Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Σε τροχιά σύγκρουσης Ρωσία - ΗΠΑ, άκαρπη η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ

Σε τροχιά σύγκρουσης Ρωσία - ΗΠΑ, άκαρπη η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ
Λαβρόφ και Κέρι έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση   (Φωτογραφία:  Reuters )
Λονδίνο
Άκαρπη η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα: «Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, επιμένοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- και προειδοποιώντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές.

Οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση.

«Οι διαφωνίες παραμένουν» είπε ο Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας πως «παρά τις χρήσιμες συζητήσεις, δεν υπάρχει κοινό όραμα για την Ουκρανία» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ καθησύχασε πως η Μόσχα «δεν σχεδιάζει εισβολή στην νοτιοανατολική Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ σημείωσε την «ιδιαίτερη» σημασία που έχει η Κριμαία για τη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Κριμαία σημαίνει περισσότερα για τη Ρωσία από ό,τι τα νησιά Φώκλαντ για τη Βρετανία».

Όσον αφορά το ζήτημα των κλειστών διαύλων με το Κίεβο, η Μόσχα, είπε ο Λαβρόφ, «δεν χρειάζεται διεθνή διαμεσολάβηση για να συνομιλήσει με την Ουκρανία».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αντιπαραγωγικές» τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ την Ρωσία. Οι κυρώσεις «δεν θα βοηθήσουν» τόνισε.

Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «αντισυνταγματικό» και αντίθετο με τη διεθνή νομοθεσία και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

Ο Κέρι προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης από τη Ρωσία και εάν απειληθούν οι πολίτες της Ουκρανίας, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση και θα υπάρξει «ακόμα μεγαλύτερο κόστος».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι έτοιμος να λάβει αποφάσεις για την Κριμαία μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει ο ρώσος πρόεδρος μετά το δημοψήφισμα.

Ο Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή και τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αυτή τη στιγμή, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί, πρέπει πραγματικά να ακούσουμε μια πιο ξεκάθαρη πολιτική, προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε εάν η Ρωσία προχωρά με σεβασμό όσον αφορά αυτά τα στρατεύματα και αυτές τις ασκήσεις» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Έγκριση του δημοψηφίσματος από τη ρωσική Δούμα θα αποτελούσε «προσάρτηση της Κριμαίας από την πίσω πόρτα», πρόσθεσε ο Κέρι.

Χαρακτήρισε τις εξάωρες συνομιλίες με τον Λαβρόφ ως «ευθείες και ειλικρινείς».

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Λευκός Οίκος είπε ότι η αποτυχία της Μόσχας να κάνει βήματα, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία είναι «λυπηρή». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είπε: «Θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες».

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε εάν το δημοψήφισμα προχωρήσει την Κυριακή» είπε ο Κάρνεϊ. Ερωτηθείς πόσο γρήγορα θα μπορούσε να έρθει η απάντηση, είπε: «Πιστεύω, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσω το χρονικό σημείο, γρήγορα».

Newsroom ΔΟΛ
 http://amphiktyon.blogspot.gr/2014/03/blog-post_663.html?zx=5e1c65672844d956

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters