Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Αερομαχίες στο Αιγαίο για δεύτερη μέρα - Που το πάει η Τουρκία;

  Με τρόπο “εκκωφαντικό” προκαλούν πλέον οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά με τον σκληρό τρόπο που αντιδρούν στις ελληνικές αναχαιτίσεις ,στα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν και στις περιοχές που επιλέγουν να προκαλέσουν.
Για 2η φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Τουρκική Αεροπορία αντιδρά στην διαδικασία αναγνώρισης / αναχαίτισης αεροσκαφών της που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο από ελληνικά μαχητικά που εκτελούν περιπολίες αεράμυνας στο Αιγαίο...

Την Δευτέρα λοιπόν έξι τουρκικά αεροσκάφη - δυο εκ των οποίων οπλισμένα- μπήκαν στο FIR Aθήνας παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες και εν συνεχεία παραβίασαν δυο φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην διαδικασία   αναγνώρισης / αναχαίτισης  των ελληνικών αεροσκαφών  και όπως στις 19 Δεκεμβρίου, ενεπλάκησαν σε αερομαχία- κάτι που για καιρό δεν γινόταν. Είναι φανερό ότι  οι  τούρκοι πιλότοι έχουν πλέον άλλες οδηγίες και ενδεχομένως άλλους κανόνες εμπλοκής.

Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου για το περιστατικό της 19ης Δεκεμβρίου όπου αναφέρεται ότι μετά την ελληνική ''παρενόχληση'' (σ.σ. εννοεί την αναγνώριση/αναχαίτιση),  έγινε από τουρκικής πλευράς  ''ίδια ανταπόκριση''. Αυτή την διατύπωση χρησιμοποίησε το Πρακτορείο  ειδήσεων  της Τουρκίας Anadolu και είναι ηλίου φαεινότερο ότι πλέον τα αεροσκάφη της Τουρκίας  θα αντιδρούν στις αναχαιτίσεις και εμπλέκονται σε αερομαχίες, αντιδρώντας , δήθεν , ''στα ίδια''.Κρύβουν όμως ότι  αυτοί είναι οι παρανομούντες και οι Έλληνες πιλότοι οι αμυνόμενοι.

Ένα ακόμη “ποιοτικό” στοιχείο των προκλήσεων των Τούρκων προβληματίζει τα τελευταία 24ωρα. Οι Τούρκοι πετούν στο Αιγαίο όχι απλά για να προκαλέσουν αλλά έχουν επιθετικό σχέδιο που εκτελούν αδιαφορώντας για την παρουσία ελληνικών μαχητικών. Ένα από τα πολλά περιστατικά που δείχνουν την πρόθεσή τους να ανεβάσουν το θερμόμετρο της έντασης ψηλά, είναι και η πτήση φωτογραφικών αεροσκαφών τους στην Ρόδο και στην Κρήτη! Τα φωτογραφικά συνοδεύονταν από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία “προστάτευαν” τα φωτογραφικά.

Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη ,το γράφουμε εδώ και μέρες χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας. Σε άλλη χρονική περίοδο η επισήμανση του κλίματος έντασης που επικρατεί τώρα στο Αιγαίο ίσως να μην είχε αξία. Όμως με δεδομένο ότι όπως όλα δείχνουν τις επόμενες εβδομάδες οι πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα θα είναι πολλές και έντονες, πρέπει να τονιστεί η ανάγκη να μείνει ο χώρος της Εθνικής Άμυνας έξω από την όποια εσωτερική αντιπαράθεση. Το ΥΠΕΘΑ θα πρέπει -ως οφείλει- να λειτουργεί σε υψηλές “στροφές” σαν να μην συμβαίνει τίποτα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτονόητο θα πείτε αλλά επειδή έχουμε “καεί” καλό είναι να το επαναλαμβάνουμε κουραστικά. 

Τα στοιχεία εμπλοκών από το 2009 μέχρι τώρα
Για να γίνει κατανοητή η διαφαινόμενη αλλαγή να σημειώσουμε ότι μετά το 2009 ( όπου σημειώθηκαν 237 εμπλοκές) οι εμπλοκές ήταν ελάχιστες ή και μηδενικές : Το 2010 ήταν 13, το 2011 ήταν 16, το 2012 ήταν 1, το 2013 ήταν 0  και το 2014 μέχρι τον Νοέμβριο ήταν μόνο 2. Τώρα σε ένα 4ήμερο έγιναν 3.

Ένα ερώτημα που γεννάται είναι αν στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον έχουν σαφή εικόνα των στρατιωτικής φύσεως προκλήσεις που κάνουν οι Τούρκοι και τις συνθήκες έντασης που δημιουργούν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό ενισχύοντας τα ενδεχόμενα ατυχήματος. Και το λέμε αυτό διότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όταν οι Τούρκοι πριν χρόνια το είχαν ξανά παρακάνει σε αυτόν τον τομέα, είχαν υπάρξει διακριτικές πλην σαφείς παρεμβάσεις προς την Άγκυρα.

Η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα την Δευτέρα ήταν, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ:ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       :  1  (6 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :  -
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :  6
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :  2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :  1
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :  2
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :  2
ΠΕΡΙΟΧΗ               :  ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

Προκλητική τουρκική αποστολή κρούσης ή κατασκοπείας μεταξύ Ρόδου-Κρήτης


Κλιμακώνεται η προκλητική στάση της Τουρκίας με στρατιωτικές δράστηριότητες στο Αιγαίο που δημιουργούν ερωτηματικά και πέρα από την Αθήνα! Σήμερα επιχείρησαν αποστολή με προφίλ κρούσης/βομβαρδισμού ή κατασκοπευτική στην Κρήτη, με στόχο να φτάσουν στα ανατολικά παράλιά της αλλά αναχατίστηκαν  από ελληνικά μαχητικά,προκαλώντας τρεις αερομαχίες ( εμπλοκές) και συνθήκες ατυχήματος :


Συγκεκριμένα σχηματισμός 4 τουρκικών αεροσκαφών αποτελούμενος από 2 οπλισμένα F-16 και 2  Φάντομ ( βομβαρδιστικά ή κατασκοπευτικά/φωτογραφικά) μπήκαν στο FIR Aθήνας ανατολικά της Ρόδου με κατεύθυνση την Κρήτη, δηλαδή νοτιοδυτική. Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Καστέλι αναχαίτισαν τα τουρκικά μόλις αυτά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα Φαντομ απεμπλάκησαν αμέσως και γύρισαν πίσω για το δεν υπάρχει βεβαιότητα για την διαμόρφωσή τους (F-4 ή RF-4).Τα οπλισμένα F-16 επέμειναν με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε αερομαχίες  με τα ελληνικά αεράμυνας - σε λίγο ωστόσο έφυγαν και αυτά. Να σημειώσουμε ότι η τουρκική προκλητική ενέργεια είχε πολλά ίδια χαρακτηριστικά με την πτήση που έγινε όταν σκοτώθηκε ο Ηλιάκης.

 Με την σημερινή ''καουμπο'ι'λίκικη'' ενέργεια-  που μαθεύτηκε στους Συμμαχικούς κύκλους- υπάρχει πλέον μια καταγράψιμη τάση  μέρα με την μέρα αύξησης των αερομαχιών στο Αιγαίο με ευθύνη της Τουρκίας- όπως άλλωστε γράψαμε και χθες με τις δυο εμπλοκές που έγιναν. Σήμερα οι εμπλοκές ήταν τρεις, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η ένταση είναι επιλογή της Αγκυρας .

Άλλαξαν κανόνες εμπλοκής


Όπως γράφαμε και χθες  η Τουρκική Αεροπορία εδώ και λίγες ημέρες αντιδρά στην διαδικασία αναγνώρισης/αναχαίτισης  αεροσκαφών της που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο από ελληνικά μαχητικά που εκτελούν περιπολίες ή αποστολές αεράμυνας στο Αιγαίο, στο πλαίσιο επιφυλακής. Είναι φανερό ότι  οι  τούρκοι πιλότοι έχουν πλέον άλλες οδηγίες και ενδεχομένως άλλους κανόνες εμπλοκής. Αυτό προκύπτει και από ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου για το περιστατικό της 19ης Δεκεμβρίου όπου αναφερόταν ότι μετά την ελληνική ''παρενόχληση'' (σ.σ. εννοεί την αναγνώριση/αναχαίτιση),  έγινε από τουρκικής πλευράς  ''ίδια ανταπόκριση''. Αυτή την διατύπωση χρησιμοποίησε το Πρακτορείο  ειδήσεων  της Τουρκίας Anadolu και είναι ηλίου φαεινότερο ότι πλέον τα αεροσκάφη της Τουρκίας αντιδρούν στις αναχαιτίσεις και εμπλέκονται σε αερομαχίες, δήθεν , ''στα ίδια''.Κρύβουν όμως, όπως επισημάναμε και χθες,  ότι  αυτοί είναι οι παρανομούντες και οι Έλληνες πιλότοι οι αμυνόμενοι.
Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα  έξι τουρκικά αεροσκάφη - δυο εκ των οποίων οπλισμένα- μπήκαν στο FIR Aθήνας παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες και εν συνεχεία παραβίασαν δυο φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην διαδικασία  αναγνώρισης/αναχαίτισης  των ελληνικών αεροσκαφών  και όπως στις 19 Δεκεμβρίου, ενεπλάκησαν σε αερομαχία- κάτι που για καιρό δεν γινόταν.

Τα στοιχεία εμπλοκών από το 2009 μέχρι τώρα


Η νέα τακτική φαίνεται από τα στοιχεία: Μετά το 2009 ( όπου σημειώθηκαν 237 εμπλοκές) οι αερομαχίες  ήταν ελάχιστες ή και μηδενικές : Το 2010 ήταν 13, το 2011 ήταν 16, το 2012 ήταν 1, το 2013 ήταν 0  και το 2014 μέχρι τον Νοέμβριο ήταν μόνο 2. Το τελευταία  5ήμερο έγιναν 6.

Τα μαθαίνουν οι Σύμμαχοι επίσημα;

Μέχρι χθες ένα ερώτημα που υπήρχε είναι αν στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον έχουν σαφή εικόνα των στρατιωτικής φύσεως προκλήσεις που κάνουν πλέον οι Τούρκοι και τις συνθήκες έντασης που δημιουργούν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό,  ενισχύοντας τα ενδεχόμενα ατυχήματος. Σήμερα ωστόσο, εξ όσων συζητήθηκε από κάποιους ξένους διπλωματικούς κύκλους ανεπισήμως, φαίνεται ότι η τουρκική προκλητικότητα έγινε ορατή. Μένει πλέον να την τεκμηριώσει και η Αθήνα με κατάλληλες ενημερώσεις και παραστάσεις εκεί που πρέπει και να μην περιμένει , όπως λένε κάποιοι να έχουν και ...άλλα στοιχεία! Είναι σαφές πια και από άλλες κινήσεις ότι η Αγκυρα ή κύκλοι της κάτι επιδιώκουν .Και το λέμε αυτό διότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όταν οι Τούρκοι πριν χρόνια  είχαν ξανά αυξήσει τις εμπλοκές και γενικά τις προκλήσεις, είχαν υπάρξει διακριτικές πλην σαφείς παρεμβάσεις προς την Άγκυρα.

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την αεροπορική δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο :


ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       :  2  (10 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :  1

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :  11

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :  4

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :  3
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :  19
ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :  3
ΠΕΡΙΟΧΗ               :  ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ .
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
 
 
http://kostasxan.blogspot.gr/2014/12/blog-post_361.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters