δεκάδες Αστυνομικά Τμήματα και υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, το Ο.Α.Κ.Α., το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ναυτικό Νοσοκομείο, όπως και άλλα υπουργεία, νοσοκομεία,
πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ταυτόχρονα όμως έκαναν... αόρατη και την καταβολή Φ.Π.Α. από τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.
Οι ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι των τριών εταιρειών, της οικονομικής «μαφίας» καθαρισμού όπως την χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έκαναν μεγάλη ζωή στις πολυτελής βίλες με πισίνες των νοτίων προαστίων που διατηρούσαν, χρησιμοποιώντας το «τρικ» ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίες εξέδιδαν για λογαριασμό τους εικονικά παραστατικά για εικονικές εργασίες, με υπερτιμολογήσεις, που εξίσωναν συμψηφιστικά τις δαπάνες με τα ποσά καταβολής Φ.Π.Α..
Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά τα έτη 2008-2012, από τις εμπλεκόμενες εταιρείες διακινήθηκαν 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 25.717.533 ευρώ. Με τη μέθοδο αυτή δεν απέδωσαν Φ.Π.Α. ύψους 4.581.774 ευρώ, ενώ καρπώθηκαν ποσά που ξεπερνούν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, το πρωί της Τετάρτης σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 14 Έλληνες, ηλικίας από 35 έως 66 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Επιπλέον, συγκατηγορούμενοι είναι άλλα 21 άτομα - 18 Έλληνες και 3 αλλοδαποί- ηλικίας από 28 έως 73 ετών, που ήταν εργαζόμενοι στις εταιρείες ή εισέπρατταν χρήματα, προερχόμενα από την παράνομη διαδικασία, ως υπεύθυνοι των ανύπαρκτων εταιρειών, για λογαριασμό των υπαρκτών «μαμάδων» εταιρειών.
Πως γινόταν η «κομπίνα»
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, οι υπεύθυνοι των τριών εταιρειών, μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου, παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά τους βιβλία την εκτέλεση του ως υπεργολαβία με συνεργαζόμενες εταιρείες -ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες (κέλυφος), που για το σκοπό αυτό είχαν συσταθεί από συνεργούς τους.
Από αυτές τις εταιρείες (κέλυφος) λάμβαναν και χρησιμοποιούσανεικονικά φορολογικά στοιχεία και εμφάνιζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας, ως προϊόν συνεργασιών. Αποτέλεσμα της λήψης και χρήσης των εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν η προσαύξηση των δαπανών και η αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης Φ.Π.Α..
Επιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έπαιρναν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία, χρησιμοποίησαν τις πληρωμές των παραστατικών αυτών, κυρίως μέσω τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, προκειμένου οι ίδιοι να καρπωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς οι επιταγές πληρώνονταν προς όφελός τους.
Τέσσερα χρόνια φοροδιαφυγή
Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από δύο χρόνια ερευνών, με μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή στοιχείων, που είχαν αιτηθεί από τις τράπεζες, κατάφεραν να επεξεργαστούν και να αναλύσουν έναν πολύ μεγάλο όγκο υλικού, το οποίο αναδείκνυε ένα σημαντικό μέρος της παράνομης δράσης των υπευθύνων των τριών εταιρειών καθαρισμού.
Από αυτές τις αναλύσεις προσδιορίστηκε ότι την 4ετία 2008-2012, διακινήθηκαν 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 21.135.759,77 ευρώ, συν Φ.Π.Α. 4.581.774,01 ευρώ και άρασυνολικής αξίας 25.717.533,78 ευρώ. Επίσης, προέκυψαν και τα ποσά που οικειοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες το ίδιο χρονικό διάστημα προβαίνοντας σε αυτή την κακουργηματικού χαρακτήρα φοροδιαφυγή. Οι ιδιοκτήτες της μίας εταιρείας έβαλαν στην «τσέπη», 3.067.732,66 ευρώ, αυτοί της δεύτερης εταιρείας, το ποσό 6.629.446,27 ευρώ και οι ιδιοκτήτες της τρίτης εταιρείας, το ποσό 1.874.232,73 ευρώ.
Σε νομότυπες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και εταιρείες των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 165.415 ευρώ και 770 δολάρια ΗΠΑ, 33 τραπεζικές επιταγές συνολικής αξίας 850.976 ευρώ, πλήθος εγγράφων, παραστατικών, κ.ά.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για κακουργηματική φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα αδικήματα οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες -κατά περίπτωση- Δ.Ο.Υ. για την επιβολή και των διοικητικών κυρώσεων.
thetoc.gr
http://www.ksipnistere.com/2015/06/blog-post_4934.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου