OΛΟ TΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΟ ΤΟ G20
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Η πρόωρη αποχώρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Brisbane της Αυστραλίας είχε ήδη προαναγγελθεί από το καναδέζικο 45enord καθώς ο Πρωυπουργός του Καναδά, Stephen Harper είχε αναλάβει το ρόλο της άμεσης αντιπαράθεσης με τον Ρώσο Πρόεδρο: «Φαντάζομαι ότι κανονικά θα πρέπει να σας σφίξω το χέρι, αλλά εγώ έχω παρά μόνο ένα πράγμα να σας πω: πρέπει να βγείτε από την Ουκρανία».
ΠΟΥΤΙΝ

Το Presse canadienne δημοσίευσε χθες ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Καναδού Πρωθυπουργού είχε δηλώσει ότι αυτό το φραστικό επεισόδιο έλαβε χώρα όταν ο προιστάμενος του μιλούσε με άλλους ηγέτες και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πλησίασε για μια χειραψία. Ο εκπρόσωπος τύπου χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την αντίδραση του Προέδρου Πούτιν στην προσβολή, ανέφερε ότι αυτή δεν ήταν και τόσο…θετική.
Ασχέτως από το περιστατικό με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, διεθνή ειδησεογραφικά τόνισαν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έγινε αποδέκτης σκληρής κριτικής από τον αγγλοσαξωνικό άξονα για τη στάση της Μόσχας στο ουκρανικό. Ακόλουθα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε ότι θα εγκατέλειπε πρόωρα τη Σύνοδο, δημιουργώντας μια παγωμάρα στους πολιτικούς ηγέτες.
ο Πούτιν αναχωρεί για το αεροδρόμιο
“Το πρόγραμμα για τη δεύτερη ημέρα του Προέδρου άλλαξε. Η παρουσία του θα είναι σύντομη“, δήλωσε στο AFP πηγή της ρωσικής αντιπροσωπείας, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα (Kυριακή). “O Πρόεδρος θα συμμετέχει στις διασκέψεις Κορυφής αλλά δεν θα παραστεί στο επίσημο γεύμα των 12.30” (02.30 GMT)
Από την παραμονή της έναρξης των εργασιών είχε ξεκινήσει ήδη από τις αγγλοσαξονικές χώρες η δημιουργία αντιρωσικού κλίματος με εκφράσεις όπως “απειλή για την ανθρωπότητα ” ,”αναβίωση της χαμένης δόξας ” κ.ά.
Το ΝΑΤΟ είχε δώσει από την πλευρά του τη σχετική νομιμοποίηση των κατηγοριών , επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του Κέβου ότι η Μόσχα έχει προωθήσει ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμό στην αν. Ουκρανία.
Πριν την αναγγελία της πρόωρης αποχώρησής του ο Πούτιν είχε ανταλλάξει χειραψία με τον David Cameron με τον οποίον όμως προτίμησαν να συζητήσουν σε ιδιωτική συνάντηση, γεγονός που ερμηνεύθηκε από τα ρωσικά μέσα ως ενδεικτικό τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δυο πολιτικών.
Τα βρετανικά ΜΜΕ χρησιμοποιώντας μια πηγή της Downing Street ανέφεραν ότι σε αυτή τη συνάντηση ο Cameron «υπήρξε σαφής». “Ή θα γίνει σεβαστή η εκεχειρία του Minsk (που δεν ίσχυσε ποτέ για τη στρατιωτική μηχανή Ποροσένκο) ή θα επανεξεάσουμε με πολύ διαφορετικο τρόπο τις σχέσεις Ρωσίας/Ηνωμένου Βασιλείου, Ρωσίας/Ευρώπης και Ρωσίας/ΗΠΑ”.
Με τον François Hollande, ο Πρόεδρος Πούτιν συζήτησε δημοσίως ενώπιον των δημοσιογράφων, μίλησαν για ύφεση μεταξύ των δυο χωρών καθώς η Γαλλία έχει αναστείλει την παράδοση των πολεμικών πλοίων Mistral που είχε παραγείλει η Ρωσία. Ωστόσο δεν μίλησαν ευθέως για αυτήν τη διένεξη. Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος επέρριψε τις ευθύνες στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετά από αυτό το οργνωμένο αντιρωσικό κλίμα, ο Πούτιν αντί παρακαθήσει στο προγραμματισμένο γεύμα, πήγε στο ξενοδοχείο του, μίλησε λίγο με ρώσους δημοσιογράφους και τελικά αναχώρησε με το αεροσκάφος του για Μόσχα πολύ πιο πριν από την προγραμματισμένη ώρα.
dimpenews