Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αρνείται οτι πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ η Τράπεζα της Ελλάδος! Ο Χαρδούβελης έστειλε το θέμα στο νομικό συμβούλιο

Με νομικά επιχειρήματα του 1927 (!) ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και αρχιτέκτονας του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κ. Γιάννης Στουρνάρας προσπαθεί να μην πληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος το χαράτσι των 3.000.000 ευρώ που βεβαιώθηκε (από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων, Εσόδων) για τα 29 ακίνητα που έχει στην κατοχή της!

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο διοικητής της ΤτΕ ζητά την εξαίρεση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της Τραπέζης της Ελλάδος από τον φόρο-έκτρωμα με επιχειρήματα που βασίζονται σε νόμους με τους οποίους κυρώθηκε το καταστατικό της τράπεζας το 1927! Σημειώνεται ωστόσο ότι στον νόμο 4223/2013, με τον οποίο επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή των ακινήτων της Τραπέζης της Ελλάδος από τον φόρο αυτόν, καθώς είναι ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει κατά πλειοψηφία ιδιώτες μετόχους.

Αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, σχολιάζοντας -αρχικά- το θέμα, ανέφερε ότι «Οι κεντρικές τράπεζες δεν πληρώνουν φόρο ακινήτων στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους. Υπάρχει σχετική νομολογία για το θέμα αυτό».
Στην επιστολή του, όμως, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο (σ.σ. των φοροαπαλλαγών) ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών-μελών της Ε.Ε. (δηλαδή όχι σε όλες!)».

Ισχυρισμός

Η κεντρική τράπεζα (στην οποία το Δημόσιο μετέχει με ποσοστό μόλις 8%) ισχυρίζεται ότι αποτελεί φορέα του Δημοσίου που απαλλάσσεται από τον συγκεκριμένο φόρο. Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ειδικότερα ότι η ΤτΕ, βάσει του καταστατικού της το οποίο κυρώθηκε με τους νόμους 3423/1927 και 3424/1927, απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ δεν έχει πληρώσει ούτε ειδικό τέλος ακινήτων ούτε φόρο ακίνητης περιουσίας. Ο διοικητής της υποστηρίζει ότι οι διατάξεις αυτές έχουν χαρακτήρα νόμου αυξημένης ισχύος και υπερκαλύπτουν κάθε άλλη διάταξη με την οποία επιβάλλεται φόρος. Συμπληρώνει δε ότι η απαλλαγή της ΤτΕ από τον ΕΝΦΙΑ είναι δημοσιονομικά ουδέτερη γιατί, ούτως ή άλλως, το Δημόσιο θα εισπράξει το ισόποσο του καταλογισθέντος ΕΝΦΙΑ μέσω του μερίσματος που αποδίδει σε ποσοστό 88% στο Δημόσιο (το 2013 αποδόθηκε ως μέρισμα ποσό 817.800.000 ευρώ)

Ωστόσο, επειδή με τον νόμο 4223/2013 με τον οποίο θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ προβλέπεται ότι «κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη δεν εφαρμόζεται για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας» ο υπουργός Γκ. Χαρδούβελης, για να είναι «καλυμμένος», υπέβαλε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το αν ο νόμος του ΕΝΦΙΑ αναιρεί τη σχετική πρόβλεψη (για φοροαπαλλαγή) του καταστατικού της Τραπέζης της Ελλάδος.
Εύστοχη ανακοίνωση εξέδωσε η Δράση, αναφέροντας ότι «Οπως έλεγε κι ο Οργουελ, όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα...».

δημοκρατία 
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/12/blog-post_618.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters