Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Τι αποφάσισε η κυβέρνηση για 170.000 αγρότες – Αναλυτικά το φορολογικό καθεστώς


 
Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για 170.000 αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κ.λπ.) αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις των περισσοτέρων παραγωγών για τον απίστευτο φόρτο γραφειοκρατικών και οικονομικών υποχρεώσεων που θα σήμαινε γι' αυτούς η υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Υπό τον φόβο μήπως «φουντώσουν» οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τις καταλήψεις Εφοριών και τους αποκλεισμούς δρόμων από χιλιάδες αγανακτισμένους αγρότες και αφού διαπίστωσαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν κι άλλες πολύτιμες ψήφοι στις επικείμενες Ευρωεκλογές, τα συγκυβερνώντα κόμματα – η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ - αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να πάρουν πίσω το αυστηρό, τυπολατρικό, γραφειοκρατικό και δαπανηρό φορολογικό καθεστώς που είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν στους αγρότες.
Έτσι, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανασίου Τσαυτάρη, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αποφασίστηκαν τα εξής:
1) Οι αγρότες που πραγματοποίησαν εισπράξεις (ακαθάριστα έσοδα) άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ από άμεσες ενισχύσεις, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, θα υπαχθούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου υποχρεούνται μεν να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.) για τις εισπράξεις που πραγματοποιούν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, όχι όμως και να τηρούν βιβλία. Οι αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση την οποία επιχείρησε αρχικά να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση είναι, ουσιαστικά, δύο:
α) αποσύρεται η διάταξη που προέβλεπε την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και
β) αυξάνεται από τις 10.000 στις 15.000 ευρώ το όριο ακαθαρίστων εσόδων πάνω από το οποίο προβλέπεται η υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων
Πάντως από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων δεν εξαιρούνται όσοι αγρότες έχουν κι άλλες δραστηριότητες, για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.
2) Για τα 5 πρώτα χρόνια υπαγωγής τους στο νέο σύστημα, οι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
3) Όλοι οι αγρότες - καί όσοι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και όσοι θα υπαχθούν στο νέο ιδιότυπο καθεστώς - θα έχουν την υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, στο τέλος του έτους. Οι υπαγόμενοι στο ειδικό καθεστώς θα πρέπει να αναγράφουν στη δήλωση αυτή μόνο τον ετήσιο τζίρο τους προκειμένου να υπολογίζεται επ' αυτού η επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται. Όσοι θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς θα πρέπει να καταχωρούν, στην ετήσια δήλωση ΦΠΑ, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδά τους. Εάν η διαφορά μεταξύ ετησίων εσόδων και ετησίων δαπανών είναι θετική, η δήλωση ΦΠΑ θα είναι χρεωστική, οπότε θα υποχρεούνται να αποδώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή. Εάν η διαφορά εσόδων-δαπανών είναι αρνητική, η δήλωση θα είναι πιστωτική, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν επιστροφή του ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή.
4) Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών. Τις καταστάσεις προμηθευτών, δηλαδή τις καταστάσεις με τα φορολογικά στοιχεία των δαπανών, θα μπορούν όμως να τις υποβάλλουν ανά έτος, αντί ανά τρίμηνο ή μήνα που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών θα πρέπει πάντως να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα, εφόσον τον αμέσως προηγούμενο μήνα έχουν πραγματοποιήσει εισπράξεις από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία στη διάρκεια ενός ή περισσοτέρων μηνών δεν θα έχουν υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών για τον συγκεκριμένο μήνα ή τους συγκεκριμένους μήνες. Κι αυτό διότι η νομοθεσία προβλέπει την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών μόνο όταν πρόκειται να δηλωθούν συναλλαγές για τις οποίες έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία. Δεν προβλέπεται δηλαδή η υποβολή μηδενικών καταστάσεων.
5) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
6) Οι Ομάδες και οι Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.
7) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς από φέτος θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) μειωμένη στο 27,5% από 55% που ισχύει για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

http://www.zeronews.gr/index.php/economy/9588-%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-170-000-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%E2%80%93-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters