Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση στοιχείων και γεγονότων από το 1873 – οπότε και ναυπηγήθηκε το πρώτο φορτηγό ατμόπλοιο για χάρη των Ελλήνων - έως και σήμερα, τα οποία αναπτύσσονται σε δώδεκα κεφάλαια, συνοδευόμενα από φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που μαρτυρούν τον αγώνα και την αξιομίμητη προσπάθεια των Ελλήνων στο χώρο της Ναυτιλίας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το διαδικτυακό μουσείο “εκπέμπει” ήδη από το Σάββατο ενώ όποιος επιθυμεί να λάβει όλες τις γνώσεις που περιλαμβάνει, μπορεί να ξεναγηθεί στην ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση.
Ανεκτίμητη προσφορά της Ελληνικής Ναυτιλίας
Αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω πρωτοβουλία, ο κ. Φουστάνος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό το πρωτότυπο “μουσείο” αποτελεί το “απόσταγμα” κοπιώδους και πολύχρονης προσπάθειας, που απαίτησε η ακριβής καταγραφή της πλούσιας Ελληνικής διαδρομής στη Ναυτιλία.
Ο ίδιος, τόνισε ότι, τα μέχρι στιγμής στοιχεία που προβάλλονται στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, παρουσιάζουν την πορεία της Ελληνικής Ναυτιλίας, η οποία όπως τόνισε “είναι άγνωστη στην Ελλάδα”.
“Επιθυμία μου”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “ήταν αφού μελετήσω καλά την πορεία της Ελληνικής Ναυτιλίας τα τελευταία 150 χρόνια και συγκεκριμένα από την εποχή που μεταβαίνει από τα ιστία στον ατμό μέχρι σήμερα, να επικοινωνήσω αυτή την ιστορία με τον κόσμο, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα γύρω από τη Ναυτιλία”. Αυτό μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, “είναι επιζήμιο για τη χώρα, αφού, η Ναυτιλία για την Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ένα κεφάλαιο πολύ σημαντικό”.
Σημειώνει δε, πως ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει πως “η Ναυτιλία είναι μία δραστηριότητα που γεννήθηκε στο εξωτερικό, σαν μία δραστηριότητα της διασποράς και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να εκτιμούμε ότι υπάρχει στη χώρα μας, ως φιλοξενούμενη κατά κάποιον τρόπο” και ως εκ τούτου, σημειώνει ότι “αξίζει να τη δούμε με άλλη ματιά”.
Με τη ματιά που όπως επισημαίνει ακολούθως, εστιάζει στην πρόοδο και στις διαχρονικές επιδόσεις των Ελλήνων και μπορεί να διδάξει κυρίως στου νέους, ότι, “υπάρχουν άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν και έγιναν σπουδαίοι επιχειρηματίες”. Παραδοσιακά μάλιστα, συμπληρώνει πως, “Είναι ίσως η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα όπου οι εργαζόμενοι γίνονται αφεντικά”, εξηγώντας ότι, “αυτό το επάγγελμα έχει ανταμείψει τους άξιους. Αυτούς που τόλμησαν και δεν φοβήθηκαν τον ανταγωνισμό”.
Μήνυμα προόδου
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο κ. Φουστάνος, πρόσθεσε ακόμη πως, “Πρέπει να είμαστε περήφανοι και να δείξουμε τί έχουμε προσφέρει στις οικονομίες τόσων κρατών, διότι το έργο των Ελλήνων είναι τεράστιο. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το 70% του εμπορίου διεθνώς διακινείται από τη θάλασσα και σήμερα οι Έλληνες έχουν περίπου το 15% του παγκόσμιου στόλου”, μπορεί ο κάθε ένας να φαντασθεί “πόσες οικονομίες παγκοσμίως εξαρτώνται από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Έλληνες”. Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αναφορά του για το σκοπό της γέννησης του διαδικτυακού μουσείου το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς, ο κ. Φουστάνος, υπογράμμισε πως το μήνυμα είναι ένα: “Η Ναυτιλία γεννήθηκε στο εξωτερικό από ανθρώπους Έλληνες ή νησιώτες που πήραν τα πλοία τους και ταξίδεψαν ανταγωνιστικά σε όλο τον κόσμο. Κατεστράφη πολλές φορές η Ναυτιλία από πολέμους, από κρίσεις. Πάντοτε όμως, μπόρεσε και σηκώθηκε ξανά στα πόδια της. Είναι ένα μήνυμα για όλους μας αναφορικά με το τί μπορούμε να κάνουμε όταν δεν φοβόμαστε, όταν θέλουμε να ανταγωνιστούμε πραγματικά και πιστεύουμε στις δυνάμεις μας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου