Επισήμως αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα από ότι περίμεναν ακόμα και οι πιο επιφανείς αναλυτές των παγκόσμιων οικονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε επισήμως το ΔΝΤ, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του, η αξία της κινεζικής οικονομίας αγγίζει τα 11 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως άφησε κατά τι στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ των οποίων η αντίστοιχη αξία υπολογίζεται σε 10,8 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Επί του παρόντος οι κινέζοι προηγούνται με βραχεία κεφαλή, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η μεταξύ τους διαφορά, συν τω χρόνω, θα μεγαλώνει υπέρ της Κίνας. Η ραγδαία εκβιομηχάνιση του ασιατικού γίγαντα και η εξάπλωσή του σε διάφορους άλλους τομείς της οικονομίας (ναυτιλία και εμπόριο) αναμένεται να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά την κινεζική οικονομία.
Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν πως η αξία της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να αγγίξει σύντομα (το 2019) τα 16,7 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ μετά βίας θα φτάσουν τα 13,8 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί παγκοσμίως, η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει μιας και ο ρυθμός ανάπτυξής της μπορεί να πέφτει από 7,4 σε 7,1 για το 2015 αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ χαμηλότερα με το δικό τους ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται από το φετινό 2,2 σε 3,1 για το 2015.
Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά στα στοιχεία που αναλύονται. Ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,3 δισ. κατοίκους, τέσσερις φορές περισσότερο από των ΗΠΑ. Αυτό με απλή αναλογική καθιστά τους Αμερικανούς πολίτες μακράν πλουσιότερους από τους Κινέζους, παρά το γεγονός πως η οικονομία τους βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία, Βραζιλία, Γαλλία, Ινδονησία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου