Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ποιος είναι ο λόφος που οχύρωσε ο Καραϊσκάκης και έγινε παραθαλάσσιο θέρετρο της υψηλής κοινωνίας;

Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις οχυρώσεις που έφτιαξε στην Ελληνική επανάσταση ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο συγκεκριμένος λόφος δεν είχε καθόλου βλάστηση και ο ψηλός βράχος δεν προσέφερε ασφαλή κάλυψη στη στρατιωτική ομάδα που είχε οριστεί για την φύλαξη της παραθαλάσσιας και νευραλγικής αυτής περιοχής. Τα μικρά φρούρια ή «καστέλια», όπως ονομάζονταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις επέτρεπαν την ασφαλή παρατήρηση της θάλασσας και την αντιμετώπιση τουρκικής επίθεσης κατά την πολιορκία της Αθήνας από τα στρατεύματα του Κιουταχή.


Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη. Πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη. Ο Καραϊσκάκης πάνω στο λόφο δείχνει με το χέρι τις εχθρικές θέσεις κάτω από την Ακρόπολη. Δίπλα του είναι ο Μακρυγιάννης. Οι πολεμιστές κάτω, τρώνε,πίνουν και ακούν τον οργανοπαίκτη. (Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου).


Το πυροβολείο των Άγγλων

Η περιοχή αργότερα απέκτησε και άλλη στρατιωτική εγκατάσταση, το περίφημο αγγλικό πυροβολείο, που το 1850 ήλεγχε τον αποκλεισμό του λιμανιού στα λεγόμενα «Παρκερικά». Η ονομασία ελήφθη εξαιτίας της δράσης τον Άγγλου Ναυάρχου Ουϊλιαμ Πάρκερ, ο οποίος ήρθε στην χώρα ως Διοικητής της Βρετανικής μοίρας Μεσογείου για να επιβάλλει στην Ελλάδα να καταβάλει εξαιρετικά υπέρογκη αποζημίωση στον Ισπανοεβραίο, Άγγλο υπήκοο Δαυίδ Πατσίφικο.

Το Πάσχα εκείνης της χρονιάς η Ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε για πρώτη φορά το πασχαλινό έθιμο με το «κάψιμο του Εβραίου» ή του «Ιούδα». Τότε μια ομάδα αγανακτισμένων πολιτών εισέβαλε στο σπίτι του Εβραίου και έκανε καταστροφές. Ο Πατσίφικο ζήτησε μεγάλη αποζημίωση, αλλά και όταν είδε την απροθυμία των αρχών, ζήτησε από τους Βρετανούς να επέμβουν στρατιωτικά!

Παραθαλάσσιο Θέρετρο

Όταν τα θερμά στρατιωτικά γεγονότα έγιναν παρελθόν, η περιοχή απέκτησε νέο πρόσωπο. Εκεί χτίστηκαν εντυπωσιακές επαύλεις και εξελίχθηκε...

Η περιοχή φωτογραφημένη το 1925 από τον Πουλίδη (αρχείο Έρτ)




Πρόκειται για την περιοχή Βοτσαλάκια Πειραιά κάτω από τον λόφο της Καστέλας. Είναι η μικρή παραλία μετά το Μικρολίμανο και πριν από το Πασαλιμάνι. Απέναντί της βρίσκεται η βραχονησίδα Κουμουνδούρου. Ακόμα και σήμερα κάποιοι κολυμπούν.

Η ίδια λήψη με απόσταση 87 χρόνων. Δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα Φιλική Εταιρεία.





Σύγχρονη θαλάσσια λήψη από καγιάκερς...



 
 
http://ksipnistere.blogspot.gr/2015/01/blog-post_9899.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters