Για αυτό προτιμούν να πληρώσουν κάτι ψίχουλα στους προδότες για να μην τα διεκδικήσουν .
Αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις κάνει το γνωστό περιοδικό “ΣΠΗΓΚΕΛ” στην ηλεκτρονική έκδοσή του.
Αφορμή οι άνευ ουδεμιάς αξίας και κενές παντός περιεχομένου δηλώσεις ενός εκ των μελών της Επιτροπής που έβαλε το ελληνικό κράτος να κωδικοποιήσει το αρχείο που αφορά τις αποζημιώσεις.
Ο κ.Καρακούσης (αυτό είναι το μέλος της Επιτροπής) αντί να αναφερθεί στην ουσία του περιεχομένου των φακέλων που σχημάτισε η επιτροπή είπε στο γερμανοτσολιαδικο ΒΗΜΑ πόσες καρφίτσες έβαλαν και πόσους φακέλους μάζεψαν.
Ούτε λέξη για το περιεχόμενό τους. Η αιτία; η Επιτροπή ΔΕΝ έγραψε πόσες είναι οι αποζημιώσεις για να ρίξει το μπαλάκι στην πολιτική εξουσία και εκείνη να αποφασίσει αν θα ζητήσει η όχι από τη Γερμανία. Αν η Επιτροπή έγραφε, όπως είχε υποχρέωση, τα ακριβή ποσά που προκύπτουν τότε η κάθε κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να προωθήσει τις απαιτήσεις σε κάθε αρμόδια διαδικασία, πολιτική η δικαστική.
Τα μέλη της Επιτροπής ισχυρίζονται, ανεπίσημα, ότι αυτές τις εντολές είχαν από την προδοτική πολιτική εξουσία αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Από τις αρχές Μαρτίου έχει ολοκληρωθεί το έργο της Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στις περιόδους του Α΄και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πόρισμα ωστόσο έχει χαρακτηριστεί απόρρητο.
Στο δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ δεν γίνεται καμία αναφορά στο ύψος των αποζημιώσεων που είναι σύνολο βασιζόμενο στις αποζημιώσεις για θύματα, στο αναγκαστικό δάνειο, στην αφαίρεση του χρυσού από την Τράπεζα Ελλάδας, στην αφαίρεση υλικών κρατικών υπηρεσιών κλπ. Αναφορά γίνεται μόνο σε ποσό 115 εκατομμυρίων μάρκων που είχαν δώσει οι Γερμανοί ως “ενίσχυση” μετά τον πόλεμο. Παρουσιάσαμε πριν 2 χρόνια πρόσωπα (π.χ.Αγγελος Πετράκης)που εμφανίζονταν να έχουν λάβει ως ορφανά παιδιά τότε που έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο ποσά πολύ μικρά.
Στην πραγματικότητα αυτά τα ποσά δεν τα είχαν λάβει ποτέ στα χέρια τους αλλά κάποιοι, τους χρέωσαν και είτε τα έδωσαν αλλού, είτε τα έβαλαν στην τσέπη τους.
Η αναφορά αυτού του μικρού ποσού μπερδεύει κιόλας καθώς το εθνικό συμβούλιο αποζημιώσεων υπό τον Μανώλη Γλέζο με τεχνοκράτες της Τράπεζας Ελλάδας έκανε έρευνα και υπολογισμούς και ανεβάζει τις οφειλές της Γερμανίας στο 1,1 τρις με τους τόκους και για τις τρεις αιτίες.
Τις οφειλές έχουν αναγνωρίσει και γερμανοί καθηγητές πολλές φορές, όπως ο Αλμπερτ Ρίτσλ κ.λ.π. Αντίθετα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι συνεχίζεται ως σήμερα η συζήτηση για το ύψος του χρέους αλλά χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο πόσο και με ποιό τρόπο το υπολογίζει κάθε πλευρά.
Στο δημοσίευμα δεν γίνεται καν λόγος για την αθλιότητα που είχε προηγηθεί της επιτροπής. Τότε είχαν πει ότι η επιτροπή δεν θα μπορέσει να κάνει πόρισμα γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ!
Τότε το Εθνικό Συμβούλιο Αποζημίωσης και Δημοσιογράφοι ερευνητές απάντησαν ότι έχουν εκείνοι αντίγραφα αρχείων και ως δια μαγείας βρέθηκαν αρχεία “σε αποθηκευτικούς χώρους στα Σεπόλια και στο Παγκράτι”.
Ο κ. Καρακούσης είπε ότι αυτό το υλικό ήταν σε αθλία κατάσταση αλλά δεν εξήγησε πού έπρεπε να είναι και ποιοί ήταν αρμόδιοι για να το διαφυλάξουν. Αν το έπραττε αυτό η επιτροπή του τότε θα μάθαινε κάθε αρμόδιος και ενδιαφερόμενος ποιός δούλευε για λογαριασμό ποιων όλα αυτά τα χρόνια… www.paraskhnio.gr
Μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των λογαριασμών που τηρούσε, γνωρίζει το σύνολο των καταβολών προς τους κατακτητές σε όλο το διάστημα της Κατοχής.
Το συνολικό ποσό που αφορά τη Γερμανία ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ. και στην Ιταλία σε 220.479.188.480 δρχ. Μετά την αφαίρεση των εξόδων κατοχής που καταβάλλονταν σύμφωνα με τον νόμο που υπήρχε και όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με τους κατακτητές η Γερμανία έλαβε ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ. και η Ιταλία αντίστοιχα 157.053.637.000 δρχ.
Αυτά τα ποσά είναι τα λεγόμενα κατοχικά δάνεια που θα έπρεπε – κατά τις Συμφωνίες του Μαρτίου του 1942 και του Δεκεμβρίου του 1942 – να επιστραφούν με τη λήξη του πολέμου.
Μόνο από την πρώτη αποτίμηση που έγινε αμέσως μετά τον πόλεμο από την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται ότι το ποσό αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας.
http://ixnos.blogspot.gr/
http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6206.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου