfG θα διοικείται από επαγγελματικό management διεθνούς εμβέλειας που θα επιλεγεί από τους μετόχους του κατά τις προβλέψεις του Καταστατικού του, μετά από διαφανή διαδικασία επιλογής, με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους διαχειριστές κεφαλαίων».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη απόσπασμα από το ενημερωτικό σημείωμα τότε του υπουργείου Ανάπτυξης:
«Η συνολική δέσμευση των επενδυτών (μέχρι σήμερα) για χρηματοδότηση και των τριών υπό-ταμείων αφορά ποσά άνω των € 500 εκατ.: (€ 350 εκατ. Ελληνικό Δημόσιο, € 100 εκατ. KfW, € 50 εκατ. Όμιλος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, € 30 εκατ. Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, € 30 εκατ. Ίδρυμα Ωνάση). Το IfG όμως είναι ανοικτό και επιδιώκει να προσελκύσει και άλλους ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την κεφαλαιακή του διάρθρωση. Τα πρώτα € 200 εκατ. έχουν ήδη διατεθεί στο πρώτο υπό-ταμείο που ήδη λειτουργεί το «IfG – Greek SME finance SA» για τα δανειακά κεφάλαια (χρηματοδότηση) των ΜΜΕ από την KfW και την Ελληνική Δημοκρατία (μέσω ΕΤΕΑΝ)».
Σε ότι αφορά στην έδρα του IFG, η επίσημη απάντηση ήταν: «Η επιλογή αυτή έγινε για λόγους ευελιξίας και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τη λειτουργία αντίστοιχων θεσμών. Περαιτέρω επελέγη για τη διευκόλυνση επενδυτών τρίτων χωρών, πλην της Ελλάδας, να χρηματοδοτήσουν το IfG και, εμμέσως, την ελληνική οικονομία, που είναι και το ζητούμενο. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει τελικά περισσότερη σημασία είναι ότι το IfG θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα επενδύει σε ελληνικές επιχειρήσεις»…
Για την ιστορία αναφέρουμε πως την βασική μελέτη για τη δημιουργία του «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» την είχε κάνει η διεθνής εταιρεία Oliver Wyman. Στην προετοιμασία, βέβαια, μέσω… μελετών, συμμετείχαν και άλλες εταιρείες, όπως η Finance in Motion και η Ernst and Young.
Στην «ομάδα εργασίας» συμμετείχαν εκπρόσωποι της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW, της ΕΤΕπ, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, του Caisse des Depots, και των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «με την υποστήριξη του Enterprice Greece». Ο οργανισμός Enterprice Greece. Σε όλο αυτό είχε συμφωνήσει, φυσικά, και η Τρόϊκα.
Και γιατί να μην είχε συμφωνήσει και η Τρόικα όταν το βασικό πακέτο του Επενδυτικού Ταμείου αφορούσε τη δέσμευση και «αξιοποίηση» ελληνικής δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις.; Μέρος των εσόδων θα πήγαιναν με βάση τους τότε σχεδιασμούς στην αποπληρωμή τους χρέους της χώρας μας.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει εδώ και χρόνια «σχέση ζωής» με την KfW ως… Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Εποπτικού Συμβουλίου!
Όπως και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία ο οποίος εμφανίζεται ως Αντιπρόεδρος ΔΣ του Εποπτικού Συμβουλίου της KfW…
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters