Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ανθρώπινοι υπολογιστές της ΝΑΣΑ

Τι γράφουν οι επιστήμονες στον πίνακα; Είναι «ανθρώπινοι υπολογιστές» της ΝΑΣΑ, όταν δεν υπήρχαν τα κομπιούτερ και σχεδιάζουν όπλα μαζικής καταστροφής!
Στη ζούγκλα του μαυροπίνακα έγραφαν και έσβηναν τους περίπλοκους μαθηματικούς τους υπολογισμούς οι επιστήμονες της NASA, πριν από την εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αποστάσεις, δυνάμεις, πολύπλοκες τροχιές διαστημικών σκαφών και άλλες πράξεις φυσικής και μαθηματικών που απαιτούσαν απόλυτη ακρίβεια, σημειώνονταν με την κιμωλία από τους επιστήμονες, πάνω σε πελώριους πίνακες.
Εκτός από την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους, που μπορούσε να αποβεί μοιραίο ή εξαιρετικά δαπανηρό στην καλύτερη περίπτωση, ο υπολογισμός των πράξεων πάνω στον πίνακα σήμαινε και τεράστια σπατάλη χρόνου, αφού δεν υπήρχε το μαγικό κομπιουτεράκι.
Βέβαια, η συγκεκριμένη φωτογραφία έγινε  κατά παραγγελία από το περιοδικό LIFE, το οποίο ζήτησε πιθανότατα από τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος να ποζάρουν επί το έργον.  Άλλωστε, για όποιον καταλαβαίνει οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί που φαίνονται είναι γενικές εξισώσεις αναφοράς κίνησης, που δεν θα μαρτυρούσαν κάτι περισσότερο για τα προγράμματα που έτρεχε η NASA το 1961, στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου.
Ο επαγγελματίας «computer» Όταν δεν υπήρχαν κομπιούτερ, ο όρος «υπολογιστής» δεν αναφερόταν σε μηχανές, αλλά σε ανθρώπους που είχαν μια συγκεκριμένη δουλειά, να κάνουν μαθηματικές εξισώσεις και υπολογισμούς με το χέρι. Ομάδες τέτοιων ανθρώπων αναλάμβαναν συχνά να διεκπεραιώσουν ένα πλήθος κουραστικών πράξεων, τις οποίες μοίραζαν μεταξύ τους ώστε η δουλειά να τρέχει παράλληλα.
Και τότε βέβαια, διέθεταν κάποιες ηλεκτρομηχανικές συσκευές που έκαναν τη ζωή τους ευκολότερη. Για μια πολύπλοκη εξίσωση που αφορούσε σε χρόνο-βήματα και ανατροφοδοτείτο, οι επιστήμονες της NASA την έσπαγαν σε μαθηματικά μέρη. Ο καθένας αναλάμβανε ένα σκέλος της εξίσωσης και στη συνέχεια, ο πρώτος έγραφε με το χέρι μέχρι να φτάσει στον επόμενο που ακολουθούσε και ούτω καθεξής.
Στο τέλος, ο «υπολογιστής» που θα έβγαζε το αποτέλεσμα θα πήγαινε στον πρώτο της σειράς και θα του άλλαζε κατά τι τα δεδομένα ώστε να βρεθεί το αποτέλεσμα σε μια μικρή αλλαγή μιας μεταβλητής, όπως για παράδειγμα 1 ms (μέτρα ανά δευτερόλεπτο) περισσότερο στον χρόνο.
Έτσι, μετά από λίγες ώρες, οι υπολογιστές θα μπορούσαν να φτιάξουν μια ωριαία γραφική παράσταση με τις μεταβολές σε διαστήματα δευτερολέπτων. Με αυτή τη μέθοδο της μαθηματικής σκυτάλης έγιναν οι πρώτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, κατασκευάστηκαν οι πυρηνικές βόμβες και αναπτύχθηκαν πολυάριθμοι υπολογισμοί αεροδιαστημικής!

http://www.terrapapers.com/?p=63138&utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Terrapapers+%28TERRAPAPERS%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters